Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Adžić: Zahtjevi Crkve Srbije imaju za cilj urušavanje crnogorske države

Jasno je da Crkva Srbije ispostavlja fakture novoj vlasti u Podgorici, kaže Adžić

Crkva Srbije je Skupštini Glavnog grada podnijela nekoliko sugestija za izmjenu i dopunu urbanističkog plana Podgorice, a svi prijedlozi su usvojeni i u narednom periodu trebalo bi da bude podignuto sedam novih vjerskih objekata.

Istoričar Novak Adžić za Gradsku ističe da ovi zahtjevi Crkve Srbije u pogledu širenja svog uticaja u Glavnom gradu, imaju za cilj urušavanje temelja crnogorske države i nacionalne asimilacije Crnogoraca. Dodaje da će novouspostavljena struktura nastaviti da udovoljava zahtjevima institucije koja osporava crnogorsku naciju u punom smislu.

U Socijaldemokratama kažu da su naselju City kvart, umjesto predložene izgradnje hrama, potrebnije obrazovne i zdravstvene institucije. Spomen kapela stradalim u bombardovanju Podgorice na groblju kod Crkve Svetog Đorđa, Crkva Svetog Vasilija Ostroškog na Koniku, Parohijski dom u Donjoj Gorici i u Donjim Kokotima, vjerski objekat u Tološima, hram u naselju City kvart, saborni hram u naselju Doljani, samo su neke od lokacija na kojima će, prema najavama, biti izgrađeni vjerski objekti.

Jasno je da Crkva Srbije ispostavlja fakture novoj vlasti u Podgorici, kaže Adžić.

“Očekujem da će novouspostavljene strukture koliko god budu mogle udovoljiti zahtjevima Crkve Srbije koji su fokusirani na to da se u Podgorici podižu vjerski objekti kako bi CS u CG etablirala svoj monopolistički položaj i nastavila sa urušavanjem temelja crnogorske države i nacionalne asimilacije Crnogoraca”, navodi Adžić.

Najava izgradnje vjerskih objekata, posebno na lokacijama na kojima ih nikad nije bilo, ima za cilj, kaže Adžić, da naruši multivjerski i multietnički koncept  Podgorice.

“Crkva Srbije je uzurpaciona institucija i njen cilj je  osporavanje crnogorske nacije u punom smislu, tj diskriminacija Crnogoraca, ili njihova srbizacija kako bi se oni odrekli dvog nacionalnog identiteta”, kaže Adžić.

Sa druge strane, dodaje, plan je da Crna Gora postane politička i duhovna kolonija Srbije.

Moram konstatovati da je za mene ocekivano da predstavnici nove vlasti udovoljavaju zahtjevima institucije koja bi najradije zeljela da nestan CG i da Crnogorci žive u getu”, smatra Adžić.

Da će Siti kvart umjesto parka, koji je planirala prethodna uprava, dobiti hram, smatra i bivši gradonačelnik Ivan Vuković.

Planovi Crkve Srbije nijesu dobronamjerni, smatraju Socijaldemokrate.

“Meni je normalno da smo imali novih sedam škola, vrtića. Mislim da je City kvartu potrebniji park više nego crkva, parking mjesto, škola, dom zdravlja…To je pitanje za njih, jer oni su  ti koji su prepustili kontrolu DF-u nad Glavnim gradom, eto im prilika da vide viziju Crne Gore, jer oni će za 2 ili 4 godine morati da polažu račune za to kako Crna Gore izgleda”, poručio je međunarodni sekretar Socijaldemokrata Miloš Đuričković.

Gradska televizija je komentar pokušala da dobije i od predstavnika partija koje su pobijedile na izborima u Podgorici 23. oktobra, kao i od zamjenika gradonačelnice Luke Rakčevića i Danila Šaranovića, ali oni nijesu odgovarali na naše pozive i poruke.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Backovic E.
29.06.2023-23:49 23:49

Gospodine Adzic djelomicno ste u pravu. Mislim da se radi o prosirenju okupacije koja je zapocela nakon izbora 2020. Upravo to fali, da bi okupacija dobila puno znacenje i sadrzaj glavni grad je kljucan. A slobodno izrazena volja naroda na izborima…….e to je posebna prica. Ovo nece biti ni prvi ni posljednji put da je ta tzv. Sobodno izrazena volja taj isti narod odvela u sunovrat!! Ako mislimo da ce “gandijevski” otpor ovome zlu imati ucinka u debeloj smo zabludi.

Krsto
30.06.2023-01:13 01:13

Voleo bih da ova vijest nije istina…Vlada Srbije je novac za kupovinu zastitne opreme za rudare dala SPC za izgradnju hrama Svetog Save..SPC sad u tom hramu naplacuje ulaz 300 dinara…Rudari takodje moraju da plate ulaz ako zele da se tamo pomole Bogu da zivi izadju iz jame