Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Adžić: Učestvovaćemo u popisu, ali i pažljivo pratiti sprovođenje

Moramo dobro otvoriti oči

Predsjednik Crnogorske evropske partije Novak Adžić kazao je da je prihvatljiva odluka o odlaganju popisa za 3. decembar, iako smatra da je najpodesnije bilo da se na proljeće naredne godine održi ovaj proces.

Adžić navodi dakompromis opozicije sa vlašću nije bilo moguće postići oko toga, ali da je postignut sporazum oko ključnih stvari za održavanje ipak kontrolisanog i legitimnog popisa i ispunjavanju uslova koji su neophodni za to.

– Stoga je CEP stanovišta da, kako stvari sada stoje ovaj popis, uprkos svim njegovim manjkavostima, ne treba bojkovati, već treba učestvovati u njemu, ali dobro moramo svi otvoriti oči i sa dužnom pažnjom institucionalno i na terenu pratiti njegovo regularno sprovođenje i punu kontrolu od strane opozicije na svim nivoima u procesu njegove realizacije – istakao je Adžić u saopštenju.

Prema njegovim riječima, princip na kome je po pitanju do ovog trenutka važećeg bojkota popisa, CEP od starta insistirala bio je: ili svi zajedno kao opozicioni politički subjekti bojkotujemo ili niko od nas ne bojkotuje.

– Ako niko ne bude od političkih partija opozicije bojkotovao, necemo ni mi. Stoga, mi kao partija više ne pozivamo na bojkot i nećemo da bojkotujemo popis, ako se stvaru ne pomjere u negativnom smjeru u smislu da sporazum bude od strane vlasti izigran, međutim, u novonastaloj situaciji smatramo da ovim stavom odgovorno doprinosimo Crnoj Gori i procesu da izjašnjavanje građana treba biti sprovedeno slobodno i bez pritisaka, uz punu kontrolu procesa i garancija pune kredibillnosti popisnog postupka – naglasio je Adžić.

U CEP-u smatraju da jednostrani bojkot nije koristan i smislen.

– Mi samo želimo dobro Crnoj Gori i stanovišta smo da kad su uslovi na kojima smo i mi insistirali presudno ispunjeni, da bi u takvim okolnostima bojkot bio neadekvatan. Zato ćemo, ako se nešto loše ne desi u međuvremmenu, učestovati na popisu i držati se jasnih pravila da ne dopustimo krađu, već ćemo doprinijeti u skladu sa našim mogućnostima da popis bude regularno sproveden na način utvrđen zakonom i političkim sporazumom. Prestali su, kako sada stvari stoje, razlozi za bojkot popisa i mi ćemo učestovati na popisu. Neka se građani izjasne po svojoj volji, slobodno po nacionalnoj, vjerskoj i jezičkoj pripadnosti – poručio je Adžić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BobZeković
30.11.2023-10:48 10:48

Ovoj popis srpskog okupatora nit će bit kontrolisan nit legitiman. Zakon o popisu, a u skladu sa njim i popisni list, su usmjereni na uništenje Crnogoraca i Crnogorki. CRNOGORCI I CRNOGORKE NE PRIZNAJU REZULTATE OVOG POPISA, KOJI SU UNAPRIJED ODREĐENI OD STRANE NARUČUIOCA , SRPSKOG OKUPATORA I NJEGOVIH CRNOGORSKIH POMAGAČA, KOJIMA SE EVO, PREMA OČEKIVANJIMA, PRIKLJUČI I CEP, NOVAKA ADŽIĆA!. SVE U SKLADU SA NJEGOVOM DOSADAŠNJOM NEISKRENOM VIZIJOM RAZVOJA DRUŠTVA U CRNOJ GORI! OPREM DOBRO CEP!

Lada
30.11.2023-14:27 14:27

Procrnogorske stranke i organizacije trebaju biti jedinstvene u bojkotiranju popisa.