Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Adžić: Spajićeva Vlada da raskine ugovor sa SPC, u suprotnom potvrdiće da radi zarad velikosprskih interesa

Adžić je rekao da bivši premijer Dritan Abazović nije pomirio Crnu Goru, kako je tvrdio, zaključenjem tzv. temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnon crkvom 3. avgusta 2022. godine, već je dodatno time podijelio

Predsjednik Crnogorske evropske partije (CEP) Novak Adžić pozvao je Vladu Milojka Spajića da raskine Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) čime bi, kako je rekao, pokazala da joj je stalo do Crne Gore.

Adžić je rekao da bivši premijer Dritan Abazović nije pomirio Crnu Goru, kako je tvrdio, zaključenjem tzv. temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnon crkvom 3. avgusta 2022. godine, već je dodatno time podijelio.

– I opet Dritan Abazović izmišlja, što je u njegovom maniru, kada kaže da je time Srpska pravoslavna crkva priznala državu Crnu Goru. Ne, najprije, SPC nije ovlašćena da priznaje i ne priznaje međunarodno priznate nezavisne države, članice Ujedinjenih nacija, a Crna Gora je takva država, već je SPC u svemu obavezna da poštuje Ustav i zakone Crne Gore i svoje djelovanje upodobi i usmjerava, kao i druge crkve i vjerske organizacije, u skladu sa njima, kada se to tiče odnosa prema državi i sekularnom društvu. Ovom i ovakvom izjavom bivši, odnosno, propali premijer, a danas poslanik Dritan Abazović uvrijedio je Crnu Goru. Još se hvali da je uradio ono što ni po ljudskom i božanskom pravu, niko normalan i obziran ne bi uradio, ali on je to olako uradio. Ali, sto je i bilo i očekivati od renegata Crne Gore, bez da uradi ono što je uradio. Od onoga koji je bio i ostao nevjeran Crnoj Gori i koji ne razumije i ne prihvata tekovine i tokove njene istorije, njeno biće i njegov smisao, od onoga koji ne osjeća Crnu Goru, nije bilo drugačije ni očekivati nego da postupi nelojalno prema vlastitoj državi – naglasio je Adžić u saopštenju za javnost.

Prema njegovim riječima, tzv. temeljni ugovor između Crne Gore i SPC, zaključen između Vlade Dritana Abazovića i patrijarha SPC Porfirija Perića, nije ugovor međunarodnog prava, kako je to predviđeno u smislu člana 9 Ustava Crne Gore već je to, kako je rekao Adžić, ugovor unutrašnjeg prava, sa elementima inostranosti. Zaključila ga je, napominje on, Abazovićeva Vlada u ime države Crne Gore, a Spajićeva ga može, ako hoće raskinuti.

– I potrebno ga je raskinuti, iako je očigledno da to Spajićeva Vlada ne namjerava ni razmatrati, a kamoli uraditi. Dakle, na žalost ona ga neće raskinuti, ali pravno može, jer to nije međunarodni ugovor. Po Ustavu Crne Gore, vlada ima pravo da raskine taj štetni i veleizdajnički ugovor, koji predstavlja pakt sa okupatorom – naglasio je Adžić.

On podsjeća da u ugovoru ne piše ni u jednom njegovom članu da se on ne može raskinuti izjavom jedne strane bez saglasnosti ili pristanka druge ugovorne strane.

– Član 19 stav 3 ugovora kazuje da se on zaključuje na neodređeno vrijeme i da se može mijenjati saglasnošću strana ugovornica. Dakle, ne samo u članu 19, nego ni u jednom drugom članu tog ugovora ne normira se da se ugovor ne može raskinuti, već se samo članom 19 propisuje da se on može mijenjati ako se saglase obije ugovorne strane – objasnio je Adžić.

To je, dodaje on, potpuno druga pravna situacija.

– Jedno je promjena ugovora koja jednostrano nije moguća, a drugo je raskid ili prestanak važenja tog ugovora koje je moguće uvijek ako ga jedna od ugovornih strana otkaže. Precizno rečeno, Vlada Crne Gore ako hoće i želi može raskinuti ovaj ugovor pošto ga je vlada (prethodna) i zaključila. To može uraditi bez saglasnosti i pristanka Srpske pravoslavne crkve. Pravno je to moguće i to treba uraditi – istakao je Adžić.

CEP se zalaže da se to uradi, jer takav ugovor je, smatra Adžić, ne samo nemoralni pravni posao, već veleizdajnički čin Vlade Dritana Abazovića, “posve štetan vitalnim državnim i nacionalnim interesima Crne Gore i predstavlja falsifikovanje crnogorske istorije, “legalizaciju” uzurpacije, okupacije i otimanja crnogorske kulturne baštine sakralnog tipa, legalizaciju nelegalno stečene imovine prisvojene od strane SPC i njoj prepisane bez pravnovaljanog osnova (hramova, crkava i manastira i drugih nepokretnih i pokretnih stvari koja nijesu zakonito stecena od strane SPC)”.

– Sumarno kazano, raskid ovog i ovakvog ugovora od strane Vlade Crne Gore (istog organa koji ga je zaključio u ime države Crne Gore) bilo bi sasvim ustavan akt, u skladu sa pravnim poretkom Crne Gore i zato CEP poziva novu Vladu Crne Gore da to uradi. Svjesni smo činjenice da ovaj režim to neće uraditi iz političkih, ideoloških i drugih razloga, ali je u potpuno čistoj ustavno-pravnoj situaciji da to može ako hoće to uraditi (a uvjereni smo da neće). Ako bi Spajićeva vlada to uradila time bi pokazala da joj je stalo do Crne Gore, ako to ne uradi potvrdiće samo da radi u cilju ostvarivanja anticrnogorskih i velikosrpskih interesa u Crnoj Gori – zaključio je Adžić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
solo
13.12.2023-03:43 03:43

Još samo da Novak Adžić i CEP, otkažu nezakonito miješanje u organizaciju i upravljanje Crnogorskom pravoslavnom crkvom, i prestanu pomagati srpskoj okupatorskoj vladi u CG da uništava Crnogorsku pravoslavnu crkvu i može se steći utisak da su Novak Adžić i CEP, ipak zainteresovane za dobrobit Crne Gore i Crnogorskog naroda!. A pravne besmislice oko ništavnosti TU sa srpskim okupatorom, smatraće se nesnalaženjem u političkom ambijentu Crne Gore!

Nikola
13.12.2023-13:44 13:44

Spajić mora dokazati da je za EVROPSKU CRNU GORU a ne za popovsko četničku
Crkvu potpuno odaljiti od države i sankcionisali svako uplitanje u državne poslove a četništvo zabraniti kao i svih oznaka ovih zlotvora i maloumnika

Tara
13.12.2023-19:31 19:31

Crkva Srbije..ne smije da se mijesa u politiku drzave CG…..Crkva mora da se odvoji od drzave a njeni vjernici neka placaju porez-direktno od plate..kao sto to radi EU..ako to neko ne zeli..mora da se otkaze..da je vjernik srbijanske crkve..ili crnogorske..muslimanske itd..