Ponedjeljak, 20 Maja, 2024
Rubrika:

Adžić: Slaviti osuđene ratne zločince iz devedesetih je pogubno

''Za Crnogorsku evropsku partiju je jasno i ona stalno o tome govori, da velikosrpski nacional-šovinizam i ekspanzionizam stalno podriva i nasrće na državnu nezavinost Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Kosova''

Crnogorska evropska partija temeljno i u svemu poštuje i maksimalno uvažava državni suverenitet, nezavisnost, nedjeljivost i međunarodni subjektivitet našoj državi Crnoj Gori- susjedne, bliske i prijateljske samostalne države Bosne i Hercegovine. Sljedstveno tome ona će čestitati državnim organima BiH i njenim građanima, kad nastupi vrijeme za to, samo njene zvanične državne praznike- Dan državnosti Bosne i Hercegovine (25 novembar) i Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine (1 mart), saopštio je Novak Adžić, predsjednik Crnogorske evropske partije (CEP).

”Kao što je poznato, dan 9. januar koji se obilježava kao “praznik” u bosansko-hercegovačkom entitetu Republika Srpska je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio odavno kao neustavni i to nije nikakav državni praznik, i ponavljamo on se neustavno obilježava od strane Republike Srpske, koja nije i nece biti država, niti se otcijepiti od BiH. Obilježavanje tog datuma (9. januara kao “praznika” Republike Srpske) je i po Krivičnom zakonu BiH propisano kao kažnjivo djelo”, navodi Adžić u saopštenju.

Za Crnogorsku evropsku partiju je jasno i ona stalno o tome govori, da velikosrpski nacional-šovinizam i ekspanzionizam stalno podriva i nasrće na državnu nezavinost Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Kosova.

”Čine to destabilizirajući faktori pod kišobranom i nalogom beogradskog režima i pod upravom autokrate Aleksandra Vučića i njegovih brojnih kleronacionalistickih ekspozitura, među kojima se ističu i predvodnici opskurnog velikosrpskog bloka i iz Crne Gore na čelu sa Andrijom Mandićem, koji je čestitao Miloradu Dodiku neustavni dan republike Srpske, čime je, još jednom, zlpupotrijebio poziciju predsjednika Skupštine Crne Gore, na kojoj je na zalost i na štetu Crne Gore izabran. Naravno, u ovoj pomahnitaloj političkoj hajci velikosrpskih centara i njihovih ispostava mi vidimo svojevrsno vaskrsavanje zloduha devedesetih godina i smatramo da je jako loše to što se zbiva. Ističrmo da crnogorska i regionalna javnost treba da zna sve više činjenicu da su “osnivači”, politički i vojni komandantni i funkcioneri ratne tvorevine Republike Srpske od Međunarodbog krivičnog tribunala u Hagu redom osuđeni za najteža krivična djela, za genocid i brojne druge ratne zločine, što uvijek treba imati u vidu kada se govori o karakteru nastanka Republike Srpske i  djelovanju njenih vođa u vrijeme ratne agresije na Bosnu i Hercegovinu (1992-1995)”, navodi Adžić.

Dodaje da će iz Crnogorske evropske partije potenciramo da će velikosrpski agresivni politički nasrtaji na Crnu Goru i na Bosnu i Hercegovinu u konačnici doživjeti neuspjeh i biti poraženi.

”Mir, stabilnost, regionalna saradnja, povjerenje među državama i narodima u regionu neophodno je graditi, a ne obiježavati 9. januar kao tzv. Dan republike Srpske ili učestvovati i podržavati njegovo obilježavanje, jer je to štetno za sve narode i države u regionu.  Slaviti osuđene ratne zločince iz devedesetih godina XX vijeka, što se nažalost dešava je pogubno, kao što je neprihvatljivo obilježavati tzv.dan Republike Srpske, čiji su oni utemeljitelji”, poručio je predsjednik CEP.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
09.01.2024-18:52 18:52

Bravo G-dine Adzicu…ja Vam se divim…Ova cetnicka-srbijanska nacija..nikad se nece opametiti..jer geni se ne mogu mijenjati..jedino..se moze ..njihovo djelovanje zabraniti..pod nadzorom….sudstva..Nazalost kod nas..momentalno vlada svuda anarhija..i mrznja..