Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Adžić: Kroz kontrolu naoružanja do bezbjednijeg regiona

Adžić je istakao da Crna Gora ostaje na putu sistemske verifikacije i fizičkog uništavanja viškova i zaplijenjenog vatrenog oružja, municije i eksploziva, što predstavlja ključne aktivnosti za suzbijanje njihovog širenja

Crna Gora ostaje snažno posvećena zaustavljanju nekontrolisanog širenja malokalibarskog i lakog naoružanja, te je u potpunosti posvećena očuvanju međunarodnog mira i bezbjednosti, kao i borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma, kazao je ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić na sastanku visokih zvaničnika o suzbijanju ilegalne trgovine vatrenim oružjem na području Jugoistočne Evrope u Briselu.

”Unapređenje zakonodavstva u oblasti kontrole oružja ključan je korak za borbu protiv ovog zajedničkog izazova. U tom smislu, Crna Gora je usvojila niz zakona o kontroli oružja i kontinuirano radi na usaglašavanju drugih zakona iz ove oblasti. Takođe, ispunjavanje međunarodnih standarda kontrole cilj je Ministarstva unutrašnjih poslova kada je u pitanju borba protiv ilegalne trgovine vaternim oružjem, te se aktivno radi na potpunom usklađivanju nacionalnog zakonodavnog okvira sa standardima Evropske unije. To će omogućiti kompatibilnost zakona i procedura u oblasti kontrole naoružanja na Zapadnom Balkanu, kao i standardizaciju procedura i praksi za malokalibarsko i lako oružje”, naveo je Adžić.

Adžić je istakao da Crna Gora ostaje na putu sistemske verifikacije i fizičkog uništavanja viškova i zaplijenjenog vatrenog oružja, municije i eksploziva, što predstavlja ključne aktivnosti za suzbijanje njihovog širenja.

Adžić je takođe naglasio da je jedan od izazova sa kojim se suočavaju kako Crna Gora, tako i susjedne zemlje, velika količina ilegalnog oružja u posjedu građana.

”Moramo osvijestiti građane o značaju vraćanja i legalizacije oružja koje imaju u posjedu, to je veoma važan faktor u našoj zajedničkoj borbi”, kazao je on.

Uz zahvalnost na podršci Francuskoj, Njemačkoj i ostalim EU donatorima, ministar je iskazao spremnost za nastavak aktivnosti na realizaciji ciljeva iz Mape puta i u narednom periodu, ističući da je Crna Gora ostvarila značajan napredak realizacijom brojnih Mapom puta planiranih aktivnosti ali da prostora za dalji napredak još uvijek ima.

”Radeći zajedno na poboljšanju kontrole naoružanja i upravljanja oružjem, na podizanju svijesti i unapređenju zakonodavstva, doprinosimo nacionalnoj, regionalnoj i globalnoj bezbjednosti, a Crna Gora je spremna da pruži kontinuiranu podršku da nastavi dalje na ovom putu napretka, snažno posvećena postizanju globalnog mira i napretka”, zaključio je ministar Adžić.

Đorđe Radulović, savjetnik predsjednika Vlade Crne Gore za vanjsku politiku iskazao je podršku reafirmaciji francusko-njemačke inicijative koja pitanje borbe protiv nelegalne trgovine malokalibarskim i lakim oružjem stavlja u prvi plan regionalne saradnje, što značajno utiče na kvalitet ispunjavanja bezbjednosnih zahtjeva na putu punopravnog članstva u EU.

”Dobra regionalna i međunarodna saradnja i razmjena iskustava omogućila nam je da jačamo kapacitete naših organa za sprovođenje zakona, dajući tako doprinos ne samo nacionalnoj već i kolektivnoj bezbjednosti i zaštiti ljudskih prava. Uvjeren sam da će Crna Gora kao kredibilan partner podržati sve aktivnosti u cilju razvoja relevantnih politika i implementacije najviših standarda u ovoj oblasti kako bi doprinijeli da region postane bolje mjesto za sve nas”, zaključio je Radulović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve