Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Adrović: Potvrđena posvećenost Crne Gore za unapređenje regionalne saradnje

Usvojeni su prijedlozi zakona o potvrđivanju sporazuma o Zajedničkom regionalnom tržištu

Na današnjoj sjednici Vlade usvojeni su prijedlozi zakona o potvrđivanju sporazuma o Zajedničkom regionalnom tržištu koji su u novembru prošle godine potpisani u okviru Berlinskog procesa.

Riječ je o prijedlogu Zakona o potvrđivanju sporazuma o priznavanju profesionalnih kvalifikacija za doktore medicine, doktore stomatologije i arhitekte, prijedlogu Zakona o potvrđivanju sporazuma o potvrđivanju kvalifikacija u oblasti visokog obrazovanja na Zapadnom Balkanu i prijedlogu Zakona o potvrđivanju sporazuma o slobodi kretanja na Zapadnom Balkanu sa ličnom kartom.

Prijedloge zakona pripremila su ministarstva unutrašnjih poslova, rada i socijalnog staranja i prosvjete.

Ministar prosvjete Admir Adrović podsjetio je da su sporazumi potpisani 3. novembra 2022 godine.

– Cilj i svrha zaključivanja sporazuma o priznavanju profesionalnih kvalifikacija za doktore medicine, doktore stomatologije i arhitekte u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini su uspostavljanje zajedničkih pravila za pojednostavljivanje profesionalnih kvalifikacija podnosiocima zahtjeva koji su stekli te kvalifikacije u jednoj od šest zemalja Zapadnog Balkana – rekao je Adrović.

Kazao je i da je potpisivanjem sporazuma potvrđena posvećenost Crne Gore za unapređenje regionalne saradnje, što je, kako je rekao, od značaja za dalji napredak u pregovorima sa EU.

Ministar prosvjete Miomir Vojinović prokomentarisao je sporazum koji se odnosi na priznavanje kvalifikacija u oblasti visokog obrazovanja i ukazao da Crna Gora prati savremene međunarodne trendove u oblasti obrazovanja.

– Potpisivanjem ovog sporazuma o priznavanju kvalifikacija postupak priznavanja će biti efikasniji i korisnici će manje čekati na ostvarivanje svojih prava, a državni aparat će se osloboditi dodatne birokatrije – rekao je Vojinović.

Naveo je i da sporazum podrazumijeva ukivanje administrativne takse koja je iznosila 100 eura, a oni koju su plaćali podnosioci zahtjeva za nostrifikaciju diploma.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić naveo je da se potpisivanjem sporazuma o slobodi kretanja sa ličnim kartama postavlja adekvatan okvir za saradnju između Crne Gore i zemalja potpisnica.

– Radi se o većoj mobilnosti građana i što je najznačajnije pokušaju pojačavanja ekonomske saradnje i ekonomske aktivnosti između ovih zemalja – rekao je Adžić.

Odlazeći premijer Dritan Abazović kazao je da utvrđivanjem prijedloga zakona izrvršavaju obaveze iz Berlinskog procesa, kao i da se nada da će se oni brzo usvojiti u parlamentu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve