Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Dogovoren nastavak saradnje i dalja komunikacija na polju intenziviranja saradnje u okviru Berlinskog procesa

''Naznačeno je da je bolja regionalna integracija zagarantovan korak dalje i bliže Jedinstvenom tržištu EU, kao i da aktivnosti koje nudi ova inicijativa omogućavaju izvjesno približavanje regiona ZB sa državama EU'', saopšteno je iz Vlade

Održan je prvi sastanak Radnog tima za koordinaciju aktivnosti u okviru Berlinskog procesa u sastavu koji je utvrđen na sjednici Vlade Crne Gore od 1. marta 2024. godine.

Sastanak su vodili zamjenici koordinatorke za Berlinski proces v.d. generalnog direktora za multilateralne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Radovan Bogojević i državni sekretar u Ministarstvu evropskih poslova Bojan Božović.

Na sastanku su učestvovali predstavnici ministarstava i organa uprave, koji su ujedno i članovi/ice ovog Radnog tima.

Sastanak je bio prilika da se razmotre predložene aktivnosti u toku ove godine u okviru pomenute inicijative, kao i predlože oblasti saradnje za izradu novog Akcionog plana za Zajedničko regionalno tržište za naredni četvorogodišnji period.

“Učesnici su potvrdili značaj regionalne saradnje kao jednog od važnih vanjskopolitičkih prioriteta, kao i pojačane napore u okviru Berlinskog procesa, koji je sve više prisutan na regionalnoj i međunarodnoj sceni. Naznačeno je da je bolja regionalna integracija zagarantovan korak dalje i bliže Jedinstvenom tržištu EU, kao i da aktivnosti koje nudi ova inicijativa omogućavaju izvjesno približavanje regiona ZB sa državama EU”, saopšteno je iz Vlade.

Na toj liniji, predlagane su one oblasti saradnje koje pružaju benefite regionu ZB, veću umreženost, cirkulaciju i mobilnost bez zastoja, pristup regionalnom tržištu rada, razmjenu iskustava i znanja, a u cilju efikasnijeg funkcionisanja tržišta unutar regiona i postepenog približavanja evropskom tržištu.

“Dogovoren je nastavak saradnje i dalja komunikacija na polju intenziviranja saradnje u okviru Berlinskog procesa”, navodi se u saopštenju.

Radni tim za koordinaciju aktivnosti u okviru Berlinskog procesa

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve