Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Abazović: Neustavna odluka Đukanovića, poslanici da pitanje skraćenja mandata uzmu u svoje ruke

Apelovao je na Ustavni sud da se, kako kaže, probudi

Kontroverzni premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je da nije u skladu sa ustavnim poretkom odluka predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da raspusti parlament i raspiše vanredne parlamentarne izbore za 11. jun.

”Pozivam poslanike Skupštine da pitanje skraćenja sopstvenog mandata uzmu u svoje ruke”,  rekao je Abazović na konferenciji za medije.

On je rekao da se Đukanović u ukazu za raspuštanje Skupštine ne poziva na Zakon o predsjedniku, te da ne navodi po kojem članu je raspustio državni parlament.

”Navodi Ustav, ali u stavu 3 i time ulazi u jedan pravni nonsens jer ukaz mora da proistekne iz neke odluke. On ukazom proglašava i zakone, ali koje je usvojio parlament. Da je mogao na ovaj način da raspusti parlament, valjda bi to uradio 20. avgusta ili 10. septembra 2022. godine”, naveo je Abazović.

Apelovao je na Ustavni sud da se, kako kaže, probudi.

”Pozivam predsjednika Ustavnog suda i njegove kolege da se probude iz sna. Imamo Ustavni sud koji se ne izjašnjava o eventualnim manjkavostima Zakona o predsjedniku. Skoro da čovjek ne povjeruje”, istakao je Abazović.

Kako je rekao, ima problem političke prirode zbog toga što je Đukanović raspisao vanredne parlmentarne izbore četiri dana pred održavanje predsjedničkih i provjeru sopstvenog legitimiteta u odnosu na ono što je radio u prethodnom periodu. Smatra da je bilo racionalno da se sačeka 2. april, kada se pretpostavlja da će biti drugi krug predsjedničkih izbora.

”I da onda, on ili bilo ko drugi, sa punim legitimitetom donosi odluke od državnog značaja”,  rekao je Abazović.

Premijer je mišljenja i da je Đukanovića na ovu odluku “dodatno pogurala” jučerašnja akcija Specijalnog državnog tužilaštva i Specijalnog policijskog tima ali navodi da ga to, “neće spasiti”.

”Više od toga kad će biti izbori za Đukanovića znači da se sačuva kavački klan. Zbog toga je ova Vlada na udaru od starta. Svemu što sam naveo svjedočićete u narednom periodu. A čak i da ne bude ove Vlade, dokaze niko ne može da uništi. Hvala bogu što su oni predmet Europola i međunarodnih organizacija, pa su samim tim van političkih struktura”, rekao je Abazović.

On je rekao da će, dok su u izvršnoj vlasti, nastaviti da rade u skladu sa interesima crnogorskih građana i zalagati se za vrijednosti koje javno promovišu.

”Mislim da će stvari da se ubrzaju. Nas čeka dosta posla i do početka ljetnje turističke sezone u svim segmentima. Koliko god Vlada trajala mislim da će ovi rezultati ostati kao legat, kao stvar koja je naša zaostavština”, zaključio je Abazović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

7 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BobZeković
17.03.2023-16:27 16:27

Hitler iz ulcinjskog sokaka uzima stvar u svoje ruke. Ka pravii Hitler objavljuje puč i paljenje Rahstaga! Dripac je nepopravljiva bitanga. Građani Crne Gore budetie spremni na najstrašnije progone. Ovaj čovječuljak je spreman na svako zlo! OPREM DOBRO DRITAN.A.

BobZeković
17.03.2023-17:04 17:04

Brat Abaz je i zvanično objavio početak državnog udara na Crnu Goru! Koncetntisao je policijske i ovavještajne službe u svoje ruke. Parlametarnai sdruženi neprijatelji SUVERENE, SLOBODNE CRNE GORE, suna gotovs. Hajdemo, Ustavni sude, hajdemo Predsjedniće CG, hajdemo, državo Crna Goro. Pokažite da smo pravna država. Pokažite da nas nije u čvor vezao jedan beskruulozni prevarant, diktator, , zlostavljač građana Crne Gore, kradljivac Crnogorskog nacionolnag blaga, i rasturač nezavisne Crne Gore!. Ajmo PRAVNICI! ŠTO JE! IZGUBILI STE GLAS! PRPA OD DRITANA.A.?

BobZeković
17.03.2023-17:24 17:24

bRAT ABAZ je u pristvu najviših funkcionera svoje oružane sile NAREDIO USTAVNOM SUDU CG da je odluka PREDSJEDNIKA CRNE GORE NEUSTAVNA.. Zatim je VRAT ABAZ APELOVA NA USTAVNI SUD DA SE PROBUDI I IZVRŠI NJEGOVO NAREĐENJE. Tako je uradio i sa Tužalištovmom kojem je naredio da goni CETINJANE! Za sada je BRAT ABAZ NJEŽENI DIKTATOR, ali uvijek se može biti gori PUTIN OD PUTINA, STALJIN OD STALJINA, SLOBO MILOŠEVIĆ OD SLOBA MILOŠEVIĆA, AV OD AV, grobara čovječnosti i humanosti! Ajmo pravnici, dajte Građanima Crne Gore PRAVNI LEK, za spas od ovog UŽASNOG, BESKRUPULOZNOG TIPA, KOJI SE ODAZIVA NA IME DRITAN… Pročitaj više »

Zeleni EU
17.03.2023-17:29 17:29

Izvedi Policiju i Vojsku na ulice a Ustavni sud ii sudije izbaci iz kancelarija ! Vlast je jaca od gradjana pa ih potrujte i poranjavajte ka one na Cetinju !Zao nam je ali morate fotelje napustati polako svako nek odgovara za svoj sud!

dragan
17.03.2023-17:47 17:47

Drugovi dragi, sa ovakvim tipovima pravnici nista nemaju.
Da vidimo sto ce reci ovi nasi brzi diplomatski Hor, ako se glasnu.
A onda mogu samo Patriote da rijese situaciju sa ovim tipovima

Miralem
17.03.2023-17:51 17:51

Pocela su kola da se lome tu vise nema spasa tockovi su slomleni i niz kolovrat nema tog suda ko moze spasit ! Vlast Bjese slatka ali kratka!

Mira
17.03.2023-18:20 18:20

Ovo je stvarno uzasno bezkrupulozan covjek..Satro bi drzavu samo da ostane na.vlasti.