Četvrtak, 30 Novembra, 2023
Rubrika:

Abazović je ugrozio crnogorske nacionalne interese

Umjesto da to što nam je Albanac postao premijer bude slavni primjer pobjede multietničnosti i građanskog karaktera naše zemlje, on je, namećući ''Otvoreni Balkan'' i ''temeljni ugovor'' sa Srpskom crkvom, srušio naše iluzije i podijelio još dublje crnogorsko društvo, ugrozio naše nacionalne interese i prava pravoslavnih Crnogoraca i, u konačnom, osujetio decenijsku borbu za Crnu Goru kakvu smo znali i mukotrpno i strpljivo gradili

Piše: Nikola Gegaj

Crna Gora će opstati, i to kao građanska, multinacionalna, multikulturalna i multikonfesionalna država. To što neki političari posljednjih mjeseci šuruju sa onima koji destabilizuju Crnu Goru, nije većinski stav građanske Crne Gore. Naši preci su živjeli zajedno u Crnoj Gori i njihov je amanet da tako bude i ubuduće, uprkos djelovanju nekih političara koji priželjkuju i smatraju da ona uopšte i ne postoji kao nezavisna zemlja.

Crna Gora je u treći milenijum ušla kao dio krnje Jugoslavije, u zajednici sa Srbijom. Takva asimetrična zajednica je morala da ima kratak vijek zbog želje crnogorskih građana da, kao i njihovi preci, imaju svoju nezavisnu državu. Konačna dezintegracija SFRJ se završila sa referendumom 2006. u Crnoj Gori i proglašenjem nezavisnosti Kosova 2008. godine.

Međutim, sa time se nije desio i kraj aveti velikosrpskog nacionalizma koji se sada propagira pod eufemističkim terminom „srpski svet“. Kada se na to multiplikovano doda i interes „ruskog sveta“ na Balkanu, onda je jasno zašto su počeli pritisci da se Crna Gora terorizmom i kontinuiranim subverzijama, odnosno hibridnim ratom destabilizuje i zaustavi na njenim integracionim putevima evropskih i evro-atlantskih integracija.

Po prvi put u istoriji naše zemlje da u ovakvim mračnim poslovima učestvuju i političari koji etnički pripadaju albanskom narodu. Umjesto da to što nam je Albanac postao premijer bude slavni primjer pobjede multietničnosti i građanskog karaktera naše zemlje, on je, namećući ”Otvoreni Balkan” i ”temeljni ugovor” sa Srpskom crkvom, srušio naše iluzije i podijelio još dublje crnogorsko društvo, ugrozio naše nacionalne interese i prava pravoslavnih Crnogoraca i, u konačnom, osujetio decenijsku borbu za Crnu Goru kakvu smo znali i mukotrpno i strpljivo gradili, kako doprinosom Demokratske partije socijalista i drugih partija građanske profilacije tako i značajnim doprinosom partija manjinskih naroda sa kojima smo bili u koaliciji.

Šteta! Velika šteta što su pojedini političari pristali da budu instrument i glasnogovornici ovog podmuklog velikosrpskog projekta na štetu Crnogoraca, a time i drugih građana Crne Gore. Bilo je pokušaja i ranije, ali nikome nije uspjelo jer Crna Gora nije pogodno tlo za međunacionalnu mržnju. Prijateljstva između Crnogoraca i Albanaca je odlično opisao veliki Marko Miljanov ili, kako je on sebe nazvao, Mark Miljani, vojvoda kučki. Jer treba podsjetiti da su svi Albanci u Crnoj Gori glasali za nezavisnost naše zajedničke države, i da će se opet boriti za nju ako bude trebalo. Ponavljam, da to što neki političari šuruju sa onima koji destabilizuju Crnu Goru, nije stav ogromne većine građana Crne Gore.

Na kraju, dragi građani, od svih vas tražim da svi zajedno nastavimo da budemo privrženi evropskim vrijednostima, u kojima je najveća vrijednost mir. Nacionalno i vjersko opredjeljenje je intima svakog čovjeka. To ne treba da bude povod za narušavanje sklada u našoj državi, zato što je amanet predaka da svi zajedno sačuvamo ovu našu dobru i lijepu Crnu Goru od svakog napada sa strane.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve