Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Gegaj: Dvodecenijski rezultati i evropske vrijednosti bačeni pod noge

U kakvom stanju zatičemo danas Crnu Goru tri i po godine nakon dolaska nove vlasti? Ostajemo bez teksta. Podjele na sve strane, prebrojavanje po nacionalnoj i vjerskoj osnovi, klerikalizacija vlasti, pojedine partije koje služe tuđim interesima, razorene institucije

piše: Nikola Gegaj, bivši poslanik u Skupštini CG i u Skupštini DZ Srbije i Crne Gore, član Komisije za afirmaciju državnog identiteta Glavnog odbora DPS CG

Biti dobar,dobronamjeran i lojalan stanovnik sadašnje Crne Gore ne znači samo da razumiješ i podržavaš,nego i da se boriš za ideju da ona može da se učvrsti,napreduje, prosperira samo kao jedna demokratska, građanska i sekularna država.

Ovaj sistem upravljanja nije uspješan samo u organizovanje zajednice,države i čovječanstva uopšte, nego i u biznisu, nauci, kulturi, sportu i svim ostalim društvenim aktivnostima.

Primjeri za tako nešto su mbogobrojni. Najbolji primjer za mene je Švajcarska koja je organizovana kao građanska i multinacionalna država Federalnom poveljom iz 1291. godine, dakle krajem trinaestog vijeka, kada je čitava srednjovjekovna Evropa potonula u iracionalnost, opskurantizam i varvarstvo. Današnja Švajcarska je primjer prosperitetne države gdje žive zajedno ljudi četiri nacija i dvije vjere. Da ne zaboravimo da se u njoj poslije Drugog svjetskog rata i ekonomskog buma, uselilo i dosta ekonomski emigranata, a koji su danas blago te zemlje. Mogao bih dodati i primjer građanske države Belgije, SAD, Francuske, Velike Britanije, Njemačke, Luksemburga i dr. u kojima postoje i uspješno funkcionišu dosta manjinskih naroda.

Postaviću jedno pitanje: Da li jedno takvo uređenje nailazi na prepreke, te koje su te prepreke? Po meni postoje tri glavne prepreke, i to u obliku podijela.

One se uočavaju povodom nacionalističkog, vjerskog i ideološkog pristupa tehnologiji izgradnje države i njenih institucija. Ovaj način skoro isključuje razmatranje, ekonomiju, prosperitet i sreću građana te zemlje. Kada se okrenemo sebi kao stanovnici Crne Gore vidimo da je samo građanska, antifašistička i sekularna država najbolja formula za miran i bogat život svih nas. Za jedno tako društvo su neprihvatljivi, bez izuzetaka, svi vidovi šovinizma,etnofiletizma i netolerancije.

Koaliciona vlast Crne Gore predvođena DPS je decenijama dizajnirala, pripremala i postepeno izgradila jedno crnogorsko društvo po modelu država Zapadne evrope, čije je vrijednosti prihvatila i usvojila. Rezultati su bili vidljivi. Crna Gora je veoma brzo postala uzor na Zapadnim Balkanu. U kakvom stanju zatičemo danas Crnu Goru tri i po godine nakon dolaska nove vlasti? Ostajemo bez teksta. Podjele na sve strane, prebrojavanje po nacionalnoj i vjerskoj osnovi, klerikalizacija vlasti, pojedine partije koje služe tuđim interesima, razorene institucije.

Dakle, situacija je dovedena u takvo stanje da ne smijemo više dozvoliti da sve te dvodecenijski stvorene rezultate i usvajanje evropskih vrijednosti bacimo pod noge.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve