Srijeda, 15 Maja, 2024
Rubrika:

Abazović: Đukanović nema ustavnu mogućnost da ukazom raspusti parlament

Komentarišući mogućnost da predsjednik Milo Đukanović raspusti parlament, Abazović kaže da mu Ustav ne daje tu mogućnost

Premijer Dritan Abazović rekao je da pregovori o Vladi neće teći tako brzo, ali da ih i ne treba odlagati predugo. na pres konferenciji na kojoj je sa ministrom Damjanovićem govorio o naknadama za penzionere.

Na pitanje da li vidi sebe na čelu bezbjednosnog sektora, Abazović je rekao da je to kako će izgledati nova Vlada, stvar pregovora.

“Treba da vidimo šta je predmet razgovora, šta je pregovaračka platforma. Kao što sam i prie bio ubijeđen da se u kad su nacionalni interesi u pitanju ništa ne mijenja, tako i sada – ako bude zavisilo od nas, nijedan nacionalni interes neće biti ugrožen, naročito ne finansijki. Ministar finansija će biti neko ko odogovorno obavlja posao i ko omogućava da se servisiraju potrebe gradjana bez restrikcija”, rekao je Abazović, navodeći da vjeruje da će Damjanović ostati na toj poziciji.

A da li sebe vidi na čelu bezbjednosnog sektroa, Abazović kaže da su po pitanju toga i prije bili jasni.

“Da li ja personalno treba da budem tu ili neko od saradnika vidjećemo, ali to niko nije problematizovao ni jednog sekunda, tu je vrlo jasna situacija i komunikacija sa partnerima. To su ozibiljne stvari i vrlo je škakljivo, nisu kao drugi resori, zato treba da se nađe balans”, rekao je premijer.

Upitan kada će početi pregovori kaže da još nisu počeli da teku rokovi, ali da tek treba da vidimo kad će se formalizovati stvari.

“Treba vremana mandataru da obavi konsultacije, neće ići super brzo, ali neće biti ni predaleko”, dodao je.

Komentarišući mogućnost da predsjednik Milo Đukanović raspusti parlament, Abazović kaže da mu Ustav ne daje tu mogućnost.

“Lično mislim da nema spornog člana Ustava, on tu mogučnost nema. Imao bi da je dao mandat Miodragu Lekiću, ali pošto nije ne znam na šta će da se pozove”, naveo je on.

Kazao je i da “ukaz predsjednika” ima samo neki “svečani” karakter.

“Ukazom predsjednik proglašava zakone, ali to ne znači da ih on piše nego ih donosi Skupština, a on ih ukazom stavlja u upotrebu. Da je mogao ukazom raspustiti parlament, primjernio bi ga u septembru kad se odlučio da ne da mandat Lekiću. Ovako moguće da će ići u kršenje zakona, mislim da to nije dobro ali da sačekamo”, naveo je.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve