Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Abazović: Brzo ćemo saopštiti koga ćemo podržati na izborima

Upitan koliko će CG trebati da se zaduži do kraja godine Abazović kaže da će to biti na manjem nivou nego što su bile projekcije Damjanovića

Kontroverzni premijer Dritan Abazović odgovarao je danas na pitanja novinara koje je zanimlo zaduženje kod Dojče banke i aranžman sa MMF-om iz 2020.

Navodi da je Dojče banka jedna od najkredibilnih institucija.

“Kada pogledate region on se odlučuje za daleke destinacije. Mislim da je ovaj aranžman u skladu sa kamatama koje su u svijetu. Što se tiče aranžmana sa MMF-om sačekajmo sve do ujutru. Oko ekonomske politike mislim da DPS, SDP i prethodne garniture nemaju čime da se ponose. Ni sa platama ni sa penzijama”, kaže Abazović.

Upitan koliko će CG trebati da se zaduži do kraja godine Abazović kaže da će to biti na manjem nivou nego što su bile projekcije Damjanovića.

“Mi ove godine želimo da pređemo 2019. po prihodina. Ne bih govorio o ciframa i u kom domenu će to biti. Za građane je krucijalna stvar da raste BDP”, navodi Abazović.

Novinare je zanimao i komentar na izjavu Miodraga Lekića da nema ništa od njegove Vlade, te da sada Abazović treba da obezbijedi podršku. Abazović kaže da nema nikakav spektakularan odogovor.

“Zahvalan sam svim poslanicima koji bi bili spremni da podrže da ja dalje upravljam vladom. Da li može da se dođe do 41. odgovor na pitanje nemam plus što je istina da je i Zakon o predsjeniku izazvao određenu debatu u javnom prostoru i da će biti predmet Ustavnog suda tako da nemam odgovor. Želim da pohvalim Lekića na svojoj definitivnoj nesebičnosti i želji da kroz širi kontekst gleda razvoj političkih događaja”, navodi Abazović.

Govorio je i o novom trajektu, te odluci da se nazove 30. avgust.

“Star je to trajekt da se nazove 21. maj. 30. avgust simboliše nešto drugo, 21. maj treba da se nazove neki aerodrom, neki veliki objekat”, navodi on.

Kaže da ne zna nikog da je razočaran kupovinom trajekta.

“Završile su se formalne procedure, kada je riječ o pristaništu ovo je malo veći trajekt, vjerovatno će i drugi biti malo veći. Kakav je problem danas da se reguliše pristup. Svi radovi mogu da se izvedu, ne treba oko toga trošiti riječi”, dodaje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve