Srijeda, 24 Jula, 2024
Rubrika:

Venecija od aprila 2024. testira uvođenje dnevnih ulaznica u grad

Turisti će morati da rezervišu svoju posjetu onlajn i plate pet eura da bi dobili QR kod koji će biti provjeravan na određenim ulaznim mjestima i koji će im omogućiti pristup istorijskim četvrtima grada

Venecija će od sljedećeg aprila početi da testira uvođenje dnevnih ulaznica i ograničenje pristupa posjetiocima svojim čuvenim kanalima, u okviru, kako je gradonačelnik ovog italijanskog grada Luiđi Brunjaro rekao, prve takve prakse na svijetu.

Ovaj potez ima za cilj da upravlja protokom turista tokom proljećnih državnih praznika i nekih ljetnjih vikenda kada je broj posjetilaca na vrhuncu, saopštile su lokalne vlasti na konferenciji za novinare, prenio je Rojters.

“To je prvi put na svijetu da uradite nešto ovako, grad činite rezervisanim”, rekao je Brunjaro.

Ograničenja će važiti od 08:30 do 16:00 sati po lokalnom vremenu, u početku ukupno 29 dana i pokrivaće većinu vikenda od 25. aprila do sredine jula sljedeće godine.

Turisti će morati da rezervišu svoju posjetu onlajn i plate pet eura da bi dobili QR kod koji će biti provjeravan na određenim ulaznim mjestima i koji će im omogućiti pristup istorijskim četvrtima grada.

Ograničenja se neće odnositi na manja ostrva u laguni, kao što je Murano, poznat po svojoj industriji proizvodnje stakla. Sankcije za one koji se ne budu pridržavali mjera kretaće se od 50 do 310 eura.

Stanovnici i ljudi koji su rođeni u Veneciji kao i studenti, radnici i vlasnici kuća u gradu biće izuzeti od plaćanja i rezervacije mjesta, rekao je odbornik Mikele Cuin. Posjetioci mlađi od 14 godina moraće da budu registrovani, ali neće plaćati ulaznice.

Procjenjuje se da će testiranje uvođenja dnevne ulaznice koštati tri miliona eura dok se istovremeno očekuje da će prihodi iznositi oko 700.000 eura.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve