Srijeda, 29 Maja, 2024
Rubrika:

Venecija od danas naplaćuje ulaz u Stari grad

Venecija je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u svijetu, sa 3,2 miliona posjetilaca koji su prenoćili 2022. godine. Dnevno stiže na desetine hiljada turista, uglavnom sa kruzera. Cilj naplate karata je da se posjetioci ubijede da dođu u mirnijim periodima, kako bi se smanjile ogromne gužve

Gradske vlasti u Veneciji počinju od danas da naplaćuju ulaz u stari grad turistima koji dolaze u jednodnevnu posjetu, sa ciljem da ublaže pritisak masovnog turizma. Od danas, posjetioci će prvi put za ulaznice morati da izdvoje pet EUR, javlja AFP.

Venecija je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u svijetu, sa 3,2 miliona posjetilaca koji su prenoćili 2022. godine. Dnevno stiže na desetine hiljada turista, uglavnom sa kruzera. Cilj naplate karata je da se posjetioci ubijede da dođu u mirnijim periodima, kako bi se smanjile ogromne gužve, prenosi B92.

Karte će se u početku ove godine plaćati 29 radnih dana, uglavnom vikendom od maja do jula. Međutim, nova šema se pažljivo prati, s obzirom na sve veći broj posjetilaca turističkih destinacija širom svijeta, koje pomažu privredi zemalja, ali potencijalno ugrožavaju ekosisteme i istorijska mjesta.

Gradonačelnik Venecije, Luigi Brugnaro, opisao je novu šemu kao eksperiment koji je izveden prvi put u svijetu.

“Naš cilj je da Veneciju učinimo pogodnijom za život”, rekao je Brugnaro novinarima ranije ovog mjeseca.

Ukoliko posjetioci ne kupe kartu, rizikuju kaznu od 30 do 500 EUR ako bez iste budu uhvaćeni.

Ulaznice će se prodavati samo pri ulasku u stari grad, isključujući višednevne boravke u hotelima, djecu do 14 godina i osobe sa invaliditetom.

Grupa aktivista u Veneciji je organizovala protest protiv naplate ulaska u grad, ističući da žele drugačiju viziju grada, koja ne stavlja turizam u prvi plan.

Stanovnici Venecije su ogorčeni jer smatraju da naplata ulaska u grad neće riješiti problem masovnog turizma.

UNESCO je Veneciju uvrstio na listu zaštićene kulturne baštine 1987. godine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve