Utorak, 21 Maja, 2024
Rubrika:

Izložba ”It Takes an Island to Feel This Good” otvorena na 60. Bijenalu savremene umjetnosti u Veneciji

Izložbu je otvorila ministarka kulture i medija Tamara Vujović, a pored ministarke, na otvaranju su govorili i komesar paviljona dr Vladislav Šćepanović, kustoskinja izložbe Ana Simona Zelenović i umjetnica Darja Bajagić

Juče je u crnogorskom paviljonu svečano otvorena izložba umjetnice Darje Bajagić “It Takes an Island to Feel This Good” na 60. Bijenalu savremene umjetnosti u Veneciji.

Izložbu je otvorila ministarka kulture i medija Tamara Vujović, a pored ministarke, na otvaranju su govorili i komesar paviljona dr Vladislav Šćepanović, kustoskinja izložbe Ana Simona Zelenović i umjetnica Darja Bajagić.

Izložba “It Takes an Island to Feel This Good” zvanično otvorena na 60. Bijenalu savremene umjetnosti u Veneciji

Vujović je istakla da Venecijansko bijenale nije samo umjetnička izložba.

Tamara Vujović

“To je testament snage ​​umjetnosti kao jezika koji prevazilazi riječi i granice. Kroz djela umjetnika, mi se podsećamo da su naše priče, iako jedinstvene, povezane u zajedničkoj ljudskoj sudbini. Umjetnost nas podseća da smo svi stranci u ovom zajedničkom putovanju zvano ljudski život, i da se njom samom branimo od užasa prolaznosti.”

Ministarka je kazala i da Ministarstvo kulture i medija, kao generalni pokrovitelj učešća Crne Gore na 60. Venecijanskom bijenalu, ove godine ima više nego ikada razloga da se osjeća vrlo ponosnim, te pozvala sve zainteresovane da dođu i posjete naš paviljon i da budu ponosni na crnogorsku savremenu kulturnu scenu, ističući da će Ministarstvo i institucije kulture nastaviti da radi na što kvalitetnijem predstavljanju crnogorske kulture na međunarodnoj sceni.

Komesar paviljona dr Vladislav Šćepanović kazao je da je, osim nove lokacije na kom se nalazi paviljon, novitet i procedura kojom smo odabrali našeg predstavnika na ovom bijenalu.

Vladislav Šćepanović

“Trudili smo se da budemo što više objektivni i demokratični kada je izbor predstavnika Crne Gore   u pitanju. Bio je otvoreni poziv za kustoske projekte i umjetnike, a internacionalni žiri je donio odluku bez ikakvog političkog uslovljavanja i pritisaka.  Tako smo dobili ovaj projekat pod nazivom It Takes an Iceland to Feel These Good, umjetnice Darje Bajagić i kustoskinje Ane Simone Zelenović, koji dostojno reprezentuje Crnu Goru na ovoj najvažnijoj svjetskoj manifestaciji kada je savremena umjetnost u pitanju”, istakao je Šćepanović.

Kustoskinja izložbe Ana Simona Zelenović predstavila je sam projekat, ističući da Bajagić, njoj svojstvenom umetničkom metodologijom, plovi presjecima činjenica i stvarnosti sa uočljivom notom dvosmislenosti.

Ana Simona Zelenović

“Ovaj pristup pokazuje prividnu distanciranost, podstičući istraživanje suštine stvarnosti i njenog subjektivnog tumačenja. Korišćenjem kseroksa prikupljenih iz arhivskih zbirki Državnog arhiva Crne Gore, njene umjetničke kompozicije stvaraju uznemirujući ambijent, obilježen nedostatkom eksplicitne informacije ili uputstva za tumačenje. Ovo namerno odsustvo stvara okruženje pogodno za autonomno angažovanje posmatrača, primoravajući pojedince da se suoče sa svojim ličnim reakcijama, neizvjesnostima i nemirima.”

Darja Bajagić

Bajagić je kazala da je u Crnu Goru prvi put nakon 1990. godine došla u ljeto 2021. godine, te da je povratkom u Crnu Goru bila očarana prizorom ostrva Mamula.

“Igrom slučaja, 2022. godine sam se preselila na poluostrvo Luštica, u blizini Mamule, gdje je moje prvobitno očaranje preraslo u centralni fokus mog istraživačkog rada i umjetničke prakse. Međutim, nije slučajno što je istorija moje porodice usko povezana sa stvaranjem ovog serijala, koji svoju inspiraciju i porijeklo nalazi u Crnoj Gori. Stoga mi je velika čast što sada imam priliku da kompletiranu seriju podijelim sa globalnom publikom upravo ovdje, na Venecijanskom bijenalu, predstavljajući moju domovinu Crnu Goru – privilegija koju duboko cijenim”, istakla je Bajagić.

Generalni pokrovitelj učešća Crne Gore na Venecijanskom bijenalu je Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, dok Muzej savremene umjetnosti ima ulogu organizatora i generalnog producenta.

Crnogorski paviljon nalazi se na lokaciji Complesso dell’Ospedaletto, Barbaria de le Tole, 6691, a izložba je otvorena za javnost od 20.04. do 24.11.2024. godine

Više informacija o projektu možete naći na linku: https://www.e-flux.com/announcements/579857/darja-bajagiit-takes-an-island-to-feel-this-good/

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve