Nedjelja, 14 Jula, 2024
Rubrika:

Preslušajte posljednju pjesmu Bitlsa, dovršenu uz pomoć vještačke inteligencije

''Now And Then'' bila je jedna od nekoliko pjesama na kaseti koju je Lenon snimio za Makartnija u svom domu u u Njujorku 1979, godinu prije smrti

Dugo očekivana nova i istovremeno posljednja pjesma Bitlsa “Now and Then” sa sva četiri člana, objavljena je danas, zahvaljujući istoj tehnologiji vještačke inteligencije (AI) koja je korišćena za poboljšanje zvuka u dokumentarnom filmu Pitera Džeksona “Get Back”.

„Now And Then“, koju je Lenon napisao i otpjevao 1978, dovršili su Pol Makartni, Ringo Star i vještačka inteligencija.

Makartni (81) je u junu najavio objavljivanje „posljednje pjesme Bitlsa“.

„Prilično je emotivno. Svi sviramo na snimku, to je prava pjesma Bitlsa“, rekao je.

„Now And Then“ bila je jedna od nekoliko pjesama na kaseti koju je Lenon snimio za Makartnija u svom domu u u Njujorku 1979, godinu prije smrti. Makartniju je kasetu dala Joko Ono 1994.

Lenonova udovica Joko Ono dala je 1994. godine demo snimak Polu Makartniju na kaseti sa napisom “Za Pola”, koja je takođe uključivala Lenonove demo snimke za “Free As a Bird” i “Real Love”.

Posljednje dvije pjesme završili su Makartni, Ringo Star i Džordž Harison i objavljene su kao singlovi u okviru projekta Beatles Anthology, dok je zbog tehnoloških ograničenja objavljivanje pjesme “Now and Then” bilo odloženo.

Više od četvrt vijeka kasnije, Džekson je koristio softver uz pomoć vještačke inteligencije da demiksuje originalni audio snimak sa snimka Bitlsa iz 1970. godine, kada je grupa snimila svoj posljednji album “Let It Be” da bi se izolovali instrumenti i vokali za dokumentarnu seriju “Get Back”.

Makartni je rekao da je tehnologija vještačke inteligencije korišćena da se “izvuče” glas Džona Lenona iz starog demo snimka da bi mogla da se dovrši pjesma.

Bitlsi su se ponovo okupili 1995. godine i snimili Lenonove pjesme “Free As A Bird” i “Real Love”, što su bili prvi novi snimci grupe poslije 25 godina.

Tada su pokušali da snime i pjesmu “Now and Then”, ali su odustali.

Nova tehnologija sada je to omogućila, a kako se navodi, ideja je došla iz dokumentarca o Bitlsima “Get Back” u kojem je autor filma Piter Džekson koristio vještačku inteligenciju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve