Petak, 24 Marta, 2023
Rubrika:

Pažin: Poštovanje ljudskih prava je uslov razvoja Crne Gore

Pažin je ukazao da će tokom ove godine Crna Gora ostati primarno fokusirana na ispunjavanje obaveza iz procesa pristupanja EU

Poštovanje ljudskih prava i sloboda bilo je i ostalo osnovni uslov i pokretač demokratskog, društvenog i ekonomskog razvoja Crne Gore, saopštio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin na sastanku sa generalnim sekretarom OEBS-a Tomasom Gremingerom danas u Podgorici.

Pažin je ukazao da će tokom ove godine Crna Gora ostati primarno fokusirana na ispunjavanje obaveza iz procesa pristupanja EU.

„Naša ambicija je da se što prije otvori preostalo pregovaračko poglavlje koje se odnosi na konkurentnost, ali i da konačno dobijemo priliku da nastavimo proces privremenog zatvaranja pregovora u pojedinim poglavljima“, naglasio je on.

Kako je naglasio, Crnoj Gori sada predstoji usvajanje i sprovođenje ključnih reformskih zakona u oblasti  medijskog, izbornog i antidiskriminacionog zakonodavstva.

“Vladajuća većina je spremna da se kroz dijalog sa predstavnicima opozicije u demokratskim institucijama dođe do najboljih zakonskih rješenja i obezbijedi još snažnija zaštita prava i sloboda crnogorskih građana”, dodao je Pažin.

Prema njegovim riječima, slobodni, nezavisni i pluralistički mediji predstavljaju neophodan preduslov razvoja svakog demokratskog društva, kao i da države imaju primarnu odgovornost da obezbijede poštovanje i zaštitu slobode govora i slobode medija.

“Očekujem da će svi politički akteri prepoznati svoju odgovornost i dati puni doprinos da ova i druga značajna zakonska rješenja, koja direktno utiču na ostvarivanje prava i sloboda crnogorskih građana, budu podrobno razmotrena i usvojena u Skupštini”, zaključio je Pažin.

Prema riječima Gremingera, OEBS u potpunosti podržava nastojanja da se politički dijalog o ključnim reformskim procesima odvija u Skupštini Crne Gore.

“Crna Gora je snažan i posvećen partner Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju i izrazio spremnost organizacije da nastavi da sarađuje sa crnogorskim institucijama u ključnim oblastima poput vladavine prava, medijske reforme, sajber bezbjednosti i refome izbornog zakonodavstva”, poručio je on.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve