Petak, 22 Septembra, 2023
Rubrika:

Italijanska džez zvijezda Paolo Frezu premijerno u Crnoj Gori

Premijerno gostovanje italijanske džez zvijezde Paola Frezua sa projektom ''Heroes - Omaž Dejvidu Bouviju'' 3.juna u velikoj sali KIC-a ''Budo Tomović'' u 20 sati

Italijanska džez zvijezda Paolo Frezu gostovaće premijerno u Crnoj Gori sa projektom “Heroes – Omaž Dejvidu Bouviju” 3.juna u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” u 20 sati.

U sastavu Heroes pored Frezua sviraju Filipo Vinjato (trombon, elektronika), Frančesko Diodati (gitara), Frančesko Pontičeli (kontrabas, električni bas), Kristijan Mejer (bubnjevi) i Petra Magoni (vokal).

Pokrovitelji gostovanja su Ambasada Italije u Crnoj Gori i Italijanski institut u Beogradu. Koncert se realizuje u okviru balkanske turneje.

Trubač Paolo Frezu uživa prestižni status jednog od najvećih evropskih džez muzičara koji je snimio preko 350 albuma, od čega je skoro trećina autorskih. Sarađivao je sa velikanima džez scene (Karla Blej, Geri Maligan, Džon Zorn, Duško Gojković, Gil Evans, Rišar Galjano, Enriko Rava, Ralf Tauner, Dave Holand i dr), i broji oko 200 koncerata godišnje širom svjeta. Na njegov romantičarski stil sviranja su uticale trubačke legende Majls Dejvis i Čet Bejker. Snimao je muziku za predstave, filmove, balete, a vlasnik je i diskografske kuće “Bonsai Music”. Od 1998. godine, organizator je muzičkog festivala “Time in Jazz” u svom rodnom mjestu na Sardiniji. Dobitnik je brojnih muzičkih nagrada. Danas se Frezuovo ime izgovara sa velikim poštovanjem i van granica Italije, a kao dokaz navedenog je i saradnja sa čuvenom pijanistkinjom Karlom Blej, 2007. godine (snimanje albuma i turneja). Malo je džezera čiji instrument ima tako nježan zvuk kao Frezuova truba dok svira balade. Većina njegovih albuma spada u bi-bap, ali se 2011. godine oprobao i u etno-džez žanru, objavivši album “Mistico Mediterraneo”, na kom je svirao zajedno sa korzikanskom vokalnom grupom “A Filetta” i harmonikašem Danijelom di Bonaventurom. Više od 25 godina podučava mlade muzičare u okviru džez seminara u gradu Nuoro na Sardiniji.

Više o Paolu Frezu na sajtu: https://www.paolofresu.it/

Ulaznice se mogu kupiti na biletarnici KIC-a (9-20h) po cijeni od 5 eura, a broj za rezervaciju je 020 664 237.

Petra Magoni 100@Roberto Cifarelli
Francesco Ponticelli@Enzo Fornione
Christian Meyer@Enzo Fornione
Filippo Vignato@Enzo Fornione
Paolo Fresu@Enzo Fornione
Francesco Diodati@Enzo Fornione

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve