Britanska prijestolonasljednica, princeza Elizabeta imala je 21 godinu, kada se 20. novembra 1947. godine, udala se za mornaričkog oficira Filipa Mountbatena, dvije godine nakon završetka Drugog svjetskog rata, prenosi Rts.

foto The Telegraph

Kraljica je na britanskom tronu od 1952. godine, duže nego bilo koji britanski monarh.

Kraljica Elizabeta i njen 96-godišnji suprug Filip proslaviće platinastu godišnjicu braka u krugu porodice u dvorcu Vindzor.

Princ Filip ima kraljevski “pedigre”. Njegov djeda po ocu bio je grčki kralj, a po majci danski kralj. Rođen je na Krfu 1921. godine, ali mu je porodica protjerana iz Grčke dok je bio dijete i nastanila se u Britaniji.

“Jedna od tajni ovog dugog braka, je činjenica da je Filip uvijek smatrao da mu je glavna dužnost da podržava kraljicu, da joj pomogne kako može i zna”, rekao je istoričar Hjugo Vikers i dodao da je Filip jedina osoba koja kraljici može da kaže sve što misli rječnikom koji sam izabere.

Budući bračni par prvi put se sreo na vjenčanju Filipove rođake, grčke princeze Marine i Elizabetinog ujaka, vojvode od Kenta.

I dok je vjenčanje njenog unuka Vilijama i Kejt Midleton 2011. godine pratilo dvije milijarde ljudi putem medija, Elizabetino i Filipovo vjenčanje pratilo je samo 200 miliona radijskih slušalaca, iako je dio vjenčanja snimljen u crno-bijelom filmu.

“On je bio moja snaga i oslonac sve ove godine”, rekla je kraljica Elizabeta u rijetkom govoru o Filipu povodom 50. godišnjice braka.

“Bez njega bi kraljica imala težak i usamljen život. On je bio njena stijena od trenutka stupanja na tron”, istakla je hroničarka kraljevske porodice Klaudija Džosep.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve