Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Žugić na sastanku Upravnog odbora CEF-a i konferenciji o zelenim finansijama

Godišnjem sastanku Upravnog odbora CEF-a prethodila je konferencija na visokom nivou o zelenim finansijama u Jugoistočnoj Evropi koja je okupila veliki broj učesnika iz svijeta bankarstva i finansija

Guverner Radoje Žugić učestvovao je na godišnjem sastanku Upravnog odbora Centra za izvrsnost u finansijama (Center of Excellence in Finance – CEF), koji je danas održan u Tirani, Albanija. CEF je međunarodna organizacija sa sjedištem u Ljubljani koja ima misiju da podrži razvoj kapaciteta finansijskog sektora zemalja Jugoistočne Evrope, kroz učenje i obuku.

“Na sastanku Odbora, kome su prisustvovali ministri finansija i guverneri iz zemalja članica CEF-a, usvojen je godišnji izvještaj ove organizacije za 2022. godinu i razmatrani su planovi za naredni dvogodišnji period, a koji se odnose na buduće programe obuka i usavršavanja!”, saopšteno je iz Centralne banke.

Godišnjem sastanku Upravnog odbora CEF-a prethodila je konferencija na visokom nivou o zelenim finansijama u Jugoistočnoj Evropi koja je okupila veliki broj učesnika iz svijeta bankarstva i finansija.

“Konferencija je bila prilika da ministri finansija, guverneri centralnih banaka i drugi visoki predstavnici institucija koje se bave bankarskom regulativom i supervizijom iz zemalja Jugoistočne Evrope razgovaraju o do sada postignutim rezultatima na planu zelenih finansija i razmijene mišljenja o izazovima u ovoj oblasti”, navodi se u saopštenju.

Predstavljaući iskustva CBCG ovu temu, guverner Žugić je istakao da je opredjeljenje ove institucije vođenje aktivne politike usmjerene na jačanje otpornosti finansijskog sistema na izazove klimatskih promjena, u skladu sa svojim nadležnostima, raspoloživim instrumentima i resursima.

„Planovi CBCG za naredni period odnose se na podsticanje aktivnog dijaloga sa bankama, uključivanje klimatskih i ekoloških rizika u supervizorska očekivanja i implementaciju makroprudencijalnih i supervizorskih klimatskih stres testova“, saopštio je Žugić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve