Četvrtak, 9 Maja, 2024
Rubrika:

Žižić: Značajan doprinos ZIO u razvoju i ekonomskom napretku Crne Gore

Sastanku, koji je organizovala Evropska komisija sa Odjeljenjem za evropske poslove i međunarodnu trgovinu Norveške, je u ime Ministarstva evropskih poslova prisustvovala državna sekretarka i nacionalna IPA koordinatorka dr Milena Žižić sa saradnicima

Zapadnobalkanski investicioni okvir (ZIO) igra važnu ulogu u razvoju i ekonomskom napretku Crne Gore, a uključuje ulaganja u transport, energiju, vodosnabdevanje, upravljanje otpadom i druge vitalne sektore. Finansijska sredstva i stručnost koju obezbjeđuje ZIO pomažu u poboljšanju infrastrukture Crne Gore, unapređenju povezanosti, održivosti i ukupnog ekonomskog rasta, poruka je sa sastanka Strateškog i operativnog odbora projekata Zapadnobalkanskog investicionog okvira koji se održava u Oslu.

Sastanku, koji je organizovala Evropska komisija sa Odjeljenjem za evropske poslove i međunarodnu trgovinu Norveške, je u ime Ministarstva evropskih poslova prisustvovala državna sekretarka i nacionalna IPA koordinatorka dr Milena Žižić sa saradnicima.

Ona je kazala da ulaganjem u sektore kao što su transport, industrija i inovacije, ZIO pomaže u stimulisanju razvoja privatnog sektora, otvaranja radnih mesta i stvaranja prihoda i dodala da “ovi napori doprinose crnogorskoj ekonomskoj diversifikaciji i dugoročnoj održivosti”.

“Crna Gora, kao država kandidatkinja za članstvo u EU, koristi ovu podršku za sprovođenje reformi, ispunjavanje EU standarda i jačanje institucija”, kazala je Žižić.

Takođe, po njenim riječima, od ključnog je značaja za Crnu Goru kako bi unaprijedila svoje kapacitete za efikasno upravljanje, vladavinu prava i poštovanje propisa EU.

“Zaista verujem da je podizanje svijesti javnosti o prednostima čiste energije i važnosti energetske tranzicije od vitalnog značaja. Crna Gora mora pokrenuti obrazovne kampanje, uključiti lokalne zajednice u proces donošenja odluka i njegovati kulturu održive potrošnje energije. Pored toga, Crna Gora treba da uspostavi sveobuhvatnu politiku i regulatorni okvir koji podržava energetsku tranziciju”, kazala je Žižić.

Ona je dodala da ovo uključuje i postavljanje ciljeva za obnovljivu energiju, primjenu mehanizama za određivanje cijena CO2, obezbjeđivanje finansijskih podsticaja i pojednostavljenja procesa, izdavanja dozvola i odobrenja za projekte čiste energije.

“Usvajanjem ovih strategija i radom na pravednoj energetskoj tranziciji, Crna Gora može postići održiv i otporan energetski sistem koji koristi njenoj ekonomiji, životnoj sredini i društvu u cjelini”, zaključila je Žižić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve