Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

ŽIČARE MIMO PLANA, ZIMA BEZ PRIHODA: Ne pada snijeg da pokrije brijeg već da pokaže loše upravljanje državnim novcem

Zašto premijer Milojko Spajić dopušta da mu kadar Demokrata i URA vode državne kompanije u propast, pitanje je bez odgovora, ali i konkretnih poteza. I dok se premijer ne sabere, staze državnog skijališta ne rade, a podsjećamo da je karta za njihovih 17,5 kilometara staza 25 eura, dok je dnevni ski pas za 25 kilometara staza Ski centra Kolašin 1450, 15 eura

Da se Skijalištima Crne Gore loše upravlja od osnivanja, pokazala je i ova zimska sezona. Žičare na stazama državnog skijlišta Kolašin 1600 ne rade, jer nema dovoljno snijega za skijanje, dok zbog uređenih staza pod snijegom na Ski rizortu Kolašin 1450 radi i ski lift Jezerine i šestodjed Viline vode. Iako se mnogi pitaju kako je to moguće, odgovor je jednostavan – u pitanju je neznaveni kadar koji je sprovodio politiku razvoja ne u skladu sa planovima, već u skladu sa pojedinačnim interesima i medijskim „instrukcijama“.

Žičara K8 na koju se ponosno pozivaju u Skijalištima Crne Gore, po projektu kanadskog Eco sign-a i u Prostornom planu posebne namjene za Bjelasicu i Komove, trebalo je da bude posljednja faza razvoja ski centra, kada se naprave sve ostale staze, oko 141, 2 kiliometra, i žice. Plan je bio da se skijaši, kada prođu sve staze, jednom dnevno popnu žičarom K8 zbog pogleda na Bjelasicu. Tu je i idelano mjesto za restoran i to je bila namjena žičare K8. Ta staza nije predviđena za skijanje više od polovine staze nema šume, pa vjetar i sunce brzo istope snijeg. Osim toga, pored jakog vjetra česte su i magle, pa se šestosjed često zatvara zbog toga… Drugi dio tih staza je u šumi, pa sa mekog snijega skijaši imaju oštar prelaz na tvrdu ledenu ploču.

Odlična posjećenost na skijalištu Kolašin 1450, dok staze državnog skijališta Kolašin 1600 ne rade

Dakle, veliki promašaj u redu poteza Skijališta Crne Gore, ali nije jedini. Ove godine su prevarili kupce promotivnog sezonskog ski pasa, jer nemaju uslova za skijanje, a te karte nijesu bile jeftine – 300 eura za odrasle osobe, a 200 za dijecu. Sa sezonskim ski pasom Skijališta Crne Gore, oni ne mogu skijati na stazama koje rade – Ski centra 1450.  Iako je Ski centar 1450 bio spreman i ove zime da u opštem interesu Kolašina i Skijališta Kolašin prihvate zajednički ski pas sa državnim skijalištem u odnosu 50/50  i bez pojedinačnih ski pasova, Skijališta Crne Gore su to odbila. Koliko je to pogrešna odluka, sada se pokazalo jer da su prihvatili, imali bi 50 odsto prodatih ski pasova Ski centra Kolašin 1450 iako njihove staze ne rade. Na kraju su prihvatili ovu podjelu, ali da svako ima svoj ski pas. Još jedan pogrešan potez. Međutim, ni zajednički ski pas, iako je dogovorena usmena podjela 43/57 u korist državnog skijališta, uz dva pojedinačna ski pasa za državno skijalište Kolašin 1600 – 25, a za Kolašin 1450 – 15 eura, od strane Skijališta Crne Gore još nije potpisan, kao ni prethodne sezone.

Sve ovo ne čudi ako se zna da Skijalištima upravljaju Demokrate i URA, koji rade na osnovu želja mafijaških medija, koji gledaju samo sopstveni interes i čiji su poslušnici i saradnici uvijek loše završavali.

Kolašin 1450 radi punom parom. Da su prihvatili zajednički ski pas, sad bi i Kolašin 1600 imao prihode, ali zbog nesposobnog rukovodstva koje je vođeno uskim partijskim interesima i ličnom sujetom, državno skijalište srlja u nove gubitke

Portal Aktuelno je objavio detaljnu šemu političkih i interesnih igara Demokrata i URA u Skijalištima Crne Gore, kojima je na mjesto predsjednice Odbora direktora Skijališta Crne Gore došla Milena Vlahović iz pokreta URA, iako je ta funkcija po partijskoj preraspodjeli, trebalo da pripadne Socijalističkoj narodnoj partiji. Vlahovićeva dolazi na čelnu funkciju u Odboru direktora ovog preduzeća u periodu kad treba da se donese odluka o jedinstvenom ski pasu za sve staze u Kolašinu, što je projekat koji je prošle godine implementiran na inicijativu tadašnjeg ministra ekonomskog razvoja i turizma Gorana Đurovića, kao najbolji za Kolašin i ukupnu ski ponudu Crne Gore. Očigledno je da su Skijališta Crne Gore Meka za partijske uhljebe i profitere, a Abazović preko svojih kadrova pokušava da upravlja najvažnijim državnim kompanijama iz sjenke.

Zašto premijer Milojko Spajić dopušta da mu kadar Demokrata i URA vode državne kompanije u propast, pitanje je bez odgovora, ali i konkretnih poteza.

I dok se premijer ne sabere, staze državnog skijališta ne rade, a podsjećamo da je karta za njihovih 17,5 kilometara staza 25 eura, dok je dnevni ski pas za 25 kilometara staza Ski centra Kolašin 1450, 15 eura.

Osim toga, Ski rizort Kolašin 1450 obezbijedio je besplatno skijanje četiri dana nedjeljno za građane Kolašina, Berana, Andrijevice i Petnjice, i besplatnu ski opremu za najmlađe Kolašince, kako bi u potpunosti uživali na svojoj planini.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Marko
29.01.2024-22:36 22:36

Ni jedno ni drugo skijalište nisu dobri. Dok ovi gore ne rade, na ovom dole snega kao da nema, a doći od parkinga do sku staze je pravo mučenje. Bolje da se zajedno saberu i naprave jedno normalno skijalište, a ne dva amaterska.