Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

ZAPOSTAVLJAO DOMAĆE BANKE, A KONSULTOVAO BIVŠEG SRBIJANSKOG MINISTRA: Damjanović tražio od Dinkića da mu pomogne u zaduživanju

I dok je izostao pravovremeni dijalog sa domaćim bankama, ministar finansija se, prema informacijama portala Aktuelno, za pomoć obratio bivšem ministru u više srbijanskih vlada, Mlađanu Dinkiću. Navodno, kontroverzni srpski eks političar i ministar je trebalo da pomogne Damjanoviću u pregovorima sa mađarskom OTP bankom oko uslova kreditiranja.

Crna Gora teško da može da obezbijedi 350 miliona eura u budžetu do kraja godine, ni na domaćem a ni na međunarodnom tržištu. Iako je ministar finansija Aleksandar Damjanović najavljivao da će sva nedostajuća sredstva obezbijediti iz domaćih izvora, nakon sastanka sa bankarima od 21. oktobra, za to su sve manje šanse. Prvi problem je što na domaćem tržištu nema toliko para, a drugi – neadekvatna komunikacija resornog ministra koji, prema nezvaničnim informacijama portala Akteulno, sa bankarima nije kontaktirao više od šest mjeseci.

Navodno, ministarstvo se bankama obratilo prije sastanka sa zahtjevom da dostave pismene ponude. Zbog takvog odnosa, nezvanični izvori tvrde da su banke, osim jedne, na sastanak sa ministrom poslali ”treću postavku” menadžmenta, a da konkretnijih prijedloga nije bilo. Najveća suma koja je neformalno ponuđena je, kako se nezvanično može čuti, oko 35 miliona, ali ona nije ”shvaćena ozbiljno”.

Damjanović nije imao mnogo sreće ni sa osiguravajućim kućama –  sve zajedno nijesu ponudile više od dva miliona eura.

I dok je izostao pravovremeni dijalog sa domaćim bankama, ministar finansija se, prema informacijama portala Aktuelno, za pomoć obratio bivšem ministru u više srbijanskih vlada, Mlađanu Dinkiću. Navodno, kontroverzni srpski eks političar i ministar je trebalo da pomogne Damjanoviću u pregovorima sa mađarskom OTP bankom oko uslova kreditiranja. Dinkić je navodno dogovorio Damjanoviću sastanak sa OTP bankom, a da li je od njega došlo, javnost nije upoznata.

Mlađan Dinkić

Kako je cijena crnogorskih obveznica na međunarodnom tržištu konstantno u padu, i kako za njima gotovo i da nema potražnje, pitanje je da li će ovakim načinom funkcionisanja Vlada Crne Gore uspjeti da obezbijedi nedostajuća sredstva. Još veće je pitanje kolika će biti kamantna stopa, jer je kreditni rejting Crne Gore, nakon „tajnog ali organizovanog“ zaduženja Vlade Zdravka Krivokapića emitovanjem crnogorskih obveznica, u martu 2021. godine smanjen sa B+ na B.

Osim toga, inostrani kreditor pri davanju pozajmica prate ocjene Međunarodnog monetarnog fonda koji je u više navrata problematizovao populističke, takozvane socijalne zakone, kojima su značajno povećana socijalna davanja, a posebno onaj koji se odnosi na naknade majkama sa troje djece.

Ministar finansija je ovim povodom imao sastanke i sa MMF-om i sa Svjetskom bankom. Prema nezvaničnim informacijama portala, tu je prošao „kao bos po trnju“, jer i MMF i SB odavno upozoravaju na povećanu javnu potrošnju i smanjenje budžetskih prihoda, dok se posljednje dvije populističke Vlade ponašaju upravo suprotno – obaćavaju još veće plate i socijalna davanja, a partijsko zapošljavanje je dovelo do toga da je i nekada stabilan energetski sektor u konstantnom minusu.

Ono što je za očekivati, ukoliko do zaduženja i dođe, je da banke traže rezerve u zlatu, ali i veliku kamantnu stopu što, u ovim uslovima, Crna Gora ne može da izdrži.

Od populističke i oročene Vlade Dritana Abazovića se ne može očekivati da sprovede odgovorne reforme koje bi spasile državu od bankrota. Kako sada stvari stoje, sve je izvjesniji aranžman sa MMF-om, koji znači smanjenje plata i penzija, otpuštanje zaposlenih u državnoj upravi, stezanje kaiša…

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

9 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BobZekovic
01.11.2022-08:13 08:13

Aleksandar Damjanović je poslednji dokaz izopačenog ekonomističnog pristupa rješavanju privrednih teškoća u CG. Odličan učenik potpuno nestručnih, legendarnih profesora ekonomije Crne Gore. Njihov moto u ekonomiji i privredi Crne Gore je bio i još traje je: SVE JE U PREVARI! Aleksandar Damjanović je nesporno po željam za dobrobit crnogorskih građana pošten i prilježan stručnjak, ali teško opterećen i okovan za njega nezamjenljivom POGUBNOM IDEOLOGIJOM SRPSKOG SVETA. Ona ga je navela da dobrovoljno učestvuje u užasnim izdajama i prevarama aktuelne vlade SRPSKE OKUPATORSKE CRKVE, pod neprikosnovenim vođstvom groznog, nemilosrdnog, prodanog “brata Abaza”.Aleksandar Damjanović je vidio ekonomiju masovne korupcije Milojka&jakova, ali je… Pročitaj više »

Mikola
01.11.2022-08:39 08:39

Ovako, Damjanović je najbolji prijatelj Dake Davidovića koji je u vezi sa Drešajima (takodje šverceri) i Kosanovićem (švercer). Svi u vezi sa Abazom.
Upravnik koga je Damjanović postavio u Bar, operativac i organizator šverca i prilikom paljenja (navodnog) cigareta. Inače bivši portir u Upravi carina. Sad uhapšen. Objavite, jer je sve tačno.

!!!
01.11.2022-08:48 08:48

On,Spajić,Jakov su tri bitange koji će Crnu Goru ekonomski baciti na koljena.Ko zadnji izađe neka ugasi svijetlo.Svakako smo nahebali.

Baldo
01.11.2022-09:17 09:17

Zar Radoman Božović nije alfa i omega za Mađare?

Neko tamo
01.11.2022-09:21 09:21

Evo u čemu je problem zato što je ovo posrbica bivsi snpovac a znamo sta posrbice misle o crnoj gori da ona nestane A jos mu dat da vodi finansije da ih urusi da bi nam picoustii dao 4 5 milijardi i kao da je spasio crnu goru od bankrota e to posrbica i srpske partije žele e to je problem kao sto je uradila i jbb sa vakcinama da se odbije sve pa dan srbija daa Eto o cemu govori kakve su posrbice u stanju su da i bankrotiraju potpuno drzavu samo da bi veličali Srbiju E zato treba… Pročitaj više »

Neko tamo
01.11.2022-09:28 09:28

Pa valjda je svima jasno ko dan da je posrbicama cilj da Crna Gora bankrotira da bi picoustijeva srbija nam dala t 5 6 milijardi eura i tako uzdignu srbiju a ovaj je po nacionalnosti posrbica Sjecate li se sa vakcinama JBB kada je odbila 400biojada vakcina od deripaske stratisa i jos nekih donacija da bi nam srbija dala 2000hiljade sto je bilo stetno Znaci domacim posrbicama je cilj samo da srbiju uzdizu da crna gora nestane i bude dio srpskog sveta a to sto cemo bankrotirat imate sve niz brdo to njih ne zanima E zato je DPS zabranio… Pročitaj više »

Tara
01.11.2022-11:28 11:28

Ovaj antidrzavnik-cetnik..to namjerno radi..kako bi CG bankrotirala..Narod samo gleda..

Life
01.11.2022-15:53 15:53

Koji korumpirani Dinkić… On je grobar svake ekonomije…

Ima li bilo ko ko može zaustaviti Sašu Damjanovića da ne pravi ovakve katastrofalne greške? Ili svi moramo ćutati nesposobnoj Svjetskom banci?

POTVRĐENO PISANJE PORTALA AKTUELNO: Populizam koji je uništio državu dolazi na naplatu | Skala radio
08.11.2022-09:04 09:04

[…] Portal Aktuelno je prije par dana pisao da je Dinkić Damjanoviću ugovorio sastanak sa čelnicima O…, a da li to radi pro bono ili je zvanično angažovan kao konsultant, javnost još uvijek nije upoznata. […]