Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Zaposlili preko 300 radnika, a ugradili samo jedan panel nakon osam mjeseci

Prvi solarni panel ugrađen je na jednoj kući u nikšićkom naselju Rastoci, 23. juna ove godine i to čak jedanaest mjeseci nakon početka projekta vrijednog 30 miliona eura. Da stvar bude čudnija, EPCG je u januaru ove godine javno saopštila kako se od 1. novembra 2021. godine, kada je pokrenut projekat, do januara, prijavilo približno 14.000 domaćinstava i više od 800 pravnih lica.

Gromoglasno najavljivani projekat Elektroprivrede Crne Gore kojim je predviđena ugradnja solarnih panela na tri hiljade kuća i otvaranja preko 400 radnih mjesta nije dao vidljivije rezultate, osim u dijelu enormnog partijskog zapošljavanja, pokazuju podaci Pobjede.

Autor tog projekta je Milutin Đukanović, tadašnji predsjednik Odbora direktora EPCG, inače visoki funkcioner i bivši poslanik Demokratskog fronta.

Naime, prvi solarni panel ugrađen je na jednoj kući u nikšićkom naselju Rastoci, 23. juna ove godine i to čak jedanaest mjeseci nakon početka projekta vrijednog 30 miliona eura.

Da stvar bude čudnija, EPCG je u januaru ove godine javno saopštila kako se od 1. novembra 2021. godine, kada je pokrenut projekat, do januara, prijavilo približno 14.000 domaćinstava i više od 800 pravnih lica.

SUMNJIVI PODACI

Izvorima Pobjede su ti podaci, najblaže rečeno, sumnjivi imajući u vidu da je pet mjeseci nakon tih najava postavljen samo jedan jedini panel.

Zvanično, projekat je počeo kada je u septembru prošle godine EPCG osnovala kćerku firmu – društvo sa ograničenom odgovornošću ,,EPCG – SOLAR – Gradnja“ u svrhu realizacije tog projekta. Tada je objavljeno da su prvoj redovnoj sjednici ,,EPCG-SOLAR – Gradnje“ prisustvovali predsjednik Odbora direktora novoosnovane kompanije Ivan Kilibarda, članovi Odbora direktora Janko Milatović i Blažo Đurković i izvršni direktor novoosnovane kompanije Ranko Vuksanović. U pitanju su kadrovi DF-a i Demokrata.

Izvori Pobjede iz EPCG ukazuju da je čitav projekat osmišljen i realizovan da bi se zaposlilo 300 do 400 ljudi, da je do sada potrošeno preko tri miliona eura, a da je ugrađen jedan solarni panel vrijedan ne više od tri hiljade eura.

“Prvi panel je ugrađen nakon skoro jedanaest mjeseci od početka projekta i to se poklapa sa reizborom Milutina Đukanovića na funkciju člana Odbora direktora. Rukovodstvo kompanije je izabrano prije gotovo 11 mjeseci, a agenti, monteri i ostala logistika u novembru i decembru 2021. godine. To je koštalo kompaniju više od tri miliona eura kad se uzmu u obzir njihove bruto plate od minimum 1.000 eura”, tvrde izvori Pobjede.

Izvori Pobjede navode da se projekat slabo realizuje, a primljeni mnogobrojni radnici nemaju gdje da sjede.

“U tu svrhu su uzeta dva poslovna prostora gdje se vrši obuka. Čitav projekat je osmišljen da bi se zaposlili partijski kadrovi i simpatizeri jer je za EPCG bilo daleko isplativije angažovati kompaniju koja ugrađuje solarne panele odmah. Isplativije je bilo angažovati eksternu firmu i to završiti kako treba i definisati cijenu po ugradnji”, kategorični su izvori.

POTENCIJAL

Predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović kazao je priilikom ugradnje prvog solaranog panela da misle da je to budućnost Crne Gore i da država ima izvanredan solarni potencijal.

“Ovo je samo početak i ubijeđen sam da će na hiljade kuća imati fotonaponski sistem, odnosno malu solarnu elektranu na svojim krovovima. Naša poslovna filozofija je pobijedila ne samo u Crnoj Gori, nego u cijeloj Evropi: proizvoditi električnu energiju tamo gdje se troši”, rekao je tada Đukanović.

Izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin kazao je tom prilikom da je to istorijski dan za EPCG i čitav energetski sektor.

“Projekat Solari 3000+ je zaživio u praksi i dobio prvog korisnika i ja iskreno čestitam na tome”, rekao je tada Rovčanin dajući podršku tom projektu.

Političke igre oko reizbora: Abazović, ali i Vučić pogurali reizbor Milutina Đukanovića

Premijer Dritan Abazović je, na iznenađenje javnosti, ali i dijela ministara, 23. juna ove godine predložio da Milutin Đukanović ostane na čelu Odbora direktora EPCG. U zvaničnom prijedlogu nadležnog ministra kapitalnih investicija Ervina Ibrahimovića, Đukanovićevo ime nije bilo na spisku predloženih članova.

Abazovićevoj odluci se usprotivio SDP, ali i Bošnjačka stranka tako da je 28. juna, nakon što je reizabran Đukanović, član Odbota direktora Adis Balota iz SDP-a podnio ostavku.

Tim njegovim činom prestao je mandat novoizabranog odbora, pa će nakon njegove registracije u centralnom registru privrednih subjekata biti sazvana nova sjednica Skupštine akcionara na kojoj će se birati novi odbor. Ostavka jednog člana po Statutu povlači i pad odbora direktora tako da će se opet nakon administrativnih tokova iz centralnog registra ponoviti Skupština akcionara i izabrati odbor direktora.

Reizbor Đukanovića se dovodi u vezu sa neformalnim dogovorima na relaciji DF-Ura po kojem bi neki funkcioneri DF-a zadržali funkcije po dubini u zamjenu za njihovo glasanje u parlamentu za čelnike pravosudnih funkcija, ali i potencijalnu podršku u slučaju da suverenističke stranke odluče da obore Vladu zbog spornog ugovora sa Crkvom Srbije.

Prema nezvaničnim informacijama Pobjede, za opstanak Milutina Đukanovića na čelu EPCG lobirao je i kabinet predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i to neposredno prije Abazovićeve posjete Srbiji. Đukanović je u svojstvu predsjednika Odbora direktora EPCG prošle godine posjetio Srbiju, ali i posredovao u poslu Elektroprivrede Srbije sa Rudnikom uglja o prodaji domaćeg uglja. Stručna javnost taj ugovor smatra nepovoljnim po Crnu Goru i polukolonijalnim.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BobZekovic
04.07.2022-10:05 10:05

Prijavio sam se na poziv EPCG za ugradnju solarnih panela. Imam idealan krov na kući za vrlo efektan solarni panel. Preko internet aplikacije EPCG žustro su mi odgovorili da je moj zahtjev odbijen, jer sam MALI POTROŠAČ ELEKTRIČNE ENERGIJE. To je tačno, jer štedim struu upravo prema savjetima EPCG. Redovno im platim račune preko internet aplikacije najkasnije do 10-og u mjesecu, da bi dobio crkavicu od popusta. Mali račun nikako ne bi smio bit razlog za odbijanje ugradnje solarnih panela, jer ako ja ne trošim mnogo ono što paneli daju, sav višak ide u EPCG. Milutin Đukanović je notorna neznalica,… Pročitaj više »