Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Zaposleni u Pošti Crne gore prihvatili ponudu menadžmenta, plate veće za 100 do 130 eura

Iako će uvećanje procentualno biti manje od traženih 30 odsto, štrajkački odbor i menadžment su uspjeli da postignu dogovor

Devet dana od početka generalnog štrajka zaposlenih u Pošti Crne Gore, predstavnici oba sindikata prihvatili su novu ponudu menadžmenta.

Podsjećamo, Jedinstveni sindikat je tražio povećanje zarada od 30 odsto za zaposlene bez članova uprave, dok je Novi sindikat tražio povišicu od 20 odsto za sve, uključujući i menadžment, koji je na pregovorima, prije tri dana, ponudio povećanje od 11 odsto za zaposlene koji ne čine menadžment.

Ta ponuda nije prihvaćena, ali je nastavak pregovora urodio plodom. Kako je za RTHN potvrdio predstavnik Jedinstvenog Sindikata poštanskih radnika, Radovan Pestorić, pristali su na povećanje neto zarade od 100 eura.

“Još juče je menadžment dao ponudu 100 eura na platu neto svakom zaposlenom radniku, plus da se na tih 100 eura doda i procenat minulog rada, tako da bi radnik koji je tek počeo da radi, bez radnog staža, dobio čisto 100 eura. Onda se to podiže u nekom procentu u zavisnosti od godina radnog staža provedenih u pošti, tako bi, na primjer, za 15 do 20 godina radnog staža to bio iznos reda veličina od 125 do 130 eura na platu. Takođe je dogovoreno i da se sledeće godine oformi zajednička komisija od predstavnika sindikata i poslodavca koja će zajedno da analizira finansijske iznose i završne račune, i da se traži način za dodatno povećanje plata”, rekao je on.

Novi sindikat je odmah pristao na ponudu, dok je u Jedinstvenom sindikatu odluka donesena nakon konsultacije sa članovima.

“Tu ponudu je onaj drugi reprezentativni sindikat, stari sindikat, odmah prihvatio, a mi smo išli malo, recimo, demokratskije. Konsultovali smo članstvo sinoć i jutros, naravno nije sve jednoglasno, ima različitih mišljenja, bilo je glasova za i protiv, ali uglavnom je stav većine da se prihvati ta ponuda”, dodaje Pestorić

Iako će uvećanje procentualno biti manje od traženih 30 odsto, štrajkački odbor i menadžment su uspjeli da postignu dogovor.

“Tražili smo 30 odsto, a oni prvo nisu nudili ništa, ili možda nešto. Sledeća njihova ponuda je bila 11 odsto, na koju nismo pristali, i ova sad ponuda otprilike u procentima iznosti oko 21 – 22 %, što zavisi od radnog mjesta”, objasnio je Pestorić.

Izvršni direktor Pošte Josip Đurašković je kazao da povećanje zarada neće biti jednako za sve zaposlene. Biće linearno – 100 eura za svakog radnika, a najugroženija grupa zaposlenih dobiće i najveći procenat povećanja, što je, kako je rekao, i bio cilj.

IzvorRTHN

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve