Ponedjeljak, 20 Maja, 2024
Rubrika:

MPNI: Nećemo pokretati postupke utvrđivanja odgovornosti zbog štrajka

Iz Ministarstva su kazali da je Vlada u kratkom roku uspjela da riješi pokušaj blokade obrazovnog sistema koji, kako su naveli, nije bio vođen istinskom borbom za bolji položaj svakog zaposlenog u prosvjeti, nego isključivo ličnim i političkim interesima predsjednika Sindikata

Ministarstvo prosvjete nauke i inovacija neće pokretati postupke utvrđivanja odgovornosti prosvjetara zbog učešća u obustavi nastave, kazali su iz tog resora i dodali da je odluka Osnovnog suda u Podgorici o nezakonitosti štrajka prosvjetnih radnika očekivana.

Iz Ministarstva su kazali da je Vlada u kratkom roku uspjela da riješi pokušaj blokade obrazovnog sistema koji, kako su naveli, nije bio vođen istinskom borbom za bolji položaj svakog zaposlenog u prosvjeti, nego isključivo ličnim i političkim interesima predsjednika Sindikata.

“Vjerujemo da su danas toga svjesni i sami prosvjetni radnici, posebno nakon jutrošnjeg gostovanja u kojem je nastavio da obmanjuje članstvo Sindikata i prosvjetne radnike”, naveli su iz Ministarstva.

Kako su istakli, predstavnici resora prosvjete su sa kolegama iz Ministarstva finansija i Vlade rješavanju problema u prosvjeti pristupili odgovorno i znatno prije trodnevne obustave nastave.

Iz Ministarstva su rekli da su sastanci sa predstavnicima Sindikata prosvjete, ali i direktorima škola organizovani u cilju predstavljanja zakonskog okvira kojim se definiše ovo pitanje.

“Na to su se pojedini predstavnici Sindikata potpuno oglušili, te su u kontinuitetu obmanjivali i članstvo i sve zaposlene u prosvjete, dajući im potpuno pogrešne informacije o toku pregovora sa Vladom i resornim ministarstvom, kao i nezakonite instrukcije kada je u pitanju minimum procesa rada”, navodi se u saopštenju.

Ističe se da Ministarstvo, ali ni bilo ko drugi, neće sprovoditi nikakve mjere i pokretati postupke utvrđivanja odgovornosti prosvjetnih radnika zbog učešća u nezakonitom štrajku.

“Jer smo do sada uvijek radili i uvijek ćemo raditi u korist, a ne na štetu bilo kog nastavnika”, poručili su iz Ministarstva.

Oni su kazali da im je najvažniji cilj unapređenje kvaliteta obrazovnog procesa na svim nivoima, kao i kontinuirani rad na unapređenju položaja prosvjetnih radnika.

U prilog tome, kako su naveli iz Ministarstva, najbolje govori činjenica da je 44. Vlada, osim povećanja plata koje je bilo predmet pregovora sa Sindikatom prosvjete, kroz predlog Izmjena i dopuna Granskog kolektivnog ugovora predložila obezbjeđivanje finansijske podrške za sve zaposlene u prosvjeti koji putuju na posao van mjesta prebivališta i to do 50 odsto iznosa mjesečne karte.

“U prethodnom periodu smo riješili sve predmete za viša zvanja nastavnika koja datiraju od 2019. godine, kreirali mehanizme podrške nastavnicima kroz učešće u radnim grupama i studijskim putovanjima, pokrenuli rad na izmjenama ključnih zakonskih i podzakonakih akata”, rekli su iz Ministarstva.

Prema njihovim riječima, unaprijeđen je i ambijent za realizaciju nastavnog procesa kroz ulaganje u školsku infrastrukturu, nabavku opreme, vozila.

Iz Ministarstva su naglasili da će u narednom periodu intenzivno raditi na smanjenju administrativnih obaveza nastavnika.

“Kako bismo im konačno obezbijedili adekvatne uslove da se bave onim što čini suštinu njihove profesije, a to je realizacija nastavnog procesa”, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija i Vlada ostaju posvećeni permanentnom unapređenju obrazovno-vaspitnog sistema i statusa svih učesnika u procesu obrazovanja, na jasnim i na zakonu utemeljenim osnovama.

“Te siguran i pouzdan partner u svakom zdravom dijalogu, uz težnju da iz svega proisteknu najbolja rješenja ne samo za našu djecu, već i za sve one koji kroz profesionalni angažman grade temelje zdravog društva”, kaže se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve