Ponedjeljak, 20 Maja, 2024
Rubrika:

Građani Andrijevice ogorčeni, voda skuplja 300 odsto

Gradskom vodovodu je prošlog mjeseca stigao dopis, a sa njim i povećanje od 300 odsto po kojem će se i obračunavati aprilski računi.

Skupština Andrijevice nije u zakonskom roku donijela odluku o saglasnosti na cjenovnik za utrošenu vodu koji je u aprilu minule godine dostavljen Regulatornoj agenciji. Gradskom vodovodu je prošlog mjeseca stigao dopis, a sa njim i povećanje od 300 odsto po kojem će se i obračunavati aprilski računi. Građani su uputili prigovore Vodovodu, a svoje negodovanje će iskazati i na protestima ukoliko se cijene ne koriguju, objavio je RTCG.

Da se Andrijevicom nije proširila vijest da će voda biti skuplja za 300 odsto Ljubinka Vuković sigurno bi sa više uživanja otpijala gutljaj. Jer, mora da razmišlja o štednji.

“Ovo je veliki udarac za građane naše, za nas penzionere pogotovo i ova čaša će nam biti luksuz”, kaže penzionerka Ljubinka Vuković.

O tome, međutim, lokalni političari nijesu razmišljali. Ali, o svojim funkcijama jesu. I zbog njih su prekidane i odlagane sjednice Skupštine. Neke nisu ni održane. I tako u zakonskom roku gradski vodovod nije dobio saglasnost na prošlogodišnji cjenovnik koji formira regulatorna agencija. Zato je stigao novi.

“Prosječan račun za vodu, ako uzmemo da je korisnik trošio nekih 10 kubika mjesečno, taj račun je bio oko 5 eura sa PDV-om. Sada bi išao na nekih skoro 16 eura sa PDV-om. Pokušali smo da izbjegnemo ovu odluku, odnosno da primjenjujemo novi cjenovnik jer je to veoma veliki skok cijena za tako kratak period. Ali, jednostavno, nije se mogao izbjeći zakon. Jer, Zakon o komunalnim djelatnostima je jasan da se novi cjenovnik mora primjenjivati”, istakao je izvršni direktor Vodovoda i kanalizacije Miloš Mijović.

I građanima je jasno da i onako tanak novčanik podliježe novom trošku. No, nije im jasno šta se i kako obračunava kad odvrnu česmu.

“Vodovod je gravitacionog tipa, nema nikakvih potrošnji, rekonstruisan je prije pet godina, gubitaka na mreži nema. Da je poskupljanje 20 – 30 odsto i to bi bio udar na građane, ali mi bi to nekako pretrpjeli i shvatili ali 320 posto je stvarno mnogo za osiromašenu Andrijevicu”, kazao je Dejan Babović.

Tarifni model, metodologija obračuna bila je u rukama Regulatorne agencije koja Vodovodu izdaje licencu za rad. Upitan šta će kao rukovodilac preduzeti, Mijović je odgovorio da razumije revolt građana, ali da on ipak mora da postupim po zakonu.

“Jer zakon je zakon i ako se ogluđšite o zakon znate šta sljeduje. Ukoliko ne bismo primijenili nove cijene mislim da bi se izložili jednom velikom riziku gubljenja licence što bi značilo da ne bismo možda mogli ni da isporučujemo vodu građanima što bi bilo, mogu slobodno reći, jedna velika katastrofa za našu opštinu”, poručio je Mijović.

U šali građani kažu da će žeđ gasiti u gradskoj fontani. Raskošno je nekada žuborila. Danas je utihnula. I iz slavina će se, po svemu sudeći, voda ispuštati u manjim mlazevima. Jer, u maju stižu računi po novom obračunu. Takvom da će se trošiti kap po kap.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve