Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Zajednica opština: BIO & EKO brend – Razvojna šansa opština

''Ovaj koncept predstavlja odgovor na problem neravnomjernog regionalnog razvoja''

Povezivanje zdravstvenog, eko, ruralnog turizama, organske poljoprivredne proizvodnje i zdravih stilova života u svim crnogorskim opštinama višestruko bi doprinijelo njihovom sveukupnom razvoju. Ovim bi se ujedno realizovale aktivnosti iz Vladinog Programa razvoja zdravstvenog turizma 2021-2023 predviđene za opštine, saopšteno je iz Zajednice opština.

Kako se navodi, upravo zbog toga Zajednica opština će obezbjediti sredstva i finansirati izradu studije izvodljivosti takve integracije u svakoj opštini pojedinačno. Studija će pomoći članicama Zajednice u pripremi lokalnih strateških dokumenata kojim će se maksimalno valorizovati ogromni potencijal koji imaju sela i katuni u crnogorskim opštinama.

“Treba naglasiti da bi se povezivanjem različitih vidova turizma i organske proizvodnje, marketing brend svake opštine podigao na novi ‘BIO & EKO’ nivo, što bi im moglo dati svjetski prestiž, ali i privući prijeko potrebne strane investicije”, navodi se u saopštenju.

Ono što daje suštinski kvalitet takvom povezivanju, kako su istakli, je činjenica da zdravstveni turizam, kako je postavljen Vladinim Programom, uključuje tradicionalne i alternativne metode liječenja kao što su: ljekovito i aromatično bilje kojim Crna Gora obiluje, homeopatija, kiropraktika, ljekovito blato i mineralne vode, detoksifikacija pomoću organskih proizvoda i mnoge druge tradicionalne metode liječenja koje su vjekovima prisutne na ovim prostorima. Te vrste proizvoda i usluga su u svijetu veoma tražene i veoma skupe. Proširivanjem turističke ponude u ruralnim područjima u ovom pravcu znatno bi se uvećao njen kvalitet i cijena. Zato u ovome vidimo izvanrednu razvojnu šansu za sve opštine.

“Seosko područje crnogorskih opština je zdravo i još uvijek očuvano prirodno okruženje, te je već sada veoma atraktivno za visokoplatežne turiste iz Evrope i svijeta koji su u potrazi za čistim vazduhom, netaknutom prirodom, tradicionalnim načinom života, organskom hranom i prirodnim metodama prevencije bolesti i liječenja, što je dobra osnova za njihovo povezivanje. Kad se tome doda oživljavanje starih zanata, usluge koje uključuju zdrave stilove života i očuvanje životne sredine, realno je očekivati veću zaposlenost i bolji životni standard lokalnog stanovništva”, kazali su iz Zajednice opština.

Zato, objašnjavaju, ovaj koncept predstavlja odgovor na problem neravnomjernog regionalnog razvoja.

“Osim toga, zdravstveni aspekt ove integracije vodi cjelogodišnjoj turističkoj sezoni i zaustavljanju procesa depopulacije ruralnih područja, pa i cijelih opština. I ne samo to. Ubrzani razvoj sela u određenoj mjeri može podstaći i migracije iz gradskih sredina ka selima, čime se rješava dio izazova urbanih djelova opština”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve