Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Zagarantovane zarade pomoraca, naknade u slučaju invaliditeta, prava trudnica na crnogorskim brodovima

Granskim kolektivnim ugovorom (GKU) za pomorce na brodovima dvije crnogorske brodske kompanije u međunarodnoj plovidbi definisane su najniže zagarantovane zarade, naknade u slučaju invaliditeta koje su uvećane u odnosu na dosadašnji period

Minimalne zagarantovane zarade crnogorskih pomoraca koji plove na jednom od četiri teretna broda koji su vlasništvu dvije državne kompanije iznose od 530 eura za poslove na primjer pomoćnog kuvara.

Granskim kolektivnim ugovorom (GKU) za pomorce na brodovima dvije crnogorske brodske kompanije u međunarodnoj plovidbi definisane su najniže zagarantovane zarade, naknade u slučaju invaliditeta koje su uvećane u odnosu na dosadašnji period. Ugovorom su precizirane obaveze i prava članica posade ako ostanu u drugom stanju za vrijeme ugovora o radu.

Pomorci koji čine posade crnogorskih teretna broda, prije ukrcaja imaju definisane minimalne uslove života i rada na brodu, koji podrazumevaju i definisanje najniže zagarantovane zarade za svako od zvanja, a u skladu sa standardima ITF-a za period 2022-2023. godinu.

“Ti iznosi se kreću od 530 eura za asistenta mašine i pomoćnog kuvara do 7.300 eur za zapovjednika”, potvrdio je za Primorski portal predsjednik Samostalnog sindikata radnika u pomorskom brodarstvu i transportu Crne Gore Agim Mila.

Po prvi put potpisan je Granski kolektivni ugovor (GKU) za pomorce na brodovima na međunarodnoj plovidbi. Granskim kolektivnim ugovorom su ugovoreni iznosi za slučaj smrti, odnosno za slučaj invaliditeta.

“Ti iznosi su povećani u odnosu na sadašnju praksu crnogorskih brodara, opet u skladu sa standardima ITF. Iznosi za slučaju invaliditeta se kreću od 10.487 dolara do 174.775 dolara u zavisnosti od stepena invaliditeta, odnosno zvanja. U slučaju smrti na radu, ugovorena je naknada od 104.866 dolara za najbližeg srodnika, odnosno 20.974 dolara svakom djetetu mlađem od 18 godina, do četvroro djece”, naveo je Mila.

Upitan, kome se obraćaju pomorci ukoliko poslodavac, državna pomorska kompanija, ne poštuje Granski kolektivni ugovor, Mila pojašnjava.

“U slučaju nepoštovanja odredbi ovog granskog kolektivnog ugovora od strane poslodavca, pomorci se mogu obratiti ovom granskom sindikatu radi pružanja zaštite”, kazao je predsjednik Samostalnog sindikata radnika u pomorskom brodarstvu i transportu Crne Gore.

Podsjetimo, 18. septembra u Ministarstvu kapitalnih investicija po prvi put je potpisan Granski kolektivni ugovor (GKU) za pomorce na brodovima na međunarodnoj plovidbi. Ugovor su potpisali potpredsjednik Vlade i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović, predsjednik Unije poslodavaca Crne Gore Slobodan Mikavica i predsjednik Samostalnog sindikata radnika u pomorskom brodarstvu i transportu Crne Gore Agim Mila.

Potpisivanju su prisustvovali i izvršni direktori dvije crnogorske brodarske kompanije Crnogorska plovidba Slobo Pajović i AD Barska plovidba Mirsad Tršić sa saradnicima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve