Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Za podsticanje razvoja poljoprivrede Glavni grad opredijelio 235.000 eura podrške

Rukovodilac Službe za podršku poljoprivredi Dušan Radonjić kazao je da je ova gradska služba pripremila kvalitetne linije podrške poljoprivrednim proizvođačima, sa većim sredstvima u odnosu na prethodnu godinu, te širim spektrom poljoprivrednih oblasti

Služba za podršku poljoprivredi Glavnog grada održala je danas prezentaciju Programa mjera za podsticanje razvoja poljoprivrede i ruralnih područja za 2023. godinu, u cilju osnaživanja i stimulacije manjih poljoprivrednih proizvođača. Budžetom Glavnog grada za ovu godinu izdvojena su sredstva u iznosu od 235.000 € i realizovaće se kroz tri mjere: premije u mljekarstvu, podrška sjetvi i žetvi žitarica i ostali programi u poljoprivredi.

Rukovodilac Službe za podršku poljoprivredi Dušan Radonjić kazao je da je ova gradska služba pripremila kvalitetne linije podrške poljoprivrednim proizvođačima, sa većim sredstvima u odnosu na prethodnu godinu, te širim spektrom poljoprivrednih oblasti.

“Bilježimo rast sredstava podrške i što je najbitnije širimo lepezu ponude, odnosno linija podrške na druge sektore poljoprivrede. Ove godine smo krenuli ambicioznije, i u odnosu na ponudu od prošle godine, koja je sadržala šest osnovnih linija, ponudu smo povećali za dodatnih 30 posto i stavili akcenat na nekoliko segmenata koji do sada nijesu bili zastupljeni, a treba da nađu mjesto u linijama podrške Glavnog grada kada je u pitanju poljoprivreda. Naša ciljna grupa je i dalje onaj niži segment poljoprivredne proizvodnje, imajući u vidu da agro budžet ipak svake godine bude izdašniji u odnosu na prethodnu,i nudi značajne linije podrške, tako da je obaveza lokalnih uprava da snažnije podrži manje poljoprivredne proizvođače koji možda u ovom trenutku ne mogu da stanu u one kvote koje su minimalno neophodne za participaciju kroz agro budžet i na taj način pokušavamo da ih stimulišemo da porastu do te mjere“, istakao je Radonjić.

Sve linije su koncipirane isključivo za registrovana poljoprivredna gazdinstva i biće implementirane kroz set javnih poziva koji će biti objavljeni za nekoliko dana, a podrška će biti usmjerena i na novoformiranu Opštinu Zeta.

“Već od kraja ove sedmice, ili početkom sljedeće svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači, moći će da se informišu kroz Javne pozive na sajtu Glavnog grada o uslovima koje treba ispuniti za dobijanje podrške. Imajući u vidu da je Zeta, kao novoformirana opština ipak značajan dio poljoprivrednog opsega doskorašnjeg zajedničkog Glavnog grada, uključili smo sve linije podrške i prema Zeti za prvih šest mjeseci“, dodao je Radonjić.

Ostali programi u poljoprivredi koji su obuhvaćeni ovim programom podsticaja su: podrška biznis idejama u poljoprivredi, direktna podrška stočarstvu, podrška povrtarima na kvoti iznad 600m, podrška udruženjima, edukaciji i promociji iz oblasti poloprivrede, podrška pčelarstvu, ribarstvu, vinogradarstvu i vinarstvu, cvjećarstvu i proizvodnji ljekobilja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve