Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Vuković: Fokusiranje isključivo na zrele projekte koji će generisati novu vrijednost i podstaći ekonomski rast

Vuković se sastao danas sa regionalnim direktorom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Zapadni Balkan, Sebastijanom Sosom

Ministar finansija Novica Vuković sa saradnicima, sastao se danas sa regionalnim direktorom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Zapadni Balkan, Sebastijanom Sosom, kako bi razmijenili informacije na temu aktuelnih makroekonomskih trendova, mjera fiskalne politike, kao i planova za srednji rok kada su u pitanju strukturne reforme.

U tom kontekstu, ministar Vuković je istakao da je u prethodnih mjesec i po, otkada je formirana 44. Vlada, završen veoma zahtjevan posao zaokruživanja fiskalne konstrukcije do kraja godine, obezbjeđena fiskalna rezerva za početak naredne, ali i definisan okvir budžetiranja za 2024. godinu.

“Imajući u vidu potrebu redefinisanja prioriteta u domenu kapitalnog budžeta, naredna godina će biti fokusirana isključivo na zrele projekte koji će generisati novu vrijednost i podstaći ekonomski rast. Kreiranjem atraktivnog biznis ambijenta kroz predvidivu poresku politiku i diverzifikacijom ekonomske aktivnosti i ponude, kako je ministar poručio, otvaramo prostor za novi investicioni ciklus i podršku razvoju sjevernog dijela naše zemlje koji ima veliki potencijal koji do sada nije valorizovan”, saopštio je Vuković.

Definisanjem Fiskalne strategije, početkom naredne godine, kako je ministar poručio, biće predstavljeni i predstojeći reformski procesi koji će kreirati bazu za implementaciju mjera iz programa Evropa sad 2, a koje će prevashodno biti usmjerene na podizanje životnog standarda građana.

Gospodin Sosa se zahvalio na prezentovanim informacijama i pogledima na smjer budućeg razvoja fiskalnih politika, i istakao da će sveukupni osvrt na makroekonomski i fiskalni okvir, konkretne mjere i reformske planove za predstojeći period, biti u fokusu redovne Misije MMF-a na osnovu Člana IV Statuta pomenute institucije planirane za početak sljedeće godine, kada će se na nivou ekspertskih timova diskutovati o svim pojedinostima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
cetinje
15.12.2023-08:31 08:31

Ajde Vukovicu “izbrisi”to krilo od skakavca ispod nosa,cemu lice ti brkovi.