Četvrtak, 9 Maja, 2024
Rubrika:

POKRIVANJE POPULISTIČKIH OBEĆANJA: Vlada se zadužila 750 miliona dolara; Spajić: Novac će se koristiti za vraćanje starih kredita i projekte

Zaduženje je u dolarima, a planira se hedžing angažman kojim bi se država zaštitila od valutnog rizika. Najveći dio novca od dosadašnjih zaduživanja svih vlada nakon 30. avgusta išao na javnu potrošnju i populistička obećanja, dok su kapitalni projekti izostali.

Vlada Crne Gore zadužila se danas 750 miliona dolara na međunarodnom tržištu emitovanjem državnih obveznica.

Zaduženje je u dolarima, a planira se hedžing angažman kojim bi se država zaštitila od valutnog rizika. Tražnja za obveznicama je bila 4,75 milijardi dolara. Obveznice su emitovane na period od sedam godina.

Premijer Crne Gore Milojko Spajić saopštio je da upravo je zaključena sedmogodišnja transakcija na londonskoj berzi u iznosu od 650 miliona eura i kamatnom stopom 5.8 odsto. Ovako obezbijeđen novac, prema njegovim riječima, će se koristiti isključivo za vraćanje starih kredita kao i infrastrukturne projekte za razvoj naše države.

“Ukoliko znamo da je američka obveznica na istu ročnost 4.2 odsto, ili da je bezrizični EURIBOR na četiri odsto, razumijemo koliko su povoljni uslovi”, napisao je premijer u objavi na mreži X.

Portal Aktuelno danas je pisao da je najveći dio novca od dosadašnjih zaduživanja svih vlada nakon 30. avgusta išao na javnu potrošnju i populistička obećanja, dok su kapitalni projekti izostali.

Podsjećamo, početkom godine vlada se kod poslovnih banaka zadužila 109 miliona sa kamatom od 6,5 procenata.

Prekjuče je iz Ministarstvo finansija saopšteno da se prilikom izlaska na tržište zbog obaveze vraćanja starih dugovanja, poštuju Zakon o budžetu Crne Gore i Odluku o zaduživanju Crne Gore za tekuću godinu, kojim su predviđene potrebe u skladu sa kojima se donose i donosiće se odluke o zaduženju, koje nije posljedica rada sadašnje administracije.

“Dakle, nije tajna da je potrebno da država vraća stare dugove, te da se o tome donose odluke, prema zakonu koji je usvojila Skupština Crne Gore”, kazali su tada iz ovog resora.

Ministarstvo finansija konstantno prati dešavanja na međunarodnom tržištu, da bi se utvrdio najpovoljniji trenutak za ulazak na tržište za potencijalnu emisiju obveznica.

“Ukazujemo da smo saopštili da razmatramo mogućnost emisije obveznica i zaključenja aranžmana sa međunarodnim finansijskim institucijama i komercijalnim bankama da bismo, zavisno od kretanja na tržištu, donijeli adekvatnu odluku kada i u kom obimu će se realizovati aranžmani za potrebe finansiranja budžeta. Konkretno, Zakonom o budžetu predviđena je mogućnost zaduživanja do iznosa od 650 miliona eura za obezbjeđivanje nedostajućih sredstava u 2024. godini, među kojima su dominantno obaveze iz prethodnog perioda”, saopštili su prije dva dana iz Ministarstva finansija.

Otplata starog duga u ovoj godini iznosi 518,72 miliona eura glavnice i oko 138 miliona eura kamate.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
dpero
06.03.2024-18:27 18:27

hahahaha,strucnjaci koji nebi ni trafiku mogli9 da vode!

Tara
07.03.2024-10:00 10:00

To on radi namjerno..kako bi CG bankrotirala..