Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Vlada odlučila: Spajaju se preduzeća Održavanje željezničkih voznih sredstava i Željeznički prevoz

Danas je usvojena i Informacija o nedostatku prostornih kapaciteta u studentskim domovima u Podgorici.

Vlada Crne Gore je na danas održanoj sjednici odluku o pripajanju privrednog društva “Održavanje željezničkih voznih sredstava” Podgorica privrednom društvu “Željeznički prevoz Crne Gore”. Ujedno je zaduženo je Ministarstvo saobraćaja i pomorstva da sprovede neophodne aktivnosti sa ciljem pripajanja ova dva privredna društva.

“Vlada je dala saglasnost na korišćenje tekuće budžetske rezerve do iznosa od najviše 1,7 milona eura za namjenu uvećanja kapitala države u društvima sa propratnim troškovima eventualnog angažmana finansijskog konsultanta i drugih troškova vezanih za sprovođenje ove transakcije”,navedeno je u saopštenju.

Danas je usvojena i Informacija o nedostatku prostornih kapaciteta u studentskim domovima u Podgorici.

“U Informaciji se navodi da su studijske 2023/2024. godine 2223 studenta konkurisala na 1509 mjesta, tj. da je 714 studenata ostalo je bez zadovoljenja potrebe smještaja. Kada se ovome doda veliki broj studenata koji su u prethodnom periodu odlučili da pitanja stanovanja riješe zakupom nekretnina, a u svijetlu sve većeg nivoa cijena, jasno je da je broj studenata koji svoje pravo ne mogu zadovoljititrenutnim kapacitetima studentskih domova sve veći. Tim povodom, zaduženo je Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija da, u saradnji sa Ministarstvom finansija, Ministarstvom prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, Upravom za kapitalne projekte i Upravom za državnu imovinu, formira međuresorsku komisiju, koja bi u roku od 15 dana sačinila informaciju o procijenjenoj vrijednosti i vremenskom okviru za rješavanje problema nedostatka smještajnih kapaciteta”, kako se ističe u saopštenju.

Takođe , danas je usvojen i Nacrt srednjoročnog programa rada Vlade 2024 – 2027.kojim je definisala set ključnih prioriteta i ciljeva na koje će biti usmjerena. Uporedo s njim, pripremljen je program rada za 2024. godinu, kroz koji se definišu konkretne aktivnosti čija će realizacija doprinijeti dostizanju zacrtanih ciljeva.

“Kao ključni prioriteti za naredni period definisani su: 1. Crna Gora je država vladavine prava i kredibilna članica EU i NATO, 2. Stabilan finansijski i ekonomski sistem za bogatu državu, građane i građanke, 3. Zdravi i obrazovani pojedinci, kao temelj prosperitetnog i solidarnog društva. Izrada dokumenta je osmišljena kao inkluzivan proces u koji će biti uključene sve zainteresovane strane. U diskusiji je naglašeno da je, u skladu s dobrom praksom, ova Vlada u potpunosti posvećena povećanju transparentnosti i ima jasnu namjeru da krajnje korisnike javnih politika, građanke i građane, stavi u prvi plan”, navodi se u saopštenju Vlade.

U tom cilju, zadužen je Generalni sekretarijat Vlade da javnu raspravu o Nacrtu organizuje u periodu 19. februara do 9. marta 2024. godine i da, nakon toga, pripremi i Vladi dostavi Predlog srednjoročnog programa rada Vlade 2024 – 2027. godine sa Izvještajem o sprovedenoj javnoj raspravi.

Na današnjoj sjednici utvrđen je Predlog zakona o zaštiti od jonizujućih zračenja, radijacionoj i nuklearnoj sigurnosti i bezbjednosti sa Izvještajem o sprovedenoj javnoj raspravi.

“U Predlog zakona transponovano je 11 Direktiva Savjeta EU, jedna Odluka i jedna Uredba Savjeta EU, kao i pojedine odredbe 26 međunarodno-pravnih instrumenata čija je Crna Gora strana ugovornica, pa su na taj način ispunjene i obaveze iz više pregovaračkih poglavlja u procesu pristupanja Evropskoj uniji”, ističe iz Vlade.

Vlada je donijela Uredbu o povjeravanju dijela poslova Ministarstva prostornog planiranja,urbanizma i državne imovine jedinicama lokalne samouprave. Uredbom su poslovi izdavanja urbanističko-tehničkih uslova iz nadležnosti ovog Ministarstva, osim za slożene inženjerske objekte, zgrade bruto građevinske površine 3000 m² i više, hotele, turistička naselja sa najmanje četiri ili pet zvjezdica i turističke rizorte, objekte za koje se obavezno raspisuje konkurs za izradu idejnog arhitektonskog rješenja, trg, škver, šetalšte i gradski park, povjereni jedinicama lokalne samouprave.

“U raspravi je ocijenjeno da će ovo rješenje doprinijeti ekonomičnijem obavljanju poslova zdavanja rbanističko-tehnickih uslova, stabilnom i održivom sistemu sprovođenja planova i izrade tehničke dokumentacije, građenja objekata i kontrole građenja”, ističe se u saopštenju.

Donijete su i odluke o obrazovanju pregovaračkih radnih grupa za pripremu i vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji za oblasti pravne tekovine Evropske unije koja se odnose na pregovaračka poglavlja: 1 – Sloboda kretanja robe, 2 – Sloboda kretanja radnika, 10 – Informatičko društvo i mediji, 12 – Bezbjednost hrane, veterinarstvo i fitosanitarni nadzor, 19 – Socijalna politika i zapošljavanje, 27 – Životna sredina i klimatske promjene, 30 – Vanjski odnosi i 31 – Vanjska, bezbjednosna i odbrambena politika.

Vlada je donijela Odluku o obrazovanju Operativnog tijela za sprovođenje Strategije informisanja javnosti o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji 2023 – 2026. godina.
Kako pojašnjavaju imajući u vidu da je pristupanje EU, strateški vanjskopolitički cilj Crne Gore, te da je, osim kvalitetnog sprovođenja reformi, potrebno obezbjediti i stabilnu podršku građana za pristupanje EU, u skladu sa Strategijom informisanja, neophodno je formirati tijelo koje će se starati o efikasnoj i kvalitetnoj implementaciji tog dokumenta, kroz koordinaciju svih vladinih organa (sva ministarstva), sa Skupštinom Crne Gore, lokalnim samoupravama, privrednom i akademskom zajednicom i civilnim sektorom.

“Osnov za donošenje ove Odluke je novi strategijski dokument čije će sprovođenje doprinijeti boljem informisanju i razumijevanju procesa evropske integracije kod građana i obezbijediti nastavak podrške procesu pristupanja Crne Gore EU. Takođe, nova Odluka je bila neophodna i zbog personalnih promjena u više vladinih resora u dijelu sprovođenja komunikacionih aktivnosti koje se odnose na proces evropske integracije”, navodi se u saopštenju.

Donijeta je i Odluka o izmjeni Odluke o obrazovanju dijela Mješovite komisije za sprovođenje Temeljnog ugovora između Crne Gore i Svete Stolice. Crna Gora, kroz dijalog sa vjerskim zajednicama dokazuje svoju posvećenost očuvanju multietničkog, multikonfesionalnog i multikulturalnog sklada kao okosnice svoje državnosti i identiteta. Samim tim se, zbog novih personalnih rješenja nakon formiranja 44. Vlade, nametnula i potreba imenovanja članova Mješovite komisije koja je sastavljena na paritetnoj osnovi (po pet predstavnika Crne Gore i Svete Stolice), a kopredsjednik sa crnogorske strane je dr Filip Ivanović, ministar vanjskih poslova.

“Vlada je donijela Odluku o utvrđivanju javnog interesa za eksproprijaciju nepokretnosti na teritoriji opštine Kolašin i opštine Andrijevica radi izgradnje autoputa Bar – Boljare, dionica Mateševo – Andrijevica.

“U skladu sa odredbama Zakona o eksproprijaciji, Odlukom je utvrđeno da se eksproprijacija vrši u KO Mateševo, KO Sunga i KO Kraljske Bare na teritoriji opštine Kolašin, kao i u KO Trešnjevo, KO Slatina, KO Gnjill Potok, KO Andrijevica, KO Kralje ii KO Sjenožeta na teritoriji opštine Andrijevica. Obaveza Uprave za saobraćaj je da riješi imovinsko pravne odnose, a sredstva za isplatu novčane naknade za eksproprisane nepokretnosti za ovaj putni pravac planirana su Zakonom o budžetu za 2024 godinu” zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve