Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Vlada danas o novim članovima Odbora direktora ”To Montenegra”

Do današnjeg izbora novog Odbora dolazi samo dva dana nakon što je još aktuelni Odbor direktora, koji je inače smijenjen u novembru pa je sada u tehničkom mandatu, zatražio da se održi sjednica tog tijela prije praznika, kako bi se sagledalo poslovanje kompanije i sumirali poslovni rezultati

Vlada bi na današnjoj sjednici trebalo da izabere novi Odbor direktora kompanije “To Montenegro”.

Prema saznanjima Antene M, predsjednik Odbora direktora biće Tihomir Dragaš (PES), članovi Mitar Šušić (ZBCG) i Aleksandra Gardašević – Slavuljica (CIVIS), dok bi iz “struke” u Odbor trebalo da uđu Danilo Popović i Vukadin Stojanović.

Njihov izvor kaže da su najmanje dvoje od njih (Gardašević -Slavuljica i Stojanović), bliski nekadašnjem direktoru “Montenegro Airlinesa” Zoranu Đurišiću.

Navodno je tom timu blizak i Popović, što bi značilo da Đurišić ima “kontrolni paket” u “To Montenegro”.

Do današnjeg izbora novog Odbora dolazi samo dva dana nakon što je još aktuelni Odbor direktora, koji je inače smijenjen u novembru pa je sada u tehničkom mandatu, zatražio da se održi sjednica tog tijela prije praznika, kako bi se sagledalo poslovanje kompanije i sumirali poslovni rezultati.

Iz kompanije je međutim odgovoreno da je za pripremu sjednice potrebno 30 dana. Naš izvor vjeruje da je Vlada, upravo kako bi preduhitrila namjere “smijenjenog” Odbora, ubrzala izbor novog Odbora direktora, iako je zvanično ovaj prijedlog prije dva dana povučen od strane resornog ministra Filipa Radulovića.

Podsjećamo, Vlada je 23. novembra razriješila Odbor direktora i pored činjenice da su prvi put u istoriji crnogorskog vazduhoplovstva poslovali pozitivno. Sastav Odbora su činili predsjednik Pavle Ljesar i članovi Orhan Hodžić, Suad Đelović, Mersad Mujević i Danilo Marković.

Ko su budući članovi Odbora direktora 

Predloženi sastav Odbora, koji bi danas trebalo da “prođe” na Vladi, demantuje, prema riječima našeg izvora, ranije navode ministra za saobraćaj i pomorstvo Filipa Radulovića da će odnos 3:2 biti u korist “struke”.

Dragaš i Šušić su prepoznati kao politički funkcioneri PES-a odnosno ZBCG.

Iako dolazi sa političke kvote, Gardašević-Slavuljica je bila u Montenegro Airlines-u desetak godina, potom direktorica Direktorata za turizam kada je ekonomski razvoj u Krivokapićevoj Vladi vodio sadašnji šef države Jakov Milatović, a u vrijeme Vlade Dritana Abazovića bila je generalna direktorica u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma.

Kada je riječ o članovima Odbora iz struke, Danilo Popović je, kako kaže naš izvor, u kombinaciju ušao iznenada, nakon što kandidat Mirko Marojević nije ispunio formalne uslove, i koji inače nije dolazio iz vazduhoplovstva.

Popović se prvi put u ovoj branši našao kao menadžer sektora za ljudske resurse u “ToMontengro”od 2021 godine, koju je poziciju i kompaniju napustio početkom ove godine, kada je prešao na sličnim poslovima u “Burger kingu”. On je navodno blizak određenoj strukturi iz kompanije.

Najviše “kontroverzi” je u vezi sa izborom Vukadina Stojanovića.

On je bio član Odbora prije nego je u julu smijenjen, a potom je protiv njega kompanija “To Montenegro” podnijela krivičnu prijavu zbog odavanja tajnih poslovnih podataka.

Kuriozitet je da je prijavu podnijela advokatska kancelarija koja inače zastupa aktuelnog premijera Milojka Spajića u sporu protiv Nebojše Medojevića.

Takođe, Stojanović je sve vrijeme dok je bio u Odboru direktora bio i izvršni direktor dvije firme, “Airways scenic & charter” i “Airways aviation academy”, čime je prekršio Zakon o sprečavanju korupcije.

Naime, nakon izbora u Odbor direktora 2022. godine nije izvršio prenos upravljačkih prava već je i dalje ostao da rukovodi svojim firmama.

Ni po razrješenju, nije Agenciji dostavio izvještaj, koji je obavezan bio dostaviti u zakonskom roku od 30 dana.

Medijska paljba između Radulovića i Stojanovića

Aktuelni ministar Radulović i vjerovatno budući član Odbora direktora Stojanović bili su prošle godine u pravom međusobnom medijskom ratu.

Ministar Radulović je ranije, prema medijskim navodima, Stojanovića dovodio u vezu sa stečajnim upravnikom MA Sašom Zejakom, koji je sada u pritvoru.

Prema navodima sadašnjeg ministra, Stojanović je bio Zejakova “desna ruka”.

Polemika preko štampe eskalirala je prije godinu, kada je Radulović u svojstvu funkcionera PES-a i bivšeg predsjednika borda direktora problematizovao kriterijume prema kojima je izabran Stojanović, koji je sa svoje strane prigovorio Raduloviću da je, između ostalog, potpisao dva ugovora na iznos preko 15 miliona eura, bez prethodne analize i procjene rizika.

Stojanović je polemiku tada zaključio pozivom “Raduloviću i svim ostalim političkim subjektima da ni Stojanovića, ni nacionalnu avio-kompaniju ne koriste kao monetu za političko potkusurivanje”.

Iako su mediji spekulisali da bi Zoran Đurišić mogao biti kandidat za predsjednika Odbora direktora, navodno je za to bila koalicija ZBCG, on nije predložen.

Ipak, prema našim saznanjima, novi Odbor direktora činiće njemu bliski ljudi. Tako će on biti “siva eminencija” nacionalne avio-kompanije, što je priželjkivao već duže vrijeme, iako ni on, ni Stojanović nijesu prognozirali njen uspješan rad i opstanak.

Naš izvor kaže da novi sastav Odbora direktora znači da suštinski neće doći do diskontinuiteta u poređenju sa načinom poslovanja bivše avio kompanije, uprkos takvim uputstvima od Evropske komisije i Agencije za zaštitu konkurencije Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve