Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Vizija za stratešku transformacije poljoprivrede i ruralnih područja do 2028. godine

Usvojena Strategija razvoja poljoprivrede i ruralnih područja 2023-2028. godine

Vlada Crne Gore je, na prijedlog Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, usvojila Strategiju razvoja poljoprivrede i ruralnih područja 2023-2028. godine.

Strategija razvoja poljoprivrede i ruralnih područja 2023-2028 predstavlja razvojnu strategiju Crne Gore kojom se utvrđuju pravci razvoja poljoprivrede i ruralnih područja za upravljanje poljoprivrednim resursima na dugoročno održiv način, obezbjeđivanje stabilne ponude bezbjedne hrane, prihvatljive u pogledu kvaliteta i cijena uz očuvanje životne sredine, unapređivanje životnog standarda stanovništva u ruralnim područjima i ukupnog ruralnog razvoja, te jačanje konkurentnosti proizvođača hrane.

– Strategija dopunjuje i nadograđuje ciljeve prethodnih strategija i strategija predviđenim Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU za period 2022 – 2027, te adresira prilike i mogućnosti koje do sada nijesu ostvarene. Strategija donosi viziju i plan za sprovođenje strateške transformacije poljoprivrede i ruralnih područja u Crnoj Gori do 2028. godine, što će se osigurati sprovođenjem različitog niza aktivnosti i mjera finansiranih iz nacionalnog i EU budžeta, i drugih vidova pomoći (kredita i donacija), te postavlja okvir koji će omogućiti Crnoj Gori da izvrši konačna prilagođavanja politike usaglašavanja tokom pristupnih pregovora i rezultiraće potpuno usklađenim Strateškim planom Zajedničke poljoprivredne politike – saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U tom resoru kažu da poljoprivredni sektor i ruralna područja u Crnoj Gori posjeduju značajne resurse, kako po obimu, tako i po raznovrsnosti, koji pružaju značajne mogućnosti za samodovoljnost, rast, diverzifikaciju proizvoda i usluga i povećanje kvaliteta života na selu. S tim u vezi, ovom strategijom definisano je pet strateških ciljeva za period 2023-2028 godina:

–  Povećanje otpornosti i konkurentnosti proizvodnje i prerade bezbjedne hrane;

–  Obezbijediti efikasno upravljanje prirodnim resursima Crne Gore i ostvariti ciljeve Zelene agende;

–  Podizanje kvaliteta života i obima ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima;

–  Izgraditi mrežu transfera znanja i primjene novih tehnologija u cilju povećanja bezbjednosti hrane, povećanja konkurentnosti i zaštite životne sredine;

–  Efikasno i transparentno upravljanje poljoprivrednim i ruralnim razvojnim politikama.

Akcioni plan, koji predstavlja sastavni dio Strategije, daje detaljan pregled ključnih aktivnosti i mjera kojima će se dostići postavljeni operativni ciljevi, kao i pregled indikatora na osnovu kojih će se pratiti realizacija i vršiti evaluacija postignutih rezultata.

– Strateški ciljevi će se postići kroz operativne ciljeve, uz jasno definisanje ključnih potreba koje će se pri tom postići – naglašeno je u saopštenju.

Monitoring realizacije Strategije i njenog Akcionog plana vršiće Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a rezultate će objavljivati u obliku godišnjeg izvještaja koji će biti pripremljen za usvajanje na Vladi, a po usvajanju će isti biti javno objavljen.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve