Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

MPVŠ: Aktivnosti ministarstva na progamu poboljšanja kvaliteta sirovog mlijeka dale značajne rezultate

Kako ističu higijenski ispravno mlijeko ''zdravo mlijeko'' podrazumijeva, prije svega, mlijeko sa malim brojem mikroorganizama, niskim sadržajem somatskih ćelija i rezidua (ostaci antibiotika, pesticida, dezinficijenasa i hormona).  Dodaju da upravo zbog ovoga, posebnu pažnju treba posvetiti ukupnom broju bakterija i broju somatskih ćelija, jer su oni pokazatelji zdravstvene bezbjednosti mlijeka

Dobijanje kvalitetnog proizvoda od mlijeka uslovljeno je prije svega proizvodnjom sirovog mlijeka dobrog kvaliteta, koji je određen parametrima hemijskog sastava i higijenske ispravnosti. Na hemijski sastav mlijeka, sadržaj masti i proteina, utiče više faktora od kojih su najbitniji rasa, vrsta i kvalitet hrane, način hranjenje i uslovi držanja životinja. Hemijski kvalitet otkupljenog mlijeka u Crnoj Gori je standardno veoma dobar, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Kako ističu higijenski ispravno mlijeko „zdravo mlijeko“ podrazumijeva, prije svega, mlijeko sa malim brojem mikroorganizama, niskim sadržajem somatskih ćelija i rezidua (ostaci antibiotika, pesticida, dezinficijenasa i hormona).  Dodaju da upravo zbog ovoga, posebnu pažnju treba posvetiti ukupnom broju bakterija i broju somatskih ćelija, jer su oni pokazatelji zdravstvene bezbjednosti mlijeka.

“Ukupan broj bakterija u mlijeku pokazuje kakva je higijena na farmi, prije svega kakva je higijena prije, u toku i nakon muže. Broj somatskih ćelija ukazuje na zdravstveno stanje vimena, tj. da li je u vimenu došlo do razvoja upalnog procesa – mastitisa. Sirovo mlijeko treba da sadrži manje od 100.000 bakterijskih kolonija (CFU) i manje od 400.000 somatskih ćelija (Cells) u mililitru mlijeka (EU standard). Ukoliko mlijeko sadrži veći broj, znači da higijena i zdravstveno stanje vimena nijesu dobri.Uzimajući u obzir parametre kvaliteta otkupljenog mlijeka u odnosu na broj mikroorganizama sirovo mlijeko u Crnoj Gori i dalje nije u skladu sa EU kriterijuma higijene što direktno ukazuje da proizvođači mlijeka moraju i dalje raditi na poboljšanju higijene u svim fazama proizvodnje mlijeka (muža, hlađenje, čuvanje do momenta otkupa/prerade)”, navodi se u saopštenju.

Navode da su do 2013. godine premije za sirovo mlijeko obračunavane su isključivo u odnosu na isporučenu količinu sirovog mlijeka.

“Kako bi podstakli proizvođače sirovog mlijeka da unapređuju higijenski kvalitet mlijeka, od 2014. godine uvedene su premije koje su vezane za kvalitet mlijeka. Tada se prvi put uz osnovnu premiju uvodi premija u odnosu na higijenski kvalitet mlijeka. Kriterijumi za ostvarivanje prava na premiju za kvalitet određivani su u odnosu na tadašnje kriterijume za kvalitet sirovog mlijeka. Iznos premija za kvalitet postepeno je povećavan dok je za isti iznos smanjivana osnovna premija. Zajedno sa uvođenjem premija po kvalitetu mlijeka kreirane su mjere kojima je proizvođačima mlijeka omogućeno da investiraju u nabavku opreme za mužu, hlađenje i čuvanje mlijeka. Organizovane su brojne obuke, štampane brošure o higijeni muže i postupanju sa sirovim mlijekom posle muže. Ovo iz razloga što su upravo nehigijena muže i uslovi čuvanja mlijeka uzrok većeg broja mikroroganizama u mlijeku”, saopštil su iz MPŠV.

Od 2018. godine uvodi se kriterijum da pravo na osnovnu premiju ostvaruju samo oni proizvođači od kojih se otkupljuje mlijeko koje je u skladu sa propisanim higijenskim standardima dok pravo na premiju za kvalitet imaju samo oni proizvođači koji predaju mlijeko koje odgovara EU standardima.Uredbom o posebnim zahtjevima higijene za proizvode životinjskog porijekla propisano je da broj somatskih ćelija u sirovom mlijeku ne smije da bude više od 400.000 u ml mlijeka dok su u odnosu na broj mikroorganizama definisani prelazni periodi za postepeno ispunjavanje propisanih kriterijuma.

“Tako je definisan kriterijum od 1.000.000 mikroorganizama u ml sirovog mlijeka do kraja 2018. godine, zatim 600.000 do kraja 2021. godine, 200.000 do kraja 2024. godine kad se očekivao ulazak Crne Gore u EU i definisano 100.000 mikroorganizama u ml sirovog mlijeka”, ističu iz MPŠV.

Podsjećaju da je Vlada Crne Gore u junu 2018. godine godine donijela Nacionalni programa za unaprjeđenje kvaliteta sirovog mlijeka sa planom za postupanje sa neusaglašenim sirovim mlijekom. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove u bliskoj saradnji realizuju aktivnosti koje su definisane ovim planom, dok je Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove zadužena da polugodišnje izvještava Vladu i Evropsku komisiju o realizaciji nacionalnog programa.Radi boljeg i realnijeg prikaza izuzetnog rezultata koji je postignut u prethodnom desetogodišnjem periodu važno je sagledati stanje koje je bilo prije i poslije donošenja Nacionalnog programa te će u nastavku biti dat pregled za period 2013-2023 godina.

“Kao što je već navedeno hemijski kvalitet sirovog mlijeka je standardno dobar. Što se tiče higijenskih karakteristika sirovog mlijeka postignut je značajan napredak u odnosu na 2013. godinu. Poređenje se vrši sa 2013. godinom da bi se vidjeli efekti uvedenih promjena kao i sa 2018. godinom kada je donijet Nacionalni program”, navode iz MPVŠ.

Podsjećaju da je prosječan broj somatskih ćelija tokom 2023. godine bio je 310.000 u ml. mlijeka, što u skladu sa standardom od 400.000.

“U poređenju sa 2013. godinom postignut je značajan napredak. Prosječan godišnji broj somatskih ćelija smanjen je sa 663.000 u 2013. godini na 310.000 u 2023. godini (smanjenje od 214 odsto.). Ako se kao referentni period uzme period od donošenja Nacionalnog programa (2018. godina) smanjenje je od 150 odsto.Ukupan broj bakterija u 2023. godini u prosjeku je iznosio 635.000 i ovdje je napravljen izuzetan napredak, smanjenje od čak 636 odsto u odnosu na 2013. godinu kad je taj prosjek iznosio 4 miliona bakterija, odnosno 190 odsto u odnosu na 2018. godinu kad je taj broj bio 1,2 miliona. Ono što se iz podataka da zaključiti je konstantan trend smanjenja prosječnog broja mikroorganizama u analiziranim uzorcima. Ono što takođe treba napomenuti je da ukupan broj bakterija značajno raste tokom toplijih mjeseci (maj-septembar), što znatno utiče na godišnji prosjek (povećava ga i za 20 odsto na godišnjem niovu)”, navodi se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve