Petak, 8 Decembra, 2023
Rubrika:

Lokalni farmeri za pola godine proizveli dva miliona litara mlijeka

Za subvencije farmerima, Sekretarijat za poljoprivredu Opštine Bijelo Polje mjerama za podsticaj razvoja poljoprivrede obezbjeđuje pet centi po litru za sve kooperante, koji isporučuju 150 i više litara mlijeka mjesečno

Bjelopoljski farmeri u periodu od decembra 2022. do maja 2023. godine proizveli su oko dva miliona litara mlijeka, odnosno oko 11 hiljada litara na dnevnom nivou.

Za subvencije farmerima, Sekretarijat za poljoprivredu Opštine Bijelo Polje mjerama za podsticaj razvoja poljoprivrede obezbjeđuje pet centi po litru za sve kooperante, koji isporučuju 150 i više litara mlijeka mjesečno.

”Otkup mlijeka na području opštine Bijelo Polje vrše četiri registrovane mljekare i to Mljekara Šimšić, Milka-MDK, Monte Bjanko i Mapa internacional koje imaju oko 300 kooperanata. Za navedeni period isplatili smo oko 100 hiljada eura, na osnovu odobrenih zahtjeva koji su predati”, saopštio je sekretar Sekretarijata za poljoprivredu Kemal Alić.

Podsjetio je da u Crnoj Gori otkupna cijena mlijeka varira, te da se kreće od 40 do 48 centi.

”Opština obezbjeđuje značajne premije od pet centi po litru koje redovno isplaćuje. Subvencije koje daje resorno Ministarstvo je 16 centi po litru”, precizirao je Alić.

Dodao je da se prijave za naredno polugodište jun – novembar i isplate premija za isti predaju se od 01. do 15. decembra.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve