Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Viz er i Rajaner se vraćaju dogodine

Prema dosadašnjim najavama, koje su svakako podložne promjenama i zavise od avio-prevoznika, Viz er i Rajaner bi trebalo da obnove linije od naredne ljetnje IATA sezone koja počinje krajem marta naredne godine, poručili su iz Aerodroma CG

Crnogorski aerodromi su u prvih osam mjeseci opslužili 1,75 miliona putnika što je 35 odsto više u odnosu na prošlu godinu. Taj rezultat je na nivou 93 odsto rezultata iz rekordne 2019. godine, saopšteno je Pobjedi iz kompanije Aerodromi Crne Gore.

REZULTATI

– Pojedinačno, na Aerodromu Podgorica je od 1. januara do 31. avgusta opsluženo 1,12 miliona putnika što je 36 odsto više u odnosu na prošlu godinu, odnosno 27 odsto više nego 2019. godine. Prvi put od otvaranja Aerodroma Podgorica, milioniti putnik tokom godine opslužen je već 14. avgusta, čime je za 40 dana popravljen rekord iz 2019. godine – kazali su iz Aerodroma CG.

Prema podacima ove kompanije, na Aerodromu Tivat je u prvih osam mjeseci opsluženo 627.387 putnika što je 32 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. To je ipak na samo 62 odsto rezultata iz 2019. godine.

Iz kompanije nijesu saopštili finansijske rezultate poslovanja u prvih osam mjeseci, odnosno da li su im prihodi uvećani u odnosu na prošlu godinu i da li su u dosadašnjem dijelu godine u plusu ili minusu.

Iz kompanije nijesu mogli da odgovore ni da preciziraju koliko će avio-linija biti otvoreno i aktivno u toku zimske sezone, odnosno sa koliko će destinacija Crna Gora biti povezana.

– Usaglašavanje operacija sa avio-kompanijama je u toku. Red letjenja tokom zimske IATA sezone biće izvjesniji krajem septembra – rekli su iz Aerodroma CG.

Prema podacima Aerodroma CG, tokom avgusta Podgorica je imala 40 aktivnih ruta, a tivatski aerodrom 39.

Podsjećamo da je tokom prošle zimske sezone, na Aerodromu Podgorica bilo 18 aktivnih ruta i to: Atina, Barselona, Beograd, Beč, Berlin, Brisel, Budimpešta, Dortmund, Istanbul, Krakov, Ljubljana, London, Luksemburg, Mančester, Memingen, Milan, Rim, Zagreb, dok je Aerodrom Tivat bio povezan sa Beogradom i Istanbulom.

POVRATAK NISKOBUDŽETNIH

Komentarišući to što su pojedine niskotarifne kompanije odlučile nedavno da prekinu letove iz Podgorice ka pojedinim destinacijama, iz Aerodroma su saopštili da LCC (low cost carier) kompanije posluju po biznis modelu koji se, kako kažu, ogleda u relativno čestim korekcijama koje se odnose na frekvencije i rute, pa čak i promjenama vezanim za baze.

– Prema dosadašnjim najavama, koje su svakako podložne promjenama i zavise od avio-prevoznika, Viz er i Rajaner bi trebalo da obnove linije od naredne ljetnje IATA sezone koja počinje krajem marta naredne godine – tvrde iz Aerodroma CG. Rajaner je nedavno odlučio da prekine letove iz Podgorice za Barselonu, Mančester i Zagreb zbog odluke Aerodroma Podgorica da poveća takse. Taj niskotarifni prevoznik je dosad letio dva puta sedmično za te destinacije, a od novembra će crnogorskim putnicima ta mogućnost biti uskraćena. Razlog je, kako su nedavno kazali iz ove irske kompanije, povećanje aerodromskih taksi, što, kako kažu, podgorički aerodrom čini nekonkurentnim u poređenju sa drugim evropskim aerodromima. Osim Rajanera, letove iz Podgorice ka Beču i Rimu od oktobra će ukinuti i Viz er. Ta mađarska kompanija potvrdila je da obustavlja avio-linije iz Podgorice ka Rimu i Beču. – Aerodromi CG nastavljaju da, u mjeri svojih mogućnosti, traže prostor za snaženje postojećih i razvoj novih ruta, uz poziv svim zainteresovanim stranama, a prije svega turističkoj privredi i relevantnim državnim organima, da aktivno razmotre sve mjere podsticanja cjelogodišnjeg avio-saobraćaja – poručili su iz Aerodroma CG.

Albanija ima porast putnika od 116 odsto u odnosu na 2019.

Prema nedavno objavljenim podacima Međunarodnog savjeta aerodrome, broj putnika u Crnoj Gori tokom jula je bio 14,2 odsto manji nego u istom periodu 2019. godine. Albanija, prema tim podacima, ima porast putnika od čak 116 odsto i nalazi se na prvom mjestu na tabeli. Prema ovim podacima, u Srbiji je zabilježeno povećanje broja putnika od 24 odsto, Hrvatskoj 15,7 odsto, Kosovu 41, 5 odsto.

U Sloveniji je, između ostalih, zabilježen pad od 27,4 odsto, Finskoj 31 odsto, a Njemačkoj 19,2 odsto.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Boris
10.09.2023-20:36 20:36

1. Ove kompanije su niskotarifne, a nisu niakobudžetne
2. Uvijek su radili sezonski sa idejom da prekinu letove u periodu koji nije atraktivan
3. Piše se WizzAir i ne Vizer
4. Piše se RyanAir a ne Rajaner