Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Nenezić: Nađite mi jedan turistički grad u kom je izgrađen LNG terminal; Mujović: Ako me pitate da li je LNG dobro gorivo, nije

Na sjednici skupštinskog Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje danas se raspravljalo o prijedlogu odluke o opravdanosti implementacije terminala za tečni gas (LNG) u Luci Bar kroz prostorni plan Crne Gore i dobijanje dodatnih informacija po ovom pitanju

Deseta sjednica Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje održana je danas.

Tema današnje sjednice bila je Preispitivanje prijedloga odluke o opravdanosti implementacije terminala za tečni gas (LNG) u Luci Bar kroz prostorni plan Crne Gore i dobijanje dodatnih informacija po ovom pitanju.

Branislav Nenezić (SD) na početku je istakao da jačanje uvozne zavisnosti od gasa ne treba da bude budućnost Luke Bar i Crne Gore.

Na početku Nenezić je citirao izjave ljudi koji su radili na izradi prostornog plana Crne Gore, a one glase:

“Mi ne podržavamo LNG terminal, Crna Gora nema razvijenu infrastrukturu a to je invefsticija od milijardu eura, Crna Gora ima druge prioritete: turizam, saobraćaj itd…”, pročitao je Nenezić.

Ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović rekao je da njegovo ministarstvo nije u nadležnosti da koncipira politiku u oblasti energetike, već je u nadležnosti Ministarstvo energetike i rudarstva.

“Ono što MDUP radi je sprovođenje te politike, odnosno da omogući njeno sprovođenje kao i iscrtavanje prostornog plana. Zbog toga ne želim da govorim o štetnosti ili ne štetnosti ovih terminala”, kazao je Odović.

Prilikom planiranja gdje će se nalaziti terminali ispoštovani su svi EU standardi, rekao je Odović.

“Moram misliti, kao ministar, na interese građana i tako sprovoditi projekte”, objašnjava Odović.

Vlada je kolektivni oragan i konačnu odluku neće donijeti samo premijer Spajić.

Predsjednik Odbora Dejan Đurović upitao je ministra Odovića da li je potpisani memorandum bio u projektnom planu za prostorni plan Crne Gore?

Odović je odgovorio kako taj prostorni plan nije bio dio programskog zadatka, ističući da se nije desila promjena avgusta 2020. godine, građani Crne Gore bi već sada imali LNG terminal

Saša Mujović (PES) istakao je da je odgovornost i na ministarstvo na čijem je čelu Odović, te da ne treba prebacivati lopticu na Ministarstvo energetike i rudarstva.

“Svi zajedno treba da nađemo najbolje rješenje. Lično nijesam pristalica prepisivačke škole ‘čuo sam da je LNG dobar u Grčkoj, pa će to biti i za Bar’, nema toga. U memorandumu je istaknuto da priča o LNG terminalu može zaživjeti samo kada te kompanije dostave studiju o analizi o uticaju na životnu sredinu”, kazao je Mujović.

Mujović dodaje da je situacija oko LNG terminala slična onoj koja je bila u procesu izgradnje podvodnog kabla, a sada taj kabal mnogo znači za Crnu Goru.

“Nemojte oštricu napada imati na bilo koga, oni su detektovali i rekli imamo mogućnost da se gradi, i ministarstvo Odovića je odradilo sjajan posao. Smatram da se LNG mora podržati”, kazao je Mujović.

“Trideset NVO organizacija protiv LNG terminala”

Predsjednik Odbora Đurović komentarisao je izlaganje Mujovića navodeći kako Crna Gora od 2002. godine nema robne rezerve, a da skladištenja energenata nema unazad 15 godina.

Nakon izlaganje predstavnika ministarstava za riječ se javio poslanik Oskar Huter (DPS).

Huter navodi da je blizu trideset NVO organizacija pokrenulo peticiju protiv izgradnje LNG terminala.

“Moramo da znamo da su se u Evropi svi zabavili planskim i strateškim aktivnostima u pravcu gašenja gasnih elektrana”, rekao je Huter.

Branislav Nenezić rekao je ministru Odoviću da nema potrebe za spočitavanjem o radu bilo koje vlade.

“Nađite mi jedan turistički grad u kom je izgrađen LNG terminal. Ne može terminal biti izgrađen ni na kilometrima udaljenim naseljenim mjestima”, istakao je Nenezić.

Nenezić je dalje odgovorio i Mujoviću kazavši da je ćutanje o njegovoj posjeti Luci Bar izazvalo burnu reakciju javnosti.

Član Odbora Momčilo Leković kazao je kako mu smetaju dvostruki aršini koji se pojavljuju, te da je nekadašnja ministarka ekomonije Dragica Sekulić 2022. godine rekla da će Luka Bar biti baza za distribuciju tečnog gasa.

“Grad Bar je značajno ugrožem imamo pet ili šest kamenoloma i čini mi se da predstavnici opozicije i vlast na lokalnom nivou rijetko problematizuju ove probleme”, rekao je Leković.

“Da su DNP ili SNP protiv LNG terminala bilo bi da su pod ruskim uticajem”

Odbornik Vladislav Bojović naveo je zbog nekih zapažanja iznenađen i uvrijeđen.

“Nevjerovatno je da smo mi iz DNP-a ili SNP-a nastupili protiv realizacije investicije u Baru odma bi nas optužili da smo pod malignim ruskim uticajem i da smo saradnici ruskih obavještajnih službi, međudim predstavnici SD-a, a to nije nova partija, se protive takvoj američkoj investiciji”, rekao je Bojović.

Predsjednik Odbora Đurović naglasio je da ono što su benefiti Bara se ne smije zanemariti.

“Moramo voditi računa. Bar se ne može bazirati isključivo na turizmu, moramo vartiti ono kako je Bar predviđen a to je da bude centar Crne Gore. On mora biti i medicinski centar Crne Gore”, istakao je Đurović.

Saša Mujović je odgovorio Huteru navodeći da ne zna da li će LNG terminal biti sagrađen do 2030. godine.

“Ako me pitate da li je LNG dobro gorivo- nije. Teško je naći dobro i isplativo rješenje”, rekao je Mujović.

IzvorantenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve