Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Usvojeno: Tri miliona eura za podršku građanima i privredi

''Napredak i ubrzanje ekonomskog razvoja zemlje jedan je od prioriteta Vlade Crne Gore''

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila Program za unapređenje konkurentnosti privrede za 2021. vrijedan 3.000.000,00 eura.

Kako su saopštili , napredak i ubrzanje ekonomskog razvoja zemlje jedan je od prioriteta Vlade Crne Gore.

“Svoju posvećenost ovom cilju Vlada je iskazala i tokom proteklih šest mjeseci kada je usvojila dva paketa Mjera podrške građanima i privredi za ublažavanje posljedica nastalih usljed korona krize. Ipak, crnogorska ekonomija i dalje osjeća posledice pandemije, zbog čega se ukazala potreba za setom programskih linija finansijske i nefinansijske podrške, koje bi dovele do bržeg oporavaka i pokretanja privredne aktivnosti upravo sektora MMSP koji po svim relevantnim indikatorima generalno bilježi dinamičan rast i razvoj”, navodi se u saopštenju.

Program za unapređenje konkurentnosti privrede za 2021. godinu, koje će implementirati Ministarstvo ekonomakog razvoja, ima za cilj, kako su pojasnili, podsticanje razvoja postojećih procesa, proizvoda i usluga, u cilju jačanja konkurentnosti i izvoznog potencijala mikro, malih i srednjih preduzeća kroz unapređenje produktivnosti i profitabilnosti uz zadržavanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta.

“Program obuhvata 7 programskih linija, od kojih se pet odnosi na finansijsku podršku, a dvije programske linije na nefinansijsku podršku.

Programom je predviđeno pet linija finansijske podrške:

1. Programska linija za modernizaciju proizvodnih procesa,

2. Programska linija za podršku malim ulaganjima,

3. Programska linija za uvođenje međunarodnih standarda,

4. Programska linija za podršku digitalizaciji,

5. Programska linija za podsticaj cirkularne ekonomije,

Dvije Programske linije nefinansijske podrške:

6. Programska linija za pružanje mentoring usluga,

7. Programska linija za razvoj preduzetništva.

Realizacijom ovih programskih linija omogućiće se jačanje izvoznog potencijala i poboljšanje konkurentnosti proizvoda i usluga”, saopšteno je iz Vlade.

Posebna pažnja biće posvećena, kako dodaju, i podsticanju razvoja preduzetništva mladih, žena i zanatlija kao posebno „ranjivih“ ciljnih grupa, kako kroz posebnu programsku liniju, tako i kroz Program u cjelini, kao bitnih segmenata na kojima počiva razvoj dinamične, inovativne i izvozno orjentisane privrede.

“Ministarstvo ekonomskog razvoja će raspisati Javni poziv za učešće u Programu i pojedinačnim programskim linijama koji će sadržati osnovne informacije, uslove za podnošenje prijave, način podnošenja prijave, rokove i ostale relevantne informacije”, zaključeno je u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Usvojeno: Tri miliona eura za podršku građanima i privredi – CG Vijesti
30.07.2021-15:04 15:04

[…] Aktuelno […]