Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Uniprom: Cilj Komisije je urušavanje našeg imidža i poslovanja

Kompanija Uniprom se obratila Stečajnom upravniku Veselinu Perišiću i predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću sa zahtjevom da se Upravi za inspekcijske poslove, Ombudsmanu i nadležnim organima predoči pritisak od strane pojedinih članova nenadležne komisije, koja na svaki način pokušava da ugrozi imidž i ugled kompanije Uniprom, tvrde u toj kompaniji.

“Pozvali smo inspekcije i Ombudsmana, kao i nadležne organe da dođu i lično se uvjere u status i uslove u kojima se odvija rad u Unipromu i da javnosti predoče svoje zaključke.”, naveli su u toj kompaniji.

Cilj im je kako kažu da budu potpuno transparentni i da javnosti pokažu da neistine, koje pojedini članovi komisije koriste radi političke samopromocije, nazivajući radne uslove u ovoj kompaniji “paklom”, imaju kao jedini cilj urušavanje poslovanja i imidža kompanije Uniprom.

“Nadamo se da ćemo na ovaj način izaći iz retorike gdje su raj i pakao jedini narativ, da će se svi oni uvjeriti u stvarno stanje i objektivno ga prenijeti svima kako bismo se posvetiti samo radu i progresu”, zaključuju u Unipromu.

Sa druge strane, stečajni upravnik Veselin Perišić podsjetio je, u dopisu koji je poslao Upravi za inspekcijski nadzor, da se proizvodnja u KAP-u održava na osnovu ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji koji je zaključen sa vlasnikom imovine ovog preduzeća – UNIPROM-om.

“Komisija za kontrolu i praćenje privatizacije parlamenta Crne Gore pokrenula je postupak utvrđivanja navodno ‘nepodnošljivo loših uslova’ radnika angažovanih u procesu proizvodnje, te uslove nazvala ‘paklom’ u kojem Uniprom stiče profit žrtvujući život i zdravlje ljudi. Po našem stanovištu Kmisija je nenadležna jer je Zakon o stečaju kao propis ‘lex specialis’ u odnosu na druge propise na imperativan način uredio stečajni postupak, koji nema nikakvog dodira sa privatizacijom, na čemu Komisija uporno insistira. U konkretnom slučaju radi se o prodaju imovine u stečajnom postupku koji je sudski postupak, a ne o privatizaciji firme na koji postupak se primjenjuju drugi propisi”, stoji u sopisu Uniproma.

U ovoj kompaniji smatraju da kvalifikacije o navodnoj ugroženosti radnika u KAP-u treba na objektivan način da utvrde nadležni državni organi i službe a ne Komisija za privatizaciju koja sa ovim postupkom, kako navode, nema nikakve veze.

“Očekujemo Vaše urgentne aktivnosti, kako ne bi došlo do posledica koje bi podrazumijevale otpuštanje velikog broja radnika i ugrožavanje njihove životne egzistancije, kao i štetne posledice za samo privredno društvo, koje u ovom momentu značajno participira u ekonomiji Crne Gore, stoji u dopisu Uniproma koji potpisuje Perišić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve