Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Na inicijativu minsitra Mujovića, radnici dobili ponudu za zapošljavanje, stalni radni odnos, bonuse i provjeru stanja u jamama

Prioritet je riješiti status zaposlenih u okvirima onoga što jeste zakonska mogućnost i da postoji dobra volja svih strana da se to pitanje riješi odmah i okonča nesigurnost i nezadovoljstvo koje vlada među rudarima, podvukao je ministar Mujović

Upošljavanje na neodređeno u firmi Zeta Mine za 50 bivših radnika BUMECH-a, nakon probnog rada od 30 dana, a koji počinje od 01. januara, kao i predlog za preostale radnike koji su započeli svoj angažman u firmi Novi Boksiti, da moraju proći probni rad od šest mjeseci u skladu sa zakonom, nakon čega će svi oni koji su zadovoljili kriterijume zasnovati radni odnos na neodređeno vrijeme, ponuda je izvršnog direktora UNIPROM metali Veselina Pejovića sindikalnoj organizaciji NOVI BOKSITI DOO, nakon sastanka sa predstavnicima rudara i zaposlenih iz Novi Boksiti, koji je održan na inicijativu i angažman ministra energetike i rudartsva prof. dr Saša Mujović.

Takođe, direktor Uniprom metala Pejović je ponudi Sindikalnoj organizaciji da mjesečna proizvodnja bude 22.000 tona i da im je zagarantvana mjesečna nadoknada koju su ostvarivali u firmi Novi boksiti DOO a svaka veća prozvodnja od ponuđene biće kroz bonuse nadoknađena.

Iako prava radnika i oblast radnih odnosa nijesu u nadležnosti ministarstva energetike i rudarstva ministar Mujović je inicirao hitno organizovanje sastanka nakon što su rudari juče započeli proteste i najavili radikalizaciju daljih aktivnosti sindikata, što je posljedica sporazumnog raskida ugovora između podizvođača „Svjestan nezadovoljstva koje su iskazali rudari, svjestan njihove nezavidne pozicije u ovom trenutku, organizovao sam ovaj hitan susret, kako bismo u domenu onoga što jeste nadležnost resora na čijem sam čelu pokušali da pronađemo najbolji model izlaska iz ovog problema.

Drago mi je da se pozivu odmah odazavao i gdin Pejović, iskazajući na taj način spremnost da razgovorom dodjemo do rješenja“ istakao je ministar Mujović na početku sastanka.

Prioritet je riješiti status zaposlenih u okvirima onoga što jeste zakonska mogućnost i da postoji dobra volja svih strana da se to pitanje riješi odmah i okonča nesigurnost i nezadovoljstvo koje vlada među rudarima, podvukao je ministar Mujović.

Na sastanku je takođe dogovoreno formiranje nezavisne komisije u kojoj će biti predstavnici ministarstva energetike i rudarstva, Uniprom metala i sindikalne organizacije novi Boksiti DOO, koja će izvršiti obilazakama Đurakov Do i Biočki i sačiniti zapisnik o zatečenom stanju.

Sastanku su prisustvovali predstavnici zaposlenih Obrad Knežević, predsjednik sindikalne organizacije Novi boksiti , Igor Vulanović,potpredsjednik sindikalne organizacije i Darko Bojović, član izvršnog odbora sindikalne organizacije, kao i Sandra Obradović, predsjednica sindikata metalsko rudarskih radnika CG i vlasnik kompanije Uniprom Veselin Pejović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve