Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Ugostiteljima podižu stopu PDV sa 7 na 21 odsto, turistički poslenici nezadovoljni

To je novi udar na turističku privredu, izjavio predsjednik Odbora Udruženja turizma i ugostiteljstva PKCG Ranko Jovović i istakao da su uputili Vladi inicijativu za odlaganje ove odredbe, s obzirom na to da su već prodali kapacitete za zimsku i ljetnju sezonu

Vlada je odlučila da stopu poreza na dodatu vrijednost (PDV) u ugostiteljstvu poveća sa sedam na 21 odsto i time je vrati na nivo na kome je bila prije tri godine, piše Pobjeda.

Do smanjenja stope PDV-a ugostiteljstvu 2020. godine je došlo kao dio Vladinih mjera za podršku privredi prije tri godine.

Ta je najava naišla na negodovanje turističke privrede, čiji je predstavnici smatraju još jednim udarom na njihovu djelatnost.

Ranko Jovović

Kako je Pobjedi kazao predsjednik Odbora Udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore (PKCG), Ranko Jovović, uputili su inicijativu Ministarstvu finansija za odlaganje ove odredbe, s obzirom na to da su već prodali kapacitete za zimsku i ljetnju sezonu.

“Sada treba da u već prodate aranžmane ukalkulišemo nove namete, što smatram da je nemoguće. Ovo je udar na turističku privredu s obzirom na to da smo u prethodnom periodu imali izraženu inflaciju, rast zarada i povećanja troškova u nabavci. Još jedan ovakav udar teško će izdržati turistička privred”, kazao je Jovović.

On je podsjetio da su turistički poslenici razmatrali informaciju da će se snižena stopa PDV na usluge pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka, osim alkoholnih pića, gaziranih pića sa dodatkom šećera i kafe u svim objektima za pružanje ugostiteljskih usluga, primjenjivati do kraja ove godine.

“Izmjenom Zakona o PDV-u, u januaru ove godine uvodi se ograničenje u primjeni ove mjere do kraja godine i po navodima predstavnika turističke privrede, omogućava korišćenje ove poreske pogodnosti samo za restorane i dostavu hrane (ketering). Dakle, stimuliše se prodaja hrane putem dostave, a destimuliše se prodaja hrane u hotelima i drugim ugostiteljstkim objektima, što dodatno ugrožava poslovni ambijent, posebno kada je riječ o razvoju elitnog turizma”, kazao je Jovović.

On je dodao da u takvom poslovnom ambijentu, uz visoke nabavne cijene prehrambenih proizvoda, ugostitelji i hotelijeri u Crnoj Gori ne mogu kreirati konkurentne cijene krajnjem gostu.

“U skladu sa tim, uputili smo inicijativu da odredba o nižoj poreskoj stopi ostane na snazi i nakon 31. decembra. Dakle, da se bez ikakvog ograničenja u pogledu perioda primjene nastavi primjena snižene stope PDV-a na usluge pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka, osim alkohola, gaziranih pića sa dodatkom šećera i kafe u svim objektima za pružanje ugostiteljskih usluga, sa ciljem da se turističkoj, odnosno ugostiteljskoj privredi pruže poreske olakšice na duži rok”, poručio je Jovović.

Izmjenama Zakona o PDV-u, koje su stupile na snagu početkom avgusta 2020. godine zbog krize izazvane epidemijom covid-19, privremeno je propisana primjena snižene stope PDV-a od sedam odsto kod usluga smještaja u turističkim apartmanima, pored ranije propisanih ostalih vrsta turističkog smještaja – hotela, motela, turističkih naselja, pansiona, kampova i vila.

Snižena stopa se primjenjivala kod usluga pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka, osim alkoholnih pića, gaziranih pića sa dodatkom šećera i kafe, u objektima za pružanje ugostiteljskih usluga.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
big
15.12.2023-09:51 09:51

Kripto ekočnonista, singapurski, japanski, američki i belosvjetski nestručnjaci u ekonomskoj i fanansijskoj sferi, M.Spajić i J.Milatović, ubačeni su u Crnu Gorru da e razore do temelja. To jedino znaju stručno da rade! A vi iz PKCG savršeno ih pratite!