Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

UPC: Od 1. maja izrečeno 1,4 miliona eura novčanih kazni

Izdato je 443 prekršajna naloga, sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 1.405.100 eura

Poreski inspektori su obavili 4.098 provjera regularnosti poslovanja i utvrdili nepravilnosti kod 342 obveznika, u periodu od 1. maja do 3. septembra ove godine, saopšteno je iz Uprave prihoda i carina (UPC).

Po tom osnovu, kako su naveli, izdato je 443 prekršajna naloga, sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 1.405.100 eura.

“Ove nepravilnosti se odnose na neevidentiranje prometa roba i usluga na zakonom propisan način, neuplaćivanje pazara na zakonom propisan način, neobračunavanje ili nepravilno obračunavanje PDV-a, neprijavljivanje zaposlenih i obavljanje djelatnosti bez prethodno izvršene opšte poreske registracije”, kazali su iz UPC-a.

Takođe, dodaju, zaduženje po osnovu novčanih kazni iznosi 1.032.178 eura, od čega je naplaćeno 757.944 eura ili 73 odsto.

“Naplata novčanih kazni odnosi se na poreske obveznike koji su prihvatili prekršajnu odgovornost i platili izrečene kazne u roku od 8 dana (umanjene za trećinu po Zakonu o prekršajima)”, navodi se u saopštenju.

Prema ovlašćenjima iz Zakona o poreskoj administraciji, u izvještajnom periodu su kod 18 poreskih obveznika preduzete mjere privremene zabrane obavljanja djelatnosti.
“U primorskim i sjevernim opštinama vrše se intenzivne kontrole u dijelu opšte poreske registracije, podnošenje poreskih prijava, evidentiranja prometa, uplate pazara i prijave radnika”, dodaju iz UPC-a.

Obavljene su i ciljane kontrole poreskih obveznika, kod kojih su tokom prošle godine utvrđeni prekršaji ili za koje je UPC bila u saznanju da ne evidentiraju promet i ne izdaju račune korisnicima usluga.

“Građani, kao i do sada, sve nepravilnosti mogu prijaviti pozivom na broj telefona 19707”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve