Subota, 18 Maja, 2024
Rubrika:

OPERATIVNO PRESTROJAVANJE: RPC gubi ispostavu u Ukrajini, logistika će biti usmjerena na tzv. SPC?

Kako su kazali naši izvori, nakon zabrane rada UPC, pred Ruskom pravoslavnom crkvom i njenim čelnikom Gunđajevom, ali i samim Putinom su dva puta – potpuno odumiranje ''hobotnice zla’’ ili usmjeravanje logistike i destabilizatorskih napora na takozvanu SPC, preko koje bi se radilo na podgrijavanju tenzija i izazivanju sukoba na Zapadnom Balkanu. Da spekulacija o jačanju veze RPC i SPC u naporima da se destabilizuje region nije bez osnova govori i činjenica da je jedan od najviših crnogorskih funkcionera svetosavske sekte Ljubiša Ostojić, alijas Metodije boravio 10. decembra prošle godine u Rusiji, odnosno u gradu Kamerovu.

Pseudovjerska organizacija, esktremistička svetosavska sekta (SS) koja na teritoriji Zapadnog Balkana djeluje pod operativnim akronimom SPC, decenijama se dovodi u vezu sa obavještajno-bezbjednosnim sektorom i subverzijom posebno na teritoriji Crne Gore.

Međutim, operativno-subverzivni rad ove kriptomilitarne organizacije ne može se zamisliti bez saradnje sa njoj u geopolitičkom smislu nadređenom, Ruskom pravoslavnom crkvom (RPC) koja takođe kontroliše i Ukrajinsku pravoslavnu crkvu (UPC) Moskovskog patrijarhata.

Takozvana RPC, SPC i UPC predstavljaju idealne ispostave za subverzivna dejstva i mogu se slobodno nazvati ’’hobotnicom zla’’ preko koje se sprovodi uticaj zvaničnog Kremlja na destabilizaciju Evrope sa akcentom na Ukrajinu i Zapadni Balkan. Posebna vrsta subverzije koja djeluje preko tzv. SPC i ima podršku kremaljske centrale je velikosrpski nacionalizam, koji sprovodi zvanični Beograd u namjeri da Srbija nametne ulogu regionalnog hegemona, slično kao što to Rusija pokušava da uradi na većoj, globalnoj sceni.

Portal Aktuelno je više puta pisao da gore navedene organizacije nemaju nikakve veze sa vjerom, već samo služe za subverzivni, operativni rad u cilju izazivanja destabilizacije. Operativci u mantijama su najbolji terenski agenti, jer im narod vjeruje i u svojoj naivnosti misli da se radi o ’’božijim izaslanicima’’ koji imaju ’’časne’’ namjere, ne sluteći pri tom da u većini slučajeva oni samo prikupljaju informacije i podatke o ’’raspoloženju naroda’’ i dalje prosljeđuju pretpostavljenima ili direktno u centralu. Takozvani popovi takođe imaju za cilj i ideološko-nacionalni terenski inžinjering stanovništva, koji sprovode propagandom, lažima i zloupotrebom vjerskih učenja.

Kolege iz KGB-a: Kiril Gunđajev i Vladimir Putin

Ukida se krak RPC u Ukrajini

Međutim, najnovija dešavanja u Ukrajini opravdano nas navode da zaključimo da je ’’hobotnica zla’’ – RPC-SPC-UPC, žestoko poljuljana.

Odbor za humanitarnu i informativnu politiku Vrhovne Rade (nacionalni parlament Ukrajine) preporučio je nedavno usvajanje prijedloga zakona № 8371 kojim će se zabranti UPC Moskovske patrijaršije, ogranak Ruske crkve u Ukrajini. Konkretno, prijedlog zakona ne pominje izričito UPC (MP), već predviđa zabranu u Ukrajini vjerskih organizacija povezanih sa zemljom agresorom, tj. Rusijom.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski krajem 2022. godine zabranio je aktivnosti ’’vjerskih’’ organizacija “povezanih sa centrima ruskog uticaja”. On je tada potpisao dekret kojim stupa na snagu odluka Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu o uvođenju sankcija predstavnicima navodnih ’’vjerskih’’ organizacija povezanih sa Rusijom.

U dekretu Zelenskog se, dodatno, traži da se preispita Ukrajinska pravoslavna crkva (UPC) Moskovskog patrijarhata, jedna od dvije ’’pravoslavne crkve’’ prisutne u Ukrajini poslije raskola 2019. kada je uspostavljena nova crkva nezavisna od ruske.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski i njegovi saradnici prepoznali destruktivni uticaj takozvanih pravoslavnih crkava povezanih sa Rusijom

Slabljenje ’’hobotnice zla’’

Jasno je da su Ukrajinske vlasti prepoznale da je UPC Moskovske patrijaršije jedan od glavnih ako ne i glavni subverzivni mehanizam koji djeluje na destabilizaciji i okupaciji Ukrajine, pa nije ni čudo što je ukrajinski parlament na dobrom putu da izglasa zabranu rada ove militarističke, ratnohuškačko-subverzivne organizacije.

Šef RPC, operativne titule ’’Moskovski patrijarh’’ Kiril Gunđajev, pravda ruski rat u Ukrajini kao dio “metafizičke borbe” da se spriječi liberalno ideološko širenje Zapada, što predstavlja školski primjer propagandnog djelovanja agitacije i ideološkog inžinjeringa.

Kiril, koji snažno podržava ruskog diktatora Vladimira Putina, na ovaj način samo sprovodi operativnu matricu koju je naučio još kao mladi agent KGB-a.  Prošle godine potvrđene su spekulacije o povezanosti Kirila sa zloglasnom ruskom tajnom službom.

Kiril je radio za sovjetske obavještajne službe dok je živio u Švajcarskoj sedamdesetih godina, objavili su prošle godine švajcarski mediji, pozivajući se na arhive sa kojih je skinuta oznaka tajnosti. Time su samo potvrdili ono što je globalna javnost odavno znala – da je Kirli visokorangirani oficir tajne službe u mantiji, blizak kolegi iz KGB-a Vladimiru Putinu. Kiril od ruske agresije na Ukrajinu obavlja funkciju prvog ruskog ratnohuškača i pravdatelja agresije na Ukrajinu.

’’Ukrajina je sve bliža da zvanično zabrani rad takozvane UPC, koja je samo filijala RPC što će biti težak udarac za centralu ove organizacije koja je glavni zagovornik rata u Ukrajini. Osnovne aktivnosti RPC i njenog čelnika Gunđajeva bile su ratnohuškanje, indoktrinacija mladih Rusa da bi pristupili ratu u Ukrajini kao topovsko meso i pravdanje ubijanja vjerskim, ezoterijskim idejama što predstavlja klasičnu zloupotrebu religije u najprizemnije ratnohuškačke svrhe’’, rekli su naši diplomatski izvori.

Da li će RPC usmjeriti sve resurse na tzv. SPC?

Da li se logistika prebacuje na tzv. SPC?

Nakon što UPC Moskovske patrijaršije i zvanično bude zabranjena u Ukrajini, takozvana ’’hobotnica zla’’ za subverzivno djelovanje preko zloupotrebe religije biće značajno oslabljena.

Kako su kazali naši izvori, nakon zabrane rada UPC, pred Ruskom pravoslavnom crkvom i njenim čelnikom Gunđajevom, ali i samim Putinom su dva puta – potpuno odumiranje ”hobotnice zla’’, ili usmjeravanje logistike i destabilizatorskih napora na takozvanu SPC, preko koje bi se radilo na podgrijavanju tenzija i izazivanju sukoba na Zapadnom Balkanu.

Da spekulacija o jačanju veze RPC i SPC u naporima da se destabilizuje region nije bez osnova govori i činjenica da je jedan od najviših crnogorskih funkcionera svetosavske sekte Ljubiša Ostojić, alijas Metodije čija je operativna titula ”vladika budimljansko nikšićki” boravio 10. decembra prošle godine u Rusiji, odnosno u gradu Kamerovu.

Sama činjenica da je Ostojić boravio u Rusiji, kako se zvanično navodi, ”uz blagoslov poglavara Ruske i Srpske crkve” Kirila Gunđajeva i Porfirija Perića, ide u prilog tome da centrala obavještajno-bezbjednosne operative ”mjerka” Metodija i procjenjuje njegove operativne sposobnosti.

Metodije u Rusiji: Da li je prošao evaluaciju?

SPC je direktna ispostava Ruske pravoslavne crkve (RPC) na čijem je čelu vrhovni agent Gunđajev, a obje ove organizacije koje se predstavljaju kao crkve, u stvari su operativne ispostave obavještajnih službi aktuelnog Putinovog režima za terensko djelovanje. Nakon što bude odsječen krak djelovanja ”hobotnice zla” prirodno je da u regionu Balkana budu aktivirani mlađi i sposobniji operativci. 

Stoga je opravdano posumnjati da je Ostojić dobio nalog da ode do Rusije gdje je u pažljivom, indirektnom procesu provjere bila odrađena procjena njegovih operativnih sposobnosti, odnosno da li je spreman da na poziciji prvog operativca u Crnoj Gori zamijeni Jovana Mićovića, alijas Joanikija, koji se i nije baš pokazao kao presposoban operativac.

Kako smo već pisali, Metodije se uveliko dokazuje obavještajno-bezbjednosnim centrima moći, promoviše četništvo, velikosrpstvo i u potpunosti je pogazio amanet koji mu je ostavio njegov duhovno-operativni guru Amfilohije Radović, a koji je podrazumijevao da se distancira od Beograda i posveti stvaranju crkvene autonomije u Crnoj Gori.

Portal Aktuelno već više puta je upozoravao da svetosavska sekta predstavlja glavno subverzivno tijelo preko kojeg zvanični Beograd i nezvanična Moskva sprovode svoje velikodržavne, nacionalističke aktivnosti u državama Regiona. Pod najjačim udarom takozvane SPC već decenijama se nalazi Crna Gora koju centrala ove organizacije nastoji da uništi kao suverenu državu i integriše je u granice velikodržavnog projekta ’’srpski svet’’.

Joanikije već bio kod Kirila na operativnom brifingu

Da je takozvana SPC do grla umiješana u bezbjednosno-obavještajni rad i da održava veze sa centralom u Moskvi, govori i to da je šef crnogorske filijale svetosavske sekte (SS) Jovan Mićović, alijas ”Joanikije” posjetio u oktobru 2022. godine Moskvu na poziv Kirila.

Mićović na brifingu kod Kirila u Moskvi

Kako smo već pisali, pravi razlog posjete Mićovića Moskvi su bile konsultacije sa Kirilom, sa kojim je razmijenio operativna saznanja i dobio ”sugestije” kako da radi na ”ukrajinizaciji” Crne Gore i izazivanju dodatne nestabilnosti u Regionu. Joanikije je više puta u svojim javnim nastupima označio Crnu Goru kao ”malu Ukrajinu”, što je operativna šifra za najavu potencijalnog krvoprolića koje bi pokrenuli operativci takozvane SPC.

Međutim, činjenica da u Crnoj Gori nijesu značajnije porasle tenzije, govori u prilog tome da Mićović, prema mišljenju njegovih moskovskih, moguće i beogradskih nalogodavaca, nije obavio svoj posao na zadovoljavajući način. Stoga nije ni čudo što je Ostojić posjetio Rusiju, gdje ga očigledno spremaju, ako ne da nezvanično preuzme čelno mjesto crnogorske operative, onda da ”malo više” potpomogne, čini se, veoma mlakog i ratnohuškački neuspješnog Joanikija.

Perić osigurava podršku SPC Rusiji

Takozvana SPC je jedna od rijetkih organizacija navodnog vjerskog karaktera koja podržava RPC i predsjednika Rusije Putina u agresiji na Ukrajinu. To je sasvim očekivano jer je aktuelni direktor svetosavske sekte – Prvoslav Perić – Porfirije, koordinator odnosa takozvane SPC sa obavještajnim službama, i važi za glavnog, visokorangiranog ruskog obavještajca u redovima ove organizacije.

Abazović, Perić i Mićović prave dogovor o ”ukrajinizaciji” Crne Gore i njenom uvođenju u granice ”srpskog sveta”

Spekuliše se da je u periodu 2010—2011. Perić bio koordinator SPC za saradnju sa Vojskom Srbije i bio je član najužeg tima za ‘neokortikalno ratovanje’- psihološko parapsihološka koordinacija. Od 2012. je koordinator SPC sa stranim obavještajnim službama i diplomatama. Od 2008. do 2016. imao je bliske odnose, a posle 2016. u Švedskoj nakon susreta sa ruskim diplomatama i najvišim službenicima ruske SVR (Spoljno obavještajna služba) postaje aktivni službenik ove obavještajne organizacije.

Pod jakim uticajem Perića, samim tim i ruskih službi, je i ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil. On je, kako smo ranije pisali, fasciniran Perićem koji je u periodu od 2008 — 2014. bio i predsjednik Savjeta Republičke radiodifuzne agencije Srbije i već tada imao značajne profesionalne kontakte sa raznim paraobavještajnim i obavještajnim organizacijama.

Kristofer Hil: Pod uticajem Beograda i ruskih službi?

Osim uticaja na Hila, Perić ima gotovo hipnotički uticaj na mentalno nestabilnog i intelektualno inferiornog bivšeg kontroverznog premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića. Upravo su Hil i Perić vrbovali Abazovića i izdejstvovali da potpiše veleizdajnički ’’temeljni ugovor’’ sa takozvanom SPC.

Saradnja sa obavještajnim službama i terenski rad

Da RPC ozbiljno računa na takozvanu SPC kada je u pitanju subverzivno djelovanje, govori i to što se tzv. SPC decenijama dovodi u vezu sa tajnim službama, a operativci u mantijama su poznati kao najbolji terenski agenti, jer uživaju povjerenje među prostim i neupućenim narodom.

Portal Aktuelno pisao je o propagandnom radu takozvane SPC, kao i o vezi između Ruske pravoslavne crkve (RPC) i njenog šefa Kirila Gunđajeva, sa svetosavskom sektom (SS).

Takođe smo pisali o visokorangiranim rashodovanim operativcima kao što su pokojni Amfilohije Radović – ”Pukovnik” i njegovom nasljedniku u operativnoj liniji Veliboru Džomiću – ”Vraču”, ali i o nižerangiranim operativcima koji predstavljaju neizostavan dio subverzivnog djelovanja.

U.P.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Mićun
09.03.2024-10:14 10:14

Analiza odlična i konzistentna.
Svetosavska sekta je najveći neprijatelj
samostalne Crne Gore i Crnogorske
Pravoslavne Crkve.
U pamet se dobro Crnogorci!

Ivana
09.03.2024-13:37 13:37

Kad covjek vidi na fotografiji ova tri lika, ne pozeli da nikada udje u crkvu.Uostalom za put do Boga ne treba crkva.