Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Odbor parlamenta Ukrajine usvojio prijedlog zakona o zabrani ogranka Ruske crkve u toj zemlji

Ovaj zakon je krajem 2022. najavio ukrajinski predśednik Volodimir Zelenski

Priredio: V.J.

Odbor za humanitarnu i informativnu politiku Vrhovne Rade (nacionalni parlament Ukrajine) preporučio je za usvajanje prijedlog zakona № 8371 kojim će se, opšta je procjena, zabranti UPC (MP), ogranak Ruske crkve u Ukrajini.

Konkretno, prijedlog zakona № 8371 ne pominje izričito UPC (MP), već predviđa zabranu u Ukrajini vjerskih organizacija povezanih s zemljom agresorom, tj. Rusijom.

Ovaj zakon je krajem 2022. najavio ukrajinski predśednik Volodimir Zelenski.

Potom, zakonski je prijedlog № 8371 početkom 2023. formulisala i predložila ukrajinska vlada, a Vrhovna Rada jesenas usvojila velikom većinom glasova u „prvom čitanju”.

Nakon današnjeg pozitivnog signala iz nadležnog odbora, procedura nalaže da će se o njemu u konačnom izjasniti poslanici u „drugom čitanju” na plenarnome zasijedanju Vrhovne Rade.

Neki mediji u Kijevu javljaju da bi se to moglo desiti već narednih dana.

Poslanik Volodimr Vjatrovič, član nadležnoga odbora, saopštio je da je „tekst prijedloga zakona postao puno jači u usporedbi s verzijom koju podržava vlada”.

„Rusku pravoslavnu crkvu u Ukrajini (UPC-MP) treba zabraniti zakonom, a aktivnosti svih organizacija povezanih s njom biće ukinute prema jasnoj proceduri, koja će uključivati istragu, nalog za sprovođenje zakona i sudsku zabranu”, rekao je danas Vjatrovič.

Prema njegovim riječima, „Ruska pravoslavna crkva u Ukrajini i njezine pridružene strukture neće moći koristiti državnu i komunalnu imovinu, a prijelaz zajednica u autokefalnu Pravoslavni crkvu biće uveliko pojednostavljen”.

„Sada je odluka na Vrhovnoj Radi”, dodao je.

Prof. dr Viktor Jelinski, rukovodilac glavne službe ukrajinske vlade za pitanja vjere (Državna služba Ukrajine za etnopolitiku i slobodu savjesti), kazao je da „ako UPC-MP napušti Rusku pravoslavnu crkvu, zakon № 8371 neće se na nju primjenjivati”.

„Ukrajinska država ne zahtijeva od UPC-MP da izda pravoslavlje, promijeni liturgijske običaje, jezik ili crkveni kalendar. Ne pozivamo ih da postanu dijelom druge crkve. Glavno što država zahtijeva: prekid veza s Ruskom pravoslavnom crkvom”, kazao je Jelinski.

Prema njegovim riječima, „podložnost Moskovskoj patrijaršiji nije dogma vjere, već samo administrativna veza”.

Jelinski je dodao da je „potrošeno mnogo novaca na diskreditaciju zakonskoga prijedloga № 8371” — aludirajući na medijske kampanje koje su vođene i na Zapadu, s ciljem da se ukrajinska vlada, osobito u američkim konzervativnim krugovima, prikaže kao „progonitelj hrišćanstva”.

Crkva Srbije (SPC), podržavajući Moskovsku patrijaršije po pitanju UPC-MP, tj. nepriznavanju autokefalne Pravoslavne crkve Ukrajine, početkom 2019. suspendovala je svoje kanonske i liturgijske veze s Vaseljenskom Majkom-Crkvom.

Iz ovdašnjeg ogranka Crkve Srbije, eparhije crnogorsko-primorske, mitropoliti Amfilohije Radović docnije i Joanikije Mićović, više puta su se oglašavali s podrškom UPC-MP.

Na drugoj strani, Onufrij Berezovski, čelnik UPC-MP, početkom 2020. lično pisustvovuje tzv. protetstnoj litiji u Podgorici.

2021. godine, arhijereji UPC-MP bili su u Podgorici i prilikom nasilnog ustoličenja Mićovića.

Mićović je ordenom UPC-MP nagrađen 2019, a u martu 2020. bio je gost ove jerarhije u Ukrajini.

U oktobru 2022, dakle nakon početka agresije Rusije na Ukrajinu, Mićović je boravio u Moskvi.

IzvorantenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
05.03.2024-18:05 18:05

Dobra stvar..i mi u Crnoj Gori..trebamo na isti nacin zabraniti crkvu Srbije..koja uci narod zlu-fasizmu-nacizmu–lazima..pedofiliji…..

Uros
05.03.2024-21:51 21:51

Tara, to ste već jednom pokušali, pa ste dobili po ušima. Želja će vam biti.