Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Udvostručena vrijednost pojedinačnih Eureka projekata za 2023. – do 30.000 eura za jednu istraživačku godinu

Konkurs je otvoren do 6. novembra 2023. godine, a konkursna dokumentacija biće dostupna na online platformi www.inovacije.gov.me od ponedeljka, 7. avgusta 2023. godine, preko koje se vrši i prijavljivanje na ovaj konkurs

Podsticanje malih i srednjih preduzeća i naučnoistraživačkih ustanova na saradnju sa međunarodnim partnerima u pokretanju istraživačko-razvojnih i inovativnih aktivnosti, kao i na ulaganje u istraživanja i razvoj radi jačanja njihovog inovacionog kapaciteta, cilj je danas objavljenog Konkursa za sufinansiranje učešća EUREKA projektima u 2023. godini ukupnog budžeta od 150.000 eura.

EUREKA je, saopšteno je iz MNTR, evropska mreža za finansiranje tržišno orijentisanih projekata istraživanja i razvoja s ciljem jačanja evropske konkurentnosti kroz podršku preduzetništvu, istraživačkim centrima i univerzitetima, a Crna Gora još od pristupanja ovoj mreži 2012. godine, kao punopravna članica, podržava učešće crnogorskih korisnika u EUREKA projektima.

Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja je prilikom konsultacija za pripremu Programa za inovacije 2023-2027, koji utvrđuje programsku podršku učešću u EUREKA, uvažilo zahtjeve potencijalnih korisnika, te je za 2023. godinu vrijednost pojedinačnih projekata koje podržava Ministarstvo udvostručena u odnosu na prethodne godine i iznosi do 30.000,00 eura za jednu istraživačku godinu, odnosno do 90.000,00 eura za tri godine.

“Konkurs je otvoren do 6. novembra 2023. godine, a konkursna dokumentacija biće dostupna na online platformi www.inovacije.gov.me od ponedeljka, 7. avgusta 2023. godine, preko koje se vrši i prijavljivanje na ovaj konkurs”, poručuju iz resora ministarke Biljane Ščepanović.

Kako je cjelokupni ciklus podrške razvoju inovacija u svim fazama povjeren od ove godine Fondu za inovacije Crne Gore kao ključnom implementacionom tijelu politike inovacije, to su aktivnosti Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja usmjerene na snažnije međunarodno umrežavanje i olakšavanje pristupanja EU i međunarodnim programima u oblasti inovacija.

“U tom smislu, Vlada Crne Gore je na jučerašnoj sjednici usvojila Informaciju o učešću Crne Gore u EUREKA mulitilateralnom pozivu za projekte istraživanja i razvoja za Zapadni Balkan 2023”, podsjećaju iz resora.

Naime, kako dodaju, pokrenuta je inicijativa o sinergiji EUREKA sa drugim programima i akcijama, posebno se fokusirajući na sinergiju sa COST akcijama u 2023. godini, kao i na Zapadni Balkan kako bi se podstaklo ciljano umrežavanje institucija Zapadnog Balkana sa ostalim članicama EUREKA mreže.

“Crna Gora se zvanično pridružila ovoj inicijativi i do kraja ove godine očekuje se objavljivanje Multilateralnog poziva za projekte istraživanja i razvoja za Zapadni Balkan 2023 (Eureka West Balkans 2023 multilateral call for R&D projects). Ukupan iznos sredstava koji će Crna Gora izdvojiti za ovaj poziv je 300.000,00 eura za period 2024-2026, odnosno do 50.000,00 eura za jednu istraživačku godinu po pojedničanom projektu”, naveli su iz resora.

Više informacija o Konkursu nalazi se na sledećem linku: Konkurs za sufinansiranje učešća u EUREKA projektima u 2023. godini (www.gov.me)

Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja će blagovremeno obavijestiti zainteresovanu javnost o rasporedu info-dana i eventualnim dodatnim informacijama od značaja za pružanje podrške učešću crnogorskih korisnika u EUREKA projektima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve