Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

UCG: Angažman pojedinaca koji su rezultirali većim iznosima ne odražavaju sliku osnovne plate

''Osnovna mjesečna neto zarada redovnih profesora na Univerzitetu Crne Gore iznosi oko 1500 eura, vanrednih profesora oko 1400, a docenata oko 1250 eura. Na ovako obračunate neto zarade idu uvećanja u skladu sa godinama staža, kao i angažman preko norme definisan Kolektivnim ugovorom.''

Nakon što je Ministarstvo finasnija danas objavilo da je saradniku u nastavi na Fakultetu za turizam i ugostiteljstvo januarska neto plata iznosila skoro 6.000 eura oglasili su se sa Univertziteta Crne Gore i saopštili da se plate se obračunavaju na osnovu važećih zakonskih akata, Kolektivnog ugovora UCG i važećih pravilnika.

“U javno objavljenim podacima o primanjima nastavnog osoblja, iznosi obuhvataju, pored osnovne plate i dodatke za aktivnosti iz prethodnog perioda, koji je nerijetko duži i od 12 mjeseci, kao što su članstva u komisijama za odbranu master radova, mentorstava u izradi master radova, mentorstava u izradi doktorskih disertacija, aktivnosti u okviru realizacije brojnih projekata, iz nacionalnih i EU fondova”, kazali su sa UCG.

Napominju da angažman i aktivnost pojedinaca koji su rezultirali većim iznosima u javno prikazanim podacima ne odražavaju sliku osnovne plate koja je mnogo niža od prikazanog.

“Riječ je o varijabilnim kategorijama koje mogu, a ne moraju da budu prisutne. Osnovna mjesečna neto zarada redovnih profesora na Univerzitetu Crne Gore iznosi oko 1500 eura, vanrednih profesora oko 1400, a docenata oko 1250 eura. Na ovako obračunate neto zarade idu uvećanja u skladu sa godinama staža, kao i angažman preko norme definisan Kolektivnim ugovorom. Oni koji su odskočili u ukupnom iznosu su najčešće oni koji su dali poseban doprinos razvoju i međunarodnom pozicioniranju Univerziteta Crne Gore putem objavljivanja rezultata naučnoistraživačkog rada u referentnim kategorijama časopisa i izdavača ili na osnovu aktivnosti u funkciji realizacije nastave na UCG”, zaključuju sa UCG.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Dijana
20.02.2024-18:46 18:46

Vi zaista mislite da smo mi bez mozga pa mozete da lupate gluposti i dajete smijesna objasnjenja?! Razlika od 1000 do 6.000 saradnicima (ejjj, saradnik u nastavi! Pocetnik!) je sto je objavio rad u referentnom casopisu?! To kako trosite novac namijenjen za studente i istrazivanja za vase licne potrebe i dijelite pare gradjana na plate “zasluznim” (mozda politicki, Rektore?!) saradnicima i prof. je zastidje i krivicno djelo! Dje je sad ta “ruka pravde” sto veli umirovljeni Abaz?!