Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

U Budžet Crne Gore uplaćeno 44,7 miliona eura

Saopštenje kompanije doMEn

Vlada Crne Gore ima velike materijalne i nematerijalne benefite iz partnerstva sa kompanijom doMEn, pa je u državni budžet prethodnih 15 godina uplaćeno preko 44,7 miliona eura kao naknada za obavljanje ovog posla i po osnovu raznih poreza i doprinosa, što čini približno polovinu svih prihoda koje kompanija ostvaruje. Istovremeno, Vlada Crne Gore ni na koji način ne učestvuje u troškovima kompanije, ne preuzima rizik postavljanja i održavanja infrastrukture, plasmana i registracije domena .me, te ne učestvuje u ulaganjima u unapređenje poslovanja, već iste isključivo snose investitori.

Osvrćući se na period poslovanja koji se pominje u obraćanju Akcije za Socijalnu pravdu, u posljednjih sedam godina, kompanija doMEn prihodovala je skoro 49,5 miliona eura, od kojih je Vlada Crne Gore prihodovala 17,7 miliona eura po osnovu diobe prihoda po Ugovoru o agentu registracije .me domena. Osim prihoda koji pripadaju Vladi Crne Gore od redovne i premium registracije domena .me, kompanija doMEn je u budžet Crne Gore u poslednjih sedam godina uplatila preko 4,7 miliona eura po osnovu poreza na dobit, poreza po odbitku na dividende, i ostalih poreza. Ukupan iznos od preko 22,4 miliona eura samo za period od sedam godina čini preko 45 odsto svih kompanijskih prihoda. Važno je da istaknemo da je neto dividenda za isti period 15 miliona eura, od kojih je svaka osnivačka kompanija morala platiti porez na dobit u jurisdikciji zemlje u kojoj je registrovana. U tom smislu, netačni su podaci koje je iznijela Akcija za Socijalnu pravdu.

 U njihovom saopštenju se navode i netačni podaci oko prihoda od premium imena, koji posljednjih godina bilježe rast upravo zbog promjene modela registracije koji je kompanija doMEn, prateći trendove u ponašnjima potrošača i analizirajući tržište, sprovela 2018. godine. Tim kompanije doMEn čine renomirani stručnjaci u industriji domena i Internet tehnologija čiji je rad, zalaganje, sposobnost prepoznavanja prilika i izgradnje dobrih poslovnih odnosa sa preko 300 partnera za registraciju domena širom svijeta učinio .me domen globalnim brendom i jednim od najvećih izvoznih proizvoda Crne Gore.

Način registracije .me domena obavlja se shodno ugovornim obavezama, pa se redovno vrši uplata dijela fakturisanih prihoda Vladi prema ugovorenim procentima. Iako ne snosi rizik poslovanja u ovoj specijalizovanoj industriji, kao ni troškove ulaganja, Vlada Crne Gore prihoduje 70 odsto od registracije premium domena kao i 33 odsto od svih ostalih finansijskih transakcija. Taj procenat ne obuhvata troškove koje kompanija ima, pa prihodi predstavljaju isključivo procenat novca koje Agent registracije naplati odnosno prihoduje. Svake godine kompanija investira značajna sredstva u marketing i prodaju kako bi izgradila brend i održala potražnju za domenom, dok Vlada niti učestvuje niti snosi rizik ovih aktivnosti. Jednako bitno je i ulaganje u infrastrukturu koje je doprinijelo tome da .me domen u svijetu bude prepoznat kao izrazito pouzdan i siguran.

U Izvještaju o realizaciji Ugovora o Agentu registracije domena .me, koji Vlada samostalno sprovodi svake godine, i Analizi rada Agenta registracije domena .me koja je razmatrana 24. novembra 2022. godine, je konstatovano da se „način registracije .me domena obavlja shodno ugovorenim obavezama i u skladu sa dogovorenim procedurama, da se redovno vrši uplata dijela fakturisanih prihoda prema ugovorenim procentima, da broj registrovanih domena bilježi rast, što rezultuje evidentnim porastom finansijskih prihoda Vlade Crne Gore, kao i da je agent registracije uspješno obezbijedio globalnu prepoznatljivost domena .me i odgovarajuću finansijsku korist Vladi“.

Napominjemo da operativni troškovi kompanije iznose oko 29-35 odsto prihoda od registracija, što znači da je neto dobit kompanije posle svih poreza najviše 21 odsto i to kada kompanija minimizuje operativne troškove. Kada se na 30 odsto prihoda od registracija, kao procjenjenu dobit kompanije, primjene porez na dobit, koji je povećan programom Evropa sad i koji u slučaju kompanije doMEn iznosi 15 odsto, i porez na dividendu koji je povećan na 15%, projektovana dobit kompanije u relativnom iznosu postaje 10 odsto od ukupnog prihoda.

Nalazi nezavisne revizije pokazuju objektivno i istinito finansijsko stanje i rezultate poslovanja i novčanih tokova u skladu sa Zakonom o računovodstvu i računovodstvenim propisima u Crnoj Gori, u svim finansijskim iskazima koji se Vladi Crne Gore redovno dostavljaju. U skladu sa navedenim, Vlada ima potpuni uvid u prihodovanje i poslovanje kompanije doMEn.

Većinski osnivači kompanije doMEn koja upravlja .me registrom su američke kompanije  (Identity Digital, i GoDaddy.com LLC) čiji su zaposleni priznati lideri u svijetu tehnologije i biznisa i autori više patentata, standarda i smjernica koji su priznati i prihvaćeni na globalnom nivou. Zahvaljujući tome, .me domen je uvijek na izvoru novih tehnologija i među vodećim ekstenzijama kada je u pitanju njihova implementacija. Takođe, zahvaljujući dobroj reputaciji osnivačkih kompanija, .me je postao opšte prihvaćen kao pouzdan, globalno prepoznatljiv i siguran i stoga je često prvi domenski izbor za startape.

Kompanija doMEn doo izabrana je po osnovu Javnog poziva za izbor Agenta registracije domena ispod nacionalnog Internet domena Crne Gore koji je Vlada Crne Gore raspisala u novembru 2007. godine, a  Ugovor o Agentu registracije domena “.me”. zaključen je sa Vladom u februaru 2008, i pripadajući Anekse, Aneks 1 2009. godine, Aneks 2 2012. godine i Aneks 3 2019. godine, koji svi zajedno čine jedan pravni dokument, koji je produžen je do 31. marta 2033. godine.

Podsjećamo da je na snazi Ugovor o agentu registracije .me domena, jer je po članu ugovora 8.1 isti obnovljen po automatizmu. Njime je propisano da, ukoliko Agent za registraciju namjerava da zatraži produženje Ugovora, dužan je da o ovoj namjeri obavijesti Vladu najranije 12 meseci, a najkasnije 6 mjeseci prije isteka roka važenja Ugovora. Kako je datum isticanja Ugovora bio 31. mart 2023, našu namjeru iskazali smo u maju 2022. godine predsjedniku Vlade. Na taj zahtjev nismo dobili odgovor. Ugovorom je propisano da, ukoliko Vlada Crne Gore u roku od tri mjeseca od dana dostavljanja ovog obavještenja o namjeri produženja roka trajanja ugovora ne dostavi Agentu izjašnjenje o mogućnosti i uslovima produženja ugovora o agentu registracije, Ugovor se produžava pod istim uslovima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve