Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

TEKST, LAŽI I TOPOVI: Vijesti ne vide skijanje na Bjelasici, nezakoniti parking i loše upravljanje

Tako je Medenica sa kupljenom diplomom dobio medijsku podršku da mijenja plan najboljeg svjetskog projektanta, kanadskog Ecosign-a. Da u Kolašinu prostornim planiranjem može da se bavi svako ko poželi, ako ima podršku Vijesti, dokaz je to što prostorni plan i usvojena rješenja ''mijenjaju'' svi, od Medenice, preko random turista, do bjelosvjetskih NVO-a, o čijim referencama u oblasti održivog razvoja Vijesti i danas ćute

U najnovijem uratku tabloida Vijesti plasiranom prije par dana o Bjelasici, na udarnim strana novine i naslovnim portala tvrde da skijanja na Bjelasici nema. Iako navode da se radi o državnom skijalištu, u tekstu se ne precizira da na stazama Ski centra Kolašin 1450 skijaši nesmetano skijaju i uživaju u ski liftu Jezerine i šestosjedu Viline vode.

Dugogodišnje neobjektivno i zlonamjerno izvještavanje dopisnice Vijesti iz Kolašina Dragane Šćepanović, uz punu podršku uredništva i vlasničke strukture, protiv Ski rizorta se nastavlja, čak i na štetu Skijališta Crne Gore. Jer dopisnica godinama medijski podriva projekat zajedničkog ski pasa, a ova godina je najbolji pokazatelj da je jedinstveni ski pas spas za Skijališta Crne Gore. Da su pristali na ovaj projekat, sada bi ubirali 50 odsto prodatih ski pasova Ski rizorta Kolašin 1450 iako snijega na njihovim stazama nema! Ovako, ne samo da im je sezona propala, već su prevarili kupce promotivnog  sezonskog ski pasa koji nije bio jeftin-čak 300 eura za odrasle i 200 eura za djecu. O tome, međutim, dopisinica ne piše ni slova.

Vladimir Martinović i njegova ”medijska zaštitnica” dopisnica Vijesti Dragana Šćepanović: Godinama promovišu pogrešne odluke, Martinovićevo partijsko kadriranje i diletantizam koji je kulminirao kolapsom državnog skijališta Kolašin 1600

RJEŠENJE VJEŠTAČKO OSNJEŽAVANJE

Portal Aktuelno je pisao da je žičara K8 na koju se ponosno pozivaju u Skijalištima Crne Gore, po projektu kanadskog Eco sign-a i u Prostornom planu posebne namjene za Bjelasicu i Komove, trebalo da bude posljednja faza razvoja ski centra, kada se naprave sve ostale staze, oko 141,2 kiliometra, i žice. Plan je bio da skijaši, kada prođu sve staze, jednom dnevno se popnu žičarom K8 zbog pogleda na Bjelasicu. Tu je i idelano mjesto za restoran i to je bila namjena žičare K8. Te staze su predviđene za skijanje kada se stvore dobri vremenski uslovi, a to je manje od trećine zimske sezone. Više od polovine staza ne idu kroz šumu. Osim toga, pored jakog vjetra česte su i magle, pa se šestodjed često zatvara zbog toga… Drugi dio staze je u šumi, pa i kad ima snijega, skijaši imaju oštar prelaz sa mekog snijega na tvrdu ledenu ploču…

Kao rješenje za ovo pitanje, dopisnica citira Bojana Medenicu, zvanog Haso rukovodioca na Skijalištu 1600, inače poznatog kolašinskog preletača – iz SNP-a je prešao u DPS pa iz DPS-a u Demokrate. Medenica je, po nezvaničnim informacijama, kupio diplomu menadžera kada se ponadao da će zakulisnim radnjama smijeniti izvršnog direktora  Skijališta Crne Gore Đura Miloševića i zauzeti tu fotelju, po naređenju resornog ministra Vladimira Martinovića čija namjera je bila da ustoliči Hasa, kako u Kolašinu zovu Bojana, jer je veći poslušnik od Miloševića. Tako priučeni Medenica, kao rješenje za zime bez ili sa malo snijega predlaže:

„Prvo da ispitamo postoje li dovoljne količine vode na samoj planini da već sljedeće sezone bude postavljeno nekoliko topova koji bi obezbjedili vještačko osnježavanje staza uz dva ski-lifta, koji će biti završeni naredne sezone. Vjerujem da to nije velika investicija za državu!“.

Bojan Haso Medenica: Sa kupljenom diplomom dobio medijsku podršku da mijenja plan najboljeg svjetskog projektanta, kanadskog Ecosign-a

Da se Medenica imalo miješao u svoj posao, znao bi da na državnom skijlaštu nema dovoljno vode, pa je urađen projekat vodosnabdijevanja iz Rijeke Mušovića.  Portal Aktuelno je detaljno opisao zakulisne radnje kojima je izmijenjeno idejno rješenje za vještačko osnježavanje ski centara Kolašin 1450 i 1600 i vodosnabdijevanje grada, kršeći time važeću legislativu u ovoj oblasti, ali i u oblasti održivog razvoja. Podsjećamo, idejno rješenje koje je finansirao Ski rizort Kolašin 1450, na osnovu usvojenih urbanističko-tehničkih uslova, predviđalo je 110 litara u sekundi za Kolašin, 30 litara u sekundi za oba naselja Kolašin 1450 i 1600 i to kad se naprave u punom kapacitetu, znači za par godina i 20 litara u sekundi za vještačko osnježavanje, ukupno 160 litara u sekundi. Plan je predviđao da se voda u jesenjem periodu kad je ima najviše sakuplja u vještačka jezera, kako se ne bi opteretio tok rijeke u zimskom periodu. U slučaju da je potrebno vještačko osnježavanje, potrebne količine vode se obezbjeđuju iz akumulacija, a osnježavanje se vrši uglavnom noću kada je potrošnja vode minimalna. Tako se čuva i nivo vode rijeke Ljevaje u periodu kada su manji vodostaji.

Petar Beli Komnenić sigurno zna zašto medijski gang mnogo toga prećutkuje kad su u pitanju mutne radnje u Kolašinu

Međutim, kao kod svih višemilionskih projekata, neko je očigledno vidio priliku da se ugradi u čitav posao. Tako projektant mijenja predložena rješenja, na precizan zahtjev investitora Vodovoda i kanalizacije d.o.o. Kolašin, i povećava količine vode na preko 400 litara u sekundi, što nije u skladu ni sa idejnim rješenjem koje je finansirao Ski rizort Kolašin 1450 ali ni sa važećim urbanističko tehničkim uslovima. Sama ova činjenica je dovoljna da se posumnja u koruptivne radnje, jer za toliku količinu vode ne postoje standardne pumpe koje se serijski proizvode, već se specijalno naručuju a, kako se sumnja, samo jedan ponuđač ima uslove da ih izradi. Da li su se uslovi crtali za tog posebnog ponuđača, posao je za istražne organe. O ovome se, međutim, u medijskom gangu Vijesti nije pisalo, jer je, kako tvrde nezvanični izvori, advokat izvođača koji je pobijedio na tenderu, brat novinara Vijesti Petra Belog Komnenića.

Još je neznavenija izjava o topovima koje pominje Medenica.

Naime, Skijalište 1600 je 95 odsto na južnoj, osunčanoj strani, dok je Ski rizort 1450 na sjevernoj strani planine. Zato na državnom skijalištu nema snijega. I laicima je jasna razlika između južne i sjeverne strane planine u odnosu na količine snijega. Čak i kad ima snijega na 1600 staza se često pretvara u kašu čim ugrije prvo sunce, pa tu nikakvi topovi ne bi pomogli. Jedino rješenje je vještačko osnježavanje, koje bi već bilo završeno da se nijesu umiješali potencijalna korupcija, preplaćeni „stručnjaci“ i sa Vijestima povezana lica.

Željko Ivanović i Miodrag Miško Perović čelnici reketaškog koncerna Vijesti: Podržavaju selektivno pisanje dopisnice

Tako je Medenica sa kupljenom diplomom dobio medijsku podršku da mijenja plan najboljeg svjetskog projektanta, kanadskog Ecosign-a. Da u Kolašinu prostornim planiranjem može da se bavi svako ko poželi, ako ima podršku Vijesti, dokaz je to što prostorni plan i usvojena rješenja ”mijenjaju” svi, od Medenice, preko random turista, do bjelosvjetskih NVO-a, o čijim referencama u oblasti održivog razvoja Vijesti i danas ćute, iako im je dopisnica posvetila značajnu pažnju i medijski prostor još ljetos, bez navedenih referenci u prostornom planiranju i projektovanju.

EKOLOGIJA SAMO PO POTREBI

Da se Vijesti bave ekologijom po potrebi, dokaz je navod u tekstu koji se tiče parkinga državnog skijališta gdje se nijednom ne pominje da je napravljen nelegalno, u srcu planine i na skijaškim stazama, bez ijedne dozvole. Vrlo stidljivo pominje i nelegalne objekte, kojima će se, kako navodi, Bojan Medenica i ona baviti „drugi“ put.

Da li je opet u pitanju njen odnos sa bivšim predsjednikom Opštine Vladimirom Martinovićem, u čijem mandatu objekat nije srušen, naprotiv, navodno je istom vlasniku dozvolio da postavi još jedan u centru grada, čuvenu Palačinkarnicu. Napravljena mimo plana privremenih objekata, na parking mjestu koje zauzima, posluje nelegalno jer niko nije prijavljen. Ne izdaju se fiskalni računi, a objekat je nelegalno priključen na elektro ormar Opštine, što je ne samo krađa struje, već je i potpuno nebezbijedno za prolaznike. Naime, visokonaponski kabl je samo provučen kroz crijevo od fontane  preko trga do objekta, tako da je prepreka prolaznicima, a postoji opasnost i da se prekine i da dođe do havarije. Takođe nije poznato ni koliko je kilovati struje pokradeno do građana Kolašina jer kućica ima grijanje, mikrotalasne ploče i druge uređanje za koje troši opštinsku struju.

Bojan Haso Medenica dok je još bio u DPS-u, pruža podršku Filipu Vujanoviću na predsjedničkim izborima

DOPISNICA PROMOVIŠE NOVU NELEGALNU GRADNJU NA BJELASICI

Takođe, medijski gang ne postavlja pitanje da li se dva ski lifta koja pominje Medenica grade nezakonito i bez građevinske dozvole, s obzirom da ih nema u prostornom planu. Izostala su pitanja – ko je u tom slučaju napravio krivično djelo i na osnovu čije dozvole, ko je i kako izdao građevinsku dozvolu, da li je inspekcija uopšte provjerila da li imaju građevinsku dozvolu i da li je to nova devastacija Bjelasice? Sva ova pitanja dopisnica Vijesti je ”zaboravila”, a uredništvo ”medijskog ganga” je dokazalo da su veoma selektivni kada je u pitanju istraživanje koruptivnih radnji.

BOLJA PONUDA MANJE CIJENE

Ova sezona je još jednom pokazala da loše upravljanje, interesne grupe i medijski gang Vijesti vode Skijališta u propast. Zbog takve politike prošlu godinu su završili sa 230.000 eura minusa, a ova će sigurno je biti još gora. Svoje neznanje naplaćuju od građana, pa su podigli cijene dnevnog ski pasa na 25 eura za 17, 5 kilometara staza, dok je na Ski rizortu 1450 cijena za 26 kilometara staza 15 eura. Odbili su projekat zajedničkog ski pasa, jer su tražili veći procenat. Ove godine se pokazalo da je taj zahtjev, potpromognut Vijestima, bio više nego neosnovan.

Podsjećamo da je Ski rizort Kolašin 1450 obezbijedio besplatno skijanje četiri dana nedjeljno za građane Kolašina, Berana, Andrijevice i Petnjice i besplatnu ski opremu za najmlađe Kolašince, kako bi u potpunosti uživali na svojoj planini.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Mrtvo duboko
06.02.2024-07:18 07:18

Dragana odlično izvjestava ! Redovno je čitamo!

cetinje
06.02.2024-08:30 08:30
Reply to  Mrtvo duboko

Taman je ka ti iz Mrtvog dubokog jedne vukojebine iz Rovaca,stara blanja,sto ce sirota “ostade joj jos samo okvir”.

cetinje
06.02.2024-08:33 08:33

Nema toga reciklaznog dvorista koje moze preraditi u nesto posteno pomenuto SMECE iz koncerna Vijesti BEZ IZUZETKA,ali neka “bude ona stara” sa kim si, takvi si (procentu postenih)ma MALO IH JE.

Bulatovic
06.02.2024-09:28 09:28

Treba smjeniti i Medenicu i Milosevica, i provjeriti sve diplome u Skijalista CG!

Vincent
07.02.2024-10:51 10:51

Zašto 1450 ne zamijeni više onaj dvosijed pokojni i stavi modernu žicu. Najljepsi dio skijališta i vrha Ćupovi sa nestvarnim pogledom vam ne radi godinama unazad. Trpaju milione u hotele a neće da zamijene dvosijed, nestvarno! Kada se popune svi hotelski kapaciteti to će pakao da bude od gužvi na jednu žicu, dvije… Novom žicom bi bum napravili za skijalište, svaki uloženi bi im se vratio a i privukli bi skijaše, mene prvog.